Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Περιουσιακα στοιχεια και πλουτος

Παρα πολλοι εχουν κληρονομησει οικοπεδα, σπιτια, διαμερισματα. Πολλα απο αυτα εχουν αξια (πολλα ομως δεν εχουν). Στα αγγλικα υπαρχει η εκφραση - asset rich, cash poor, που σημαινει οτι εχεις περιουσια χωρις ομως να εχει χρηματα.
Αν ζουσε η μητερα μου θα χρειαζοταν να πληρωσει ενα μεγαλο κομματι μιας μικρης συνταξης για κατι που ανηκει στην οικογενεια της ισως για εκατο χρονια. Δεν εχω κανενα προβλημα να φορολογησει το κρατος την εκμεταλευση της ακινητης περιουσιας, αλλα αυτη η γενικη φορολογια οτι εχεις ακινητο επομενως εχεις πλουτο δεν ειναι σωστη.
Φυσικα για την Εφορια τετοια φορολογηση ειναι 'φρουτα που κρεμονται χαμηλα' και επομενως ευκολο να τα παρεις. Ηταν αρχικα εκτακτη αλλα απο οτι φαινεται θα γινει μονιμη (ισως με αλλο ονομα)
Η αγορα ακινητων στην Ελλαδα ηταν λαθος (αυτο με τις αντικειμενικες αξιες ποτε δεν το καλαλαβα) αλλα τωρα φανταζομαι οτι εχει καταρευσει. Τα ακινητα πρεπει να φορολογουνται οταν αλλαζουν ιδιοκτητη βαση κλιμακας. Το ιδιο πρεπει να γινεται και με τα αυτοκινητα, φορολογηση οταν το αγοραζεις και οχι μετα. Υπαρχουν πολλοι που αποταμιευουν λεφτα για να αγορασουν ενα ακριβο αυτοκινητο. Ειναι αδιανοητο να φορολογησεις αυτο το ατομο με βαση το αυτοκινητο. Ξανα η αδυναμια φορολογησης στην πηγη, οδηγει σε φορολογια παραλογη.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου ...

