Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Γάλα

Διαβάζω ότι γίνεται μεγάλη φασαρία για το γάλα. Στην Αγγλία γίνεται ένας πόλεμος τιμών με αποτέλεσμα 2.2 λίτρα να στοιχίζουν μια λίρα δηλαδή 1.15 ευρώ

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ο κόκορας

Μια ανοιξιάτικη μέρα και ένας μπλε κόκορας στην πλατεία Τραφάλγκαρ 

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ναυτικό μουσείο Καβάλας

Στην Δημοτική Καπναποθήκη "τρέχει" μια ενδιαφέρουσα έκθεση του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας. Αξίζει μια βόλτα.........










Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ανεργια και ανεργοι

Το protagon.gr δημοσιευσε ενα αρθρο σχετικα με τις προσπαθειες μιας εταιρειας να προσλαβει προσωπικο και την σχετικη αποτυχια αυτης της προσπαθειας - Θελουμε αλλα δεν βρισκουμε.
Ο αρθογραφος ειχε 2 κυριως παραπονα:
Οι υποψηφιοι στις αιτησεις τους δεν εκαναν καποια ιδιαιτερη προσπαθεια να δειξουν οτι καταλαβαινουν για το τι κανουν αιτηση  πχ υποψηφιος εστειλε εμαιλ στην εταιρεια χωρις αντικειμενο, χωρις περιεχομενο, με το βιογραφικο συννημενο. Η εταιρεια ασχολειται με ηλεκρονικες πληρωμες και ο υποψηφιος ηταν πτυχιουχος απο μη σχετικη σχολη.
Δικαια ο αθρογραφος τονισε οτι κατι τετοιο παει κατευθειαν στα σκουπιδια, οχι επειδη το αντικειμενο των σπουδων δεν ειναι σχετικο αλλα επειδη δειχνει μια πληρη αδιαφορια και ελλειψη ενδιαφεροντος απο τον υποψηφιο. H εποχη που ενα βιογραφικο κανει για ολα εχει περασει. Ο υποψηφιος πρεπει να το προσαρμοσει στην δουλεια που κανει αιτηση.
Το αλλο παραπονο του ηταν σχετικα με τα πτυχια και την ιδεα οτι εχω πτυχιο, ξερω μια γλωσσα επομενως ειμαι ετοιμος. Στον χωρο της πληροφορικης, η πλειοψηφια των εργαζομενων δεν εχει πτυχιο πληροφορικης (και πολλοι δεν εχουν πτυχιο!)
Ο υποψηφιος πρεπει να καταλαβει οτι ενα χαρτι που λεει οτι εχει παρει το ECDL δεν λεει και πολλα και παρομοια ενα Lower. Στην εταιρεια που δουλευω, υποψηφιοι προγραμματιστες κανουν ενα μικρο τεστ και πιστοποιητικα απο μη πανεπιστημιακους φορεις στο αντικειμενο μετρανε (πχ εχεις αναγνωριση απο την Cisco για routers)
Το καλο με το protagon.gr ειναι η καλυτερη ποιοτητα σχολιων που γενικα εδωσαν την εικονα απο την μερια των υποψηφιων. Η εταιρεια του αρθογραφου, δεν λεει τι μισθο πληρωνει, ποιοες ειναι οι συνθηκες εργασιας, τι αλλο προσφερει στους εργαζομενους.
Πολλοι σχολιαστες ειπαν οτι βασικα εταιρειες θελουν να προσλαβουν εμπειρα ατομα, με μισθους απειρων και δουλευεις πολλες ωρες χωρις καμμια ασφαλεια. Αυτος ειναι ο λογος που Ελληνες με αναλογα προσοντα προτιμουν το εξωτερικο αν και θα προτιμουσαν να μεινουν στην Ελλαδα.
Ο χαμηλος μισθος ειναι προβληματικος αν μαλιστα δεν μενεις στην Αθηνα. Ενας Αθηναιος θα μπορουσε να πει, οτι θα παρω την δουλεια για την εμπειρια αλλα μενω στο σπιτι μου και ουσιαστικα οι γονεις μου εξακολουθουν να με υποστηριζουν. Για καποιον εκτος Αθηνων αυτη η επιλογη δεν υπαρχει ('η' θα κοστισει πολλα χρηματα για τους γονεις)
Η δωρεαν εργασια για την αποκτηση εμπειριας ειναι πλεον ενδημικη και νομιζω οτι θα πρεπει να απογορευθε. Εταιρεις θα πρεπει να πληρωνουν τουλαχιστον τον ελαχιστο μισθο ωστε να παψουν οι γονεις να 'χρηματοδοτουν' εταιρειες με την δωρεαν εργασια των παιδιων τους

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Verae amicitiae ...


