Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Λαός που ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζεί.......

Εικοσιοκτώ χρόνια από τον θάνατο του Σπύρου Μουστακλή http://el.wikipedia.org/wiki/Σπύρος_Μουστακλής

Γιατί λαός που ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζεί........


http://www.mixanitouxronou.gr/ta-vasanistiria-tou-iroikou-axiomatikou-spirou-moustakli/




Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Through the glasses



Σταθμός στη Νέα Υόρκη

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Μία σφοδρή θαλασσοταραχή


« Πολλά έτη έχει να γνωρίσει η Καβάλα τόσην σφοδρότητα  θαλασσοταραχής, όπως η χθεσινή...»
Άρθρο δημοσιευμένο στην εφημερίδα Ταχυδρόμος στις 11 Ιανουαρίου του 1960. Στην καταπληκτική φωτογραφία  του Ευθ. Καπάιου βλέπουμε το μέγεθος και  την ένταση των κυμάτων σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια.
« Κύμματα ύψους πολλών μέτρων εθραύοντο εις τους λιμενοβραχίονας και προεκάλουν το δέος εις τα ελλιμενισμένα πλοία και πλοιάρια που διέτρεξαν χθες μεγάλους κινδύνους....»

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Μνήμη

Ακούμε διάφορους που λένε:
« Ήμασταν πολύ καλά τότε » ή «Όλα ήταν σε τάξη, δεν υπήρχαν προβλήματα » .
Είναι φανερό, ότι έχουν ξεχάσει γιατί ακριβώς μιλάνε (εκτός κι αν ήταν απ΄αυτούς που είχαν ωφεληθεί από τη Δικτατορία) .
Η μνήμη δυστυχώς εξωραϊζει το παρελθόν. Πολλές φορές ο άνθρωπος αυτά που ζει τα δέχεται δύσκολα και γι αυτό καταφεύγει στη μυθοπλασία της.
Εκείνα τα χρόνια ήμασταν μικροί και ίσως να μη καταλαβαίναμε πολλά, εκείνο όμως που νιώσαμε πολύ καλά ήταν το πόσο καταπιεστικό, πόσο αυταρχικό και πόσο μειωτικό για την προσωπικότητά μας ήταν το σχολείο. Το οποίο βέβαια αντανακλούσε το πνεύμα και την άποψη της εποχής εκείνης.

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Καλό Πάσχα

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Ο πρωθυπουργος δειχνει τον δρομο για την αξιοκρατια

Πιστευω οτι η αλλαγη γινεται απο την κορυφη. Πρεπει οι κυβερνωντες να καταλαβουν οτι ο κοσμος απαιτει ισες ευκαιριες, αναγνωριση ικανοτητων και οχι βολεμα φιλων και γνωστων.
Ο Αντωνης Σαμαρας ειναι ενα διαφορετικος πολιτικος που δεν δισταζει να κανει καινοτομιες, να παρει μετρα που ποναν μεν αλλα φερνουν αποτελεσμα και ενα καλυτερο μελλον.
Επειδη υπαρχουν απιστοι Θωμαδες διαβαστε αυτο το αρθρο απο το protagon.gr και φυσικα να μην ξεχναμε το πλεονασμα.
Καλο Πασχα!

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Αλητεία!

<< Τα όσα αποκρουστικά συνέβησαν το βράδυ της Μεγ. Τετάρτης στο γήπεδο της Τούμπας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη ενός κατ΄ευφημισμό ποδοσφαιρικού αγώνα είναι άξια καταδίκης από ολόκληρη την ποδοσφαιρική οικογένεια.

Τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα θα αντιμετωπίσουν όλες τις επιπτώσεις από την πολεμική σύρραξη, που εξελίχθηκε με όρους πολεμικών εγχειριδίων, σύμφωνα με όσα οι κανονισμοί προβλέπουν.

Θύμα, όμως, της θλιβερής ατμόσφαιρας και των ενεργειών, που ξεπέρασαν ακόμη και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις, δεν μπορεί να είναι και η εθνική ομάδα.