 <<...Στην πλατεία απέναντι απ΄τον ΟΤΕ την 28η Οκτωβρίου του 1940 γινότανε μία συγκέντρωση από τους στρατευόμενους την ημέρα εκείνη. Και ανάμεσα σ΄αυτούς έβλεπες  ηλικιωμένους σχετικά ανθρώπους, οικογενειάρχες, διευθυντές τραπεζών, καπνεργάτες, καπνεμπόρους, επιχειρηματίες και υπαλλήλους που για μια στιγμή θα μπορούσε να νομίσει κανείς ότι κατευόδωναν τ΄αδέλφια τους ή τα παιδιά τους. Ήταν οι έφεδροι των κλάσεων 1917,1918,1919 και 1920, σαραντάρηδες και άνω με μαλλιά άσπρα, βετεράνοι του Μακεδονικού μετώπου και του Μικρασιατικού, που μόνοι αυτοί, σε ολόκληρη την Ελλάδα από τον Στρυμόνα μέχρι τον Έβρο είχαν το προνόμιο, τη μεγάλη τιμή, να ξεκινήσουν ισότιμα με τους νέους και να πυκνώσουν τις φάλαγγες των Καβαλιωτών που από το πρωί προωθούνταν στα Βουλγαρικά σύνορα και στο Αλβανικό μέτωπο...
Κάποια στιγμή ένας ταγματάρχης του επιτελείου ίδιας ηλικίας με μας, τον ενθυμούμαι ίσαμε τώρα, με δυο σειρές παράσημα και μετάλλια στο στήθος του, ανέβηκε σε μια γκαζόκασα και μέσα στο πυρετό που κατείχε όλους μας εκείνες τις στιγμές, έκανε έκκληση σε μας των παλαιών κλάσεων που προοριζόμασταν για τα έμπεδα της Ελευθερουπόλεως: '' Να ξεκινήσουμε με τα πόδια γιατί τα καμιόνια χρειαζόντουσαν για να μεταφέρουν τους νέους στα Βουλγαρικά σύνορα''. Και τότε οι γεροέφεδροι χύμηξαν απάνω του, τον αγκάλιασαν, τον ζητωκραύγασαν και ξεχώρισαν τη δική τους πομπή. 
Και ξεκινήσαμε. Απόγευμα. Χαιρετίσαμε τις γυναίκες μας, τα παιδιά μας και μερικοί τα εγγόνια τους...Είχαμε φτάσει στον Άγιο Σίλα και από τα υψώματά του τότε, όταν αντικρύσαμε τον κάμπο των Φιλίππων και στο βάθος τα βουνά της Δράμας και των συνόρων νοιώσαμε πολύ καλά τη σημασία της πορείας αυτής και ότι  έπεφτε και σε μας ο κλήρος να αμυνθούμε και να πολεμήσουμε...
 Όταν φτάσαμε στη διασταύρωση Θεσσαλονίκης - Δράμας, ξεχώρισα ορισμένες συντροφιές από τους συνοδοιπόρους της ιερής αυτής πομπής: ο Τηλέμαχος Πετρίδης, ο Αλέκος Σωτηριάδης, οι Γιάννης και Ντίνος Φέσσας,...
Η μικρή πλατεία, άγνωστη ίσως στους νεότερους, πολύ συμβολικά πήρε το όνομα πλατεία της 28ης Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της πορείας μας προς το Πράβι, των εφέδρων των τεσσάρων κλάσεων, εκείνο το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου του 1940...>>.
Το παραπάνω κείμενο το βρήκα στον Ταχυδρόμο δημοσιευμένο τον Οκτώβριο του 1959 από συνεργάτη της εφημερίδας που υπογράφει ως Θρακιώτης (Κυρ. Βαφείδης). Διαβάζοντάς το μού ΄φερε στο μυαλό  ένα άλλο κείμενο, συγκλονιστικό, που αναφέρεται στην ίδια περίοδο, γραμμένο από τον Οδυσσέα Ελύτη: 
<<... Μόνε σα να πηγαίναμε μπουλούκι ανάκατο, θαρρούσες, απ΄όλες τις γενιές και τις χρονιές, άλλοι των τωρινών καιρών και άλλοι πολλά παλιών, που ΄χαν λευκάνει απ΄ τα περίσσια γένια ... >>.
Φωτογραφίες:
1η: τραβήχτηκε κατά την επιστράτευση του 1940. Από αριστερά: Κυρ. Βαφείδης (Θρακιώτης), Λεωνίδας Αντύπας, Ιππ. Σαβαίδης και Γεωρ.Τσαλάνης. Όρθιοι από αριστερά Κοσμάς και Ευθ. Παπαδόπουλος.
2η: τραβήχτηκε τις παραμονές του πολέμου με τους άνδρες της παθητικής Αεράμυνας Καβάλας. Μεταξύ τους οι Ι. Κλωνάρης, Ν. Καφετζής, Σπύρος Καράκος, Ιωαν. Κυριακόπουλος κ.α.
3η: Καβαλιώτες φαντάροι, Εβραϊκής καταγωγής, στον κήπο της Δημαρχίας μπροστά στο λιοντάρι το 1940. Πρώτος από δεξιά ο Ζαχαρίας Κοέν.
4η: Ο Γιάννης Λούπας πρώτος από δεξιά  με δύο συμπολεμιστές του κάπου στην Ήπειρο στο Αλβανικό μέτωπο. 

Σχόλιο:
Αναρτήθηκε  πέρυσι. 
Νομίζω όμως, ότι αξίζει να το θυμίσουμε άλλη μία φορά....

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

28η Οκτωβρίου

Με τον ερχομό της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου, μια υπενθύμιση για το πότε και κάτω από ποιές συνθήκες οι Έλληνες πρωτοείδαν τα σύμβολα που σήμερα είναι "της μόδας"......