Δύο φωτογραφίες από την εκκίνηση των αυτοκινήτων της ελληνικής συμμετοχής στο Ελληνοτουρκικό Ράλλυ που είχε ξεκινήσει στις 3 Μαρτίου 1971 σην Καβάλα.
Στην πρώτη φωτογραφία μία ενδιαφέρουσα άποψη της Βενιζέλου την δεκαετία του ΄70.
Στη δεύτερη, ο τότε δήμαρχος της πόλης Ευαγγελίου, δίνει την εκκίνηση στον  «Βόρειο» από την Θεσσαλονίκη που οδηγούσε μία Λάντσια 1,6. Ο τερματισμός του Ράλλυ θα γινόταν το απόγευμα της ίδιας μέρας στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία Τούρκων και Ελλήνων επισήμων.
Εφημερίδα Πρωινή

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

...Tον πήρε ο ύπνος κι έγειρε....

...με αποτέλεσμα  η μηχανότρατα που οδηγούσε να προσκρούσει , με όλη της τη ταχύτητα (5-6 μίλλια), στο κυματοθραύστη του Λιμανιού και να βυθιστεί.

«Πρωτοφανές θαλάσσιο ατύχημα συνέβη προχθές τα μεσάνυχτα στο Λιμάνι της Καβάλας με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή της μηχανότρατας '' Νέα Προικόνησος'' η οποία επέστρεφε από ψάρεμα.
Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ του τετραμελούς πληρώματός της . Φαίνεται ότι ο ύπνος νίκησε τον τιμονιέρη.......»
Στη φωτογραφία διακρίνονται καθαρά το άλμπουρο και η φιγούρα του σκάφους υπό την επιφάνεια της θαλάσσης, κατά τις χθεσινές προσπάθειες αναλκύσεώς της.

Εφημερίδα Πρωϊνή
11 Φεβρουαρίου 1971

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Διεθνής / διασυνοριακή αναισθησία

Την παροιμία "μάθανε πως γ....αστε, πλακώσανε και οι γύφτοι" την ξέρετε;

Συνοικία Παναγίας χθές το απόγευμα, ο Βούλγαρος "τζιπούχος" άραξε την κατάμαυρη "νεκροφόρα" του στις θέσεις στάθμευσης των μοτοσυκλετών. Για να βολευτεί ένας αναίσθητος, επτά μηχανές έπρεπε ή να παρκάρουν στα πεζοδρόμια, ή σε θέσεις αυτοκινήτων, και φυσικά κανείς, πουθενά, να πάρει πινακίδες, να κόψει μια κλήση.......




Τί έχουμε να ακούσουμε πάλι μέχρι τις εκλογές για επίλυση του κυκλοφοριακού, για την πάταξη της παράνομης στάθμευσης................. Αλλά από την επομένη, σφυράμε κλέφτικα. Το να εφαρμοστεί ο νόμος παντού και πάντα και προς κάθε κατεύθυνση είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Πάμε όλοι μαζί: "Τζάμια στις Καμάρες" , "Γέφυρα στην Θάσο", παλαμάκια και χειραψίες......

Και εις ανώτερα.

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Getty Images

To Getty Images εχει κανει 35 εκ φωτογραφιες ελευθερες απο δικαιωματα

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

... Από το Πάρκο στη Μυροβόλο



«Με συνέχιση της επαγγελματικής οικογενειακής τους παράδοσης, οι αδελφοί Δημήτρης και Φάνης Σωτηρίου Τσαλκιτζόγλου εκόσμησαν την παραλιακήν μας λεωφόρο (Μέγαρο Μαυρίδη) με την νέα ΜΥΡΟΒΟΛΟ ΑΝΟΙΞΗ, ένα μοντέρνο σε επίπλωση και πλουσιώτατο σε είδη Ζαχαροπλαστείο. Τα εγκαίνιά του έγιναν την περασμένη Κυριακή.....» 