Το επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας της, οι σχέσεις μεταξύ των διεθνών ποδοσφαιριστών και οι προοπτικές της, άμεσες και μακροπρόθεσμες δεν μπορούν να τεθούν εν αμφιβόλω στο βωμό μιας πρόκρισης για να ικανοποιηθούν προσωπικά συμφέροντα και οπαδικοί εγωισμοί.

Τις αμέσως επόμενες μέρες οι υπεύθυνοι της ομάδας θα αναλάβουν πρωτοβουλία για την άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας, της συνοχής και της άριστης λειτουργίας της, δηλαδή των στοιχείων εκείνων που την οδήγησαν στη δέκατη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Η εθνική ομάδα είναι υπόθεση σημαντικά σοβαρότερη από κάθε ομάδα ή αγώνα και δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης σε ένα οπαδικό ή παραγοντικό πόλεμο χωρίς όρους και όρια.>>

Ποιός τα λέει όλα αυτά τα επικολυρικά;
Μα ... η ΕΠΟ!!! Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, που είναι η διοργανώτρια Αρχή του Κυπέλλου Ελλάδος στο Ποδόσφαιρο και εκπρόσωποι της οποίας επέμεναν για την διεξαγωγή, συνέχιση και τέλειωμα του ρωμαϊκού οργίου, που χαϊδευτικά αποκάλεσαν "ποδοσφαιρικό αγώνα για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στον Ολυμπιακό"!!!

Αααα! Και πού είστε, κύριοι της ΕΠΟ: Μην ξεχάσετε: Το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Εθνικής στον Κατσουράνη. Έτσιιιιι;;;

Τα πρώτα βήματα στην Ευρώπη


Μετά το κήρυγμά του στην Μ. Ασία και σ ΄άλλους τόπους, ο Παύλος παίρνει την απόφασή του.
Από την Τρωάδα της Μ. Ασίας ξεκινά ένα πρωινό το χειμώνα του 49, με συνοδούς του το Σίλα, τον Τιμόθεο και τον ιατρό Λουκά με προορισμό τη Μακεδονία. Μετά από ταξίδι δύο ημερών και με ούριο άνεμο φθάνει στη Νεάπολη όπου αποβιβάζεται στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.
Δεν είναι παράξενο που ο Χριστιανισμός διαδόθηκε στην Ευρώπη από την αρχαία Νεάπολη, τη σημερινή Καβάλα. Το σημείο αυτό της Ανατολικής Μακεδονίας, που βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους και τους θαλάσσιους δρόμους τους, στάθηκε πάντα, από τα πανάρχαια χρόνια, το πέρασμα νέων ιδεών και θρησκειών και βοήθησε τη διάδοση πολιτιστικών στοιχείων στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

( Αφορμή για την παραπάνω ανάρτηση ήταν το σχόλιο του Παναγιώτη στην έξοδό μας την προηγούμενη Πέμπτη.)

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Rainbow over Kavala City



photo ©Stelios Polichronidis

Ελλαδα της αξιοκρατιας


"Τα διδακτορικά στο ταμείο ανεργίας, οι άσχετοι ποδοσφαιριστές, τραγουδιστές και ηθοποιοί στην ευρωβουλή. Ακόμα και αν σκοπεύετε να ψηφίσετε τα κόμματα στα οποία είναι υποψήφιοι καταψηφίστε τους ίδιους. Περάστε στα κόμματα το μήνυμα της κοινωνίας, απαιτούμε αξιοκρατία."

Απο αναρτηση στο Facebook της Μαριας Π

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Kavala Airsea Show - 2014 Promo



Από 20 έως 22 Ιουνίου 2014, στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας θα πραγματοποιηθεί το Kavala AirSea Show.

Πτήσεις, εκθέσεις στατικών μοντέλων, τηλεκατευθυνόμενα, εκδηλώσεις. Περισσότερα (και ένα εκπληκτικό βίντεο) εδώ: http://kavala-airshow.com/

Απρίλης


Η απογευματινή βροχή, δεν μας έκανε να ξεχάσουμε ότι έχουμε άνοιξη, πως έρχεται το Πάσχα. 
Σε λίγο βγήκε ο ήλιος και όλα έλαμψαν.