2 Ιουνίου 1941 - Κοντομάρι Χανίων: (αξίζει να δείτε καρέ-καρέ την εκτέλεση εδώ: http://tvxs.gr/news/user-post/deite-kare-kare-ti-sfagi-sto-kontomari-xanion-apo-toys-germanoys-i-istoria-toy-franz- )



29 Σεπτεμβρίου 1941 - Δοξάτο: Βουλγαρικά αντίποινα. Συνολικά σε πενήντα οικισμούς του νομού Δράμας, σε τριάντα έξι οικισμούς του νομού Σερρών και σε δεκαπέντε οικισμούς του νομού Καβάλας εκτελέστηκαν περισσότεροι από δύο χιλιάδες εκατόν σαράντα (2.140) αθώοι Έλληνες κάτοικοι της περιοχής. Από αυτούς οι χίλιοι εξακόσιοι δέκα τέσσερις (1.614) ήταν από το νομό Δράμας, οι τετρακόσιοι δεκαέξι (416) από το νομό Σερρών και οι εκατόν δέκα (110) από το νομό Καβάλας.



17 Οκτωβρίου 1941 - Νέα Κερδύλλια: Οι Γερμανοί κατακτητές παίρνουν σκληρά μέτρα για να χτυπήσουν στη γέννησή τους τις πρώτες ένοπλες αντιστασιακές ομάδες. Κύκλωσαν τα χωριά Άνω και Κάτω Κερδύλλια της Επαρχίας Νιγρίτας του Νομού Σερρών, συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, ξεχώρισαν τους άρρενες από 15 έως 60 χρόνων, συνολικά 222 άτομα, τους έβαλαν να σκάψουν ομαδικό τάφο και τους εκτέλεσαν μπροστά στους δικούς τους. Στη συνέχεια, έκαψαν όλα τα σπίτια των δύο χωριών.





13 Δεκεμβρίου 1943 - Καλάβρυτα: Η σφαγή των Καλαβρύτων είναι η πιο βαριά περίπτωση πολεμικού εγκλήματος στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου. Η σφαγή των αμάχων διαπράχθηκε από την 117η Μεραρχία Καταδρομών, η οποία αποτελούνταν από Γερμανούς και Αυστριακούς





10 Ιουνίου 1944 - Δίστομο: Αναζητώντας δυνάμεις του ΕΛΑΣ, οι Γερμανοί μπαίνουν στην κωμόπολη του Δίστομου. Αποκλείουν τις εισόδους και αρχίζουν τις έρευνες στα σπίτια, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους και ξεχωρίζουν 104 άνδρες και 114 γυναίκες (μεταξύ αυτών 45 παιδιά και 20 βρέφη). Τους εκτελούν και στη συνέχεια πυρπολούν το χωριό, αφήνοντας πίσω τους κρανίου τόπο.




ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΜΕ


Συνηθεις υποπτοι

Η ιστορια  της 'Μαριας' εχει κανει τον γυρο του κοσμου. Οι γυφτοι/ρομα οπως συμβαινει κατηγορουνται για διαφορα και οτι προκαταληψεις υπαρχουν για αυτη την ομαδα ανθρωπων επαναλαμβανονται. Ελπιζω να μπορεσουν να βρουν σε ποιον ανηκει το παιδι και επομενως αν ειναι μαζι με αυτη την οικογενεια με την συγκαταθεση των γονεων της 'η' οχι. Ανεξαρτητα ομως οτι το παιδι βρισκεται με αυτη την οικογενεια ειναι αποτελεσμα παρανομης συναλλαγης.
Οι γυφτοι κατηγορουνται για εμποριο βρεφων αλλα πολλοι ξεχνουν ποιοι εινα αυτοι που αγοραζουν τα παιδια? Στην πλειοψηφια τους ειναι ελληνικες μεσο-αστικες οικογενειες που ξερουν πολυ καλα οτι αν δεν ακολουθησεις τα επισημα καναλια, παρανομεις.
Οι γυφτοι βρισκονται στο στοχαστρο αλλα οχι οι αγοραστες. Πιστευω οτι η υιοθεσια ειναι μια αξιεπαινη πραξη. Τι καλυτερο απο το να δωσεις την αγαπη σου σε ενα παιδι που διαφορετικα θα ειχε μια πολυ δυσκολη ζωη?