Εφημερίδα Πρωΐνή
21 Νοεμβρίου 1971







Τότε λοιπόν  ξεκίνησε να λειτουργεί το νέο κατάστημα της Μυροβόλου, που σε λίγα χρόνια θα γινόταν το μόνιμο στέκι μας.
Τους χειμώνες καθόμασταν στο εσωτερικό του μαγαζιού, πάνω στο πατάρι (τα ζευγαράκια ή οι κοπανατζήδες ) ή κάτω, με πρεπαρέ, αχνιστούς λουκουμάδες με κανέλα και καφέδες.
Τα καλοκαίρια, το πρωί, στα έξω τραπεζάκια με μπουγάτσα και τυρόπιτες ή παγωτό Μόκα, περιμένοντας το λεωφορείο για το Μπάτη.
Και το βράδυ πάλι εκεί, με μπύρες και ατέλειωτες συζητήσεις και σχέδια για ταξίδια και εκδρομές. Όλοι οι θαμώνες ήταν γνωστοί και φίλοι.
Σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης, αρκούσε να περάσεις μια βόλτα, για να βρεις την παρέα σου ή κάποιον που αναζητούσες.
Ένα ξεχωριστό για τη γενιά μας μαγαζί, με ιδιαίτερη βαρύτητα στη μνήμη και στη καρδιά μας.


Εναλλαγές



Χθες το απόγευμα λίγο μετά τις 6.
Σταμάτησε για λίγο η βροχή κι ο ουρανός γέμισε χρώματα. Ανοιξιάτικα και ζωηρά
αλλά και σε κάποια σημεία σκούρα και μουντά για να μη ξεχνάμε ότι ο χειμώνας είναι ακόμη εδώ.






Αδύνατο να περιγραφούν ή να φωτογραφηθούν.

.....Μία απόπειρα.

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Καθαρά Δευτέρα...............

Καλή Σαρακοστή σε όλους, και μην ξεχνάτε..................



Και του χρόνου καλύτερα (λέμε τώρα και καμιά μ......κία να περνάει η ώρα)

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου ( Τσαρσί τζαμισί)

« Το τζαμί που μετατράπηκε στο Ναό του Αγίου Νικολάου, επιμέναμε ότι ήταν  άλλοτε Χριστιανικός ναός. Στηρίξαμε την γνώμη μας αυτή στην παράδοση, σύμφωνα με την οποία το τζαμί αυτό ήταν ο ναός του Αγίου Λαζάρου και στη σύμπτωση του εορτασμού του ονόματος του Αγίου με την ετήσια πανήγυρη Κέσιμ Παζαρί που γινόταν από τους Τούρκους.

Οι παλιοί Καβαλιώτες γνωρίζουν ότι κατά την πανήγυρη αυτή, που ξεκινούσε κάθε χρόνο από το μεσημέρι της Παρασκευής, την παραμονή δηλαδή της γιορτής του Αγίου Λαζάρου, γίνονταν αγώνες πάλης. Αυτή η γιορτή, από μας τους Χριστιανούς, θεωρούνταν ως η συνέχεια της πανήγυρης του Αγίου Λαζάρου από τους Τούρκους, οι οποίοι ως εξισλαμισθέντες Χριστιανοί, δεν παρέλειπαν να κρατούν την παράδοση που έμαθαν.  Γνωρίζουμε ακόμη ότι πολλά χωριά της περιφέρειάς μας που ήταν χριστιανικά, μετά την Τουρκική κατάκτηση εξισλαμίσθηκαν, κι αυτό αποδεικνύεται γιατί  μέχρι τελευταία , Τούρκικες οικογένειες,  διατηρούσαν τα χριστιανικά τους επίθετα. Σε ότι επιμείναμε στηριχθήκαμε κυρίως  στην παράδοση, αλλά και στην επιμονή του  ιεράρχη μας Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, ο οποίος αγωνίσθηκε ώστε ο ιερός αυτός χώρος όχι μόνο  να αποδοθεί στη λατρεία τη Χριστιανική, αλλά και να διατηρηθεί αλώβητος από αρχαιολογική άποψη. Προχθές κατά την  εκσκαφή  θεμελίων
για οικοδόμηση καταστήματος στη Νέα Αγορά και δίπλα στο ναό του Αγίου Νικολάου, βρέθηκαν ενυπόγραφες πλάκες, θωράκια και άλλα αρχαιολογικά κειμήλια, αποδεικνύοντας τη γνώμη μας αλλά και την επιμονή του Σεβασμιωτάτου.
Όταν έρθει ο αρμόδιος αρχαιολόγος και γίνουν μερικές ακόμη ανασκαφές , δεν διστάζουμε καθόλου να διακηρύξουμε ότι στο χώρο εκείνο υπήρχε χριστιανικός ναός και μάλιστα ότι, χωρίς να είναι καθόλου παράδοξο, οικοδομήθηκε επί άλλου αρχαιότερου ειδωλολατρικού ναού».
   Εφημερίδα Κήρυξ 
14 Μαρτίου 1929