Υποψήφιοι........

Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του φίλου και συμμαθητή Τάσου Καρασαββόγλου με τον συνδυασμό Βέρρου.


Καλή επιτυχία Τάσο.
ΥΓ Μια ανανεωμενη φωτογραφια του Τασου. ΚΛ

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Οι τοιχοι εχουν αυτια


Το τελευταιο του Bansky στην πολη οπου εχει την εδρα της η υπηρεσια επικοινωνιων (GCHQ)
Φυσικα η λεξη 'τελευταιο' ειναι σχετικη. Η παρακατω εικονα υποτιθεται οτι ειναι η τελευταια δουλεια του. Κοινωνικη παρατηρηση στην επιδραση της τεχνολογιας 'η' κανει πλακα? Η αποφαση δικη σας.

AERIAL VIEW PHOTOGRAPHY

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ιστορίες της πόλης / τέχνη του δρόμου ( III)




Ποδήλατο με ρόδες-καθρέφτες, street art του Olafur Eliasson,  
στο Martin-Gropius-Bau, Βερολίνο, 2010.












Μοτοποδήλατο με μία ρόδα, αλυσοδεμένο σε σχάρα,
στην οδό Κομνηνών, Καβάλα, 2014


Ιστορίες της πόλης / τέχνη του δρόμου ( Ι )


 Τα πάντα ρεί

Street Art by Alice Pasquini.
Camden - London




Τα πάντα βρωμεί...

Street expression by unknown.
Kavala






Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Δαβιτζόγλου


Σήμερα το απόγευμα παρακολούθησα στη βιβλιοθήκη την παρουσίαση του βιβλίου
«Ευθύμιος Δαβιτζόγλου (1950- 1973)
Η ζωή και το τέλος ενός πρωταθλητή της σφυροβολίας», 
που έγραψε ο Γιώργος Μυτιληνός και εκδόθηκε από το Δήμο Καβάλας.
Η αίθουσα ήταν γεμάτη και η συγκίνηση στο ακροατήριο ιδιαίτερα έντονη.
Έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν για το γυμναστή που είχαμε στο Αρρένων, και αγαπούσαμε ιδιαίτερα. Θα θυμίσω ότι στο σχολείο εμφανίσθηκε τον Ιανουάριο του 1972, όπου διορίσθηκε ως καθηγητής σωματικής αγωγής. Πρόσφατα είχε επιστρέψει από την Αγγλία όπου είχε υποβληθεί σε θεραπεία για το πόδι του. Εξαιτίας αυτού δεν μας έκανε γυμναστική στην αυλή αλλά μας δίδασκε το μάθημα της Ολυμπιακής παιδείας. Εκείνο το καλοκαίρι θα γινόταν οι Ολυμπιακοί αγώνες στο Μόναχο. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, η εξέλιξη της υγείας του προς το χειρότερο ήταν ραγδαία.
Θυμάμαι ότι στη κηδεία του, τον Μάιο του 1973 είχε γίνει χαμός. Όλη η Ομόνοια, μέχρι τον Άγιο Παύλο ήταν γεμάτη. Μας είχε συγκλονίσει το γεγονός, ιδιαίτερα κάποιους από μας που πηγαίναμε στο στάδιο και προφτάσαμε να κάνουμε  μαζί του έστω και λίγες  προπονήσεις.
Η φωτογραφία που βλέπετε ( και κατάφερα να τη βρω ολόκληρη χάρη στο Βασίλη Λωλίδη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά) είναι τραβηγμένη το καλοκαίρι του 1972.
Ο Χάρης και ο Χαρούλης βέβαια ξεχωρίζουν.
Στα αριστερά φαίνεται ο Πίτσας, ενώ άκρη δεξιά ο γυμναστής Βαγγέλης Βλάσσης. Ο Δαβιτζόγλου διακρίνεται στο κέντρο με το μουστάκι. Κάτω, δεύτερη από δεξιά, η πρωταθλήτρια του δρόμου ταχύτητας Πόπη Χάϊτα.