 Σχόλιο 1. Τα θρησκευτικά σύνορα, στην περίοδο της Τουρκοκρατίας εύκολα θόλωναν. « Νόμιζα πως ήσαστε όλοι μουσουλμάνοι εδώ» είπε μια Βρετανίδα ταξιδιώτισσα στους ιερείς ενός τεκέ των μπεκτασήδων. «Και πράγματι είμαστε» της είπαν «αλλά φυσικά, τηρούμε τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου». (Μαρκ Μαζάουερ, ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ).

Σχόλιο 2. Στην  φωτογραφία δεξιά,που είναι τραβηγμένη τον Ιούνιο του 1913, τη μέρα της απελευθέρωσης της πόλης, δεν διακρίνεται ο μιναρές στο
τζαμί του Ιμπραήμ Πασά, που μέχρι το 1922 λειτουργούσε αδιάκοπα ως τέμενος
(Ν. Καραγιαννακίδη - Κ. Λυκουρίνου: Νεάπολις- Χριστούπολις- Καβάλα). Μήπως  είχε γκρεμιστεί ήδη  από τους αποχωρήσαντες Βούλγαρους;
« Την ίδια μέρα, την Τετάρτη,12 Νοεμβρίου 1912, οι Βούλγαροι, με τη βοήθεια του ελληνικού πληθυσμού της Καβάλλας, κατέλαβαν τέσσερα τεμένη, τα οποία όπως λένε, ήταν άλλοτε χριστιανικές εκκλησίες....Το ένα από τα τεμένη, το πιο σημαντικό, προορίστηκε για τους Βούλγαρους και ονομάστηκε '' Ναός του Βόριδος''
( Προξενική έκθεση Κ. Βουλγαρίδη,  από το βιβλίο του Γ. Κουτζακιώτη, η Καβάλα κατά τους Βαλκανικούς πολέμους).

Σχόλιο 3. Αμφιβάλλω αν έστω κι ένας από μας, του Β΄Αρρένων, που αρκετά χρόνια μετά εκκλησιαζόμασταν κάθε δεύτερη Πέμπτη στον Αι Νικόλα, ήξερε ότι ο ναός ήταν πρώην τζαμί. Το περίεργο πάντως είναι ότι με το που τέλειωνε η λειτουργία, συνέβαινε ένα ....θαύμα! Τριπλασιαζόταν σχεδόν οι μαθητές που ανέβαιναν την Ελληνικής για να πάνε στο σχολείο, σε σχέση με αυτούς που είχαν βγει από την εκκλησία....
....Κάποιοι βέβαια, είναι γνωστό πού βρίσκονταν κατά τη διάρκεια του εκκλησιάσματος. Στο πατάρι της Μυροβόλου, με καφέ και μπουγάτσα κρέμα.....

Φωτογραφίες: 1. Περιοδικό ΓΙΑΤΙ, τέλη 19ου-αρχές 20ου αιώνα, 2. Paul Collart, 1927,
                       3. Καρτ ποστάλ, του 1903.