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Biennale Αρχιτεκτονικής


Μετά την πετυχημένη Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής που διοργάνωσε πέρυσι στις αρχές του Οκτώβρη ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων του Ν. Καβάλας, θα έχουμε και φέτος την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και να συμμετέχουμε  σε παρόμοιες εκδηλώσεις. Με αφορμή την 2η Μπιενάλε αστικής και αρχιτεκτονικής αποκατάστασης που θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου, από τις 18/10 και μέχρι τις 27/10 θα πραγματοποιηθούν και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις: Αρχιτεκτονικός περίπατος, Αστική παρέμβαση στη Δαμιανού, Εκθέσεις στη Δημοτική Καπναποθήκη, στο Ιμαρέτ, στην Παλιά Μουσική και στο Εμπορικό κέντρο.
Δράσεις και προτάσεις που ενδιαφέρουν όλους μας για  την πόλη που ζούμε και αγαπούμε. Και ευκαιρία να χαμογελάσουμε...
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Και το πλοίο φεύγει...


Προχθές, το απόγευμα της Παρασκευής, πήγα για μια μικρή βόλτα στο λιμάνι.
Ήταν ακριβώς η ώρα που έφευγε ο ήλιος.
Η ένταση και η βουή της πόλης χάνονταν, η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα όμορφη.  Ένα επιβατικό πλοίο  με το φουγάρο του να καπνίζει φόρτωνε επιβάτες και αυτοκίνητα, ενώ οι μαούνες που είναι αραγμένες στην προβλήτα πρόσθεταν ακόμη περισσότερο χρώμα.







                                                   
Τελικά αντί να περπατήσω, κατέληξα να βγάζω φωτογραφίες.
Που απέχουν βέβαια πολύ από αυτά που έβλεπαν όσοι εκείνη την ώρα βρίσκονταν εκεί...








Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ελευθερα σχολεια

Σε καθε χωρα, η εκπαιδευση ειναι χωρος ιδεολογικης αντιπαραθεσης και η Αγγλια δεν ειναι διαφορετικη απο αλλες χωρες. Η συνεργατικη κυβερνηση (Συντηρητικοι και Φιλελευθεροι) εισηγαγε τον θεσμο του Ελευθερου Σχολειου.
Ο θεσμος επιτρεπει γονεις, ανθρωπους με κοινα ενδιαφεροντα και αποψεις (πχ θρησκευτικες) να ιδρυσουν σχολεια τα οποια ειναι ανεξερτητα και χρηματοδοτουνται κατευθειαν απο το κρατος, παρακαμπτοντας τοπικα οργανα.
Μια μεγαλη διαφορα απο τα αλλα σχολεια, ειναι οτι τα ελευθερα σχολεια εχουν διαφορετικα κριτιρια σε πολλους τομεις και ενας απο τους τομεις ειναι οι δασκαλοι/καθηγητες.
Στην Αγγλια για να γινεις καθηγητης χρειαζεται (συνηθως) πτυχιο και 1-2 χρονια εκπαιδευση για το πως καποιος γινεται δασκαλος. Τα ελευθερα σχολεια μπορουν να προσλαβουν οποιοδηποτε, χωρις τυπικα προσοντα.
Η αποφαση ιδρυσης τετοιων σχολειων ειναι μια καθαρα ιδεολογικη αποφαση (βασιζεται ομως σε αναλογα παραδειγματα απο την Σουηδια και τις ΗΠΑ) και αν και κανενας δεν το παραδεχεται ενας απο τους λογοθς ηταν να επιτρεψουν γονεις της μεσαιας ταξης να ιδρυσουν σχολεια για τα παιδια τους. Ομως διαφοροθ αλλοι οργανισμοι και ομαδες εκμεταλευθηκαν την αποφαση και στις ειδησεις τις τελευταιες μερες ειναι η εκθεση επιθεωρητων απο ενα τετοιο σχολειο που ιδρυθηκε σαν μουσουλμανικο σχολειο. Οι επιθεωρητες θεωρουν το σχολειο απαραδεκτο, με φοβερα χαμηλο επιπεδο διδασκαλιας, με καθηγητες με ελαχιστα προσοντα.
Τα πραγματα γινονται ακομα πιο πολυπλοκα με την θρησκεθτικη γωνια μια και το σχολειο αν και μικτο, αγορια και κοριτσια κρατιουνται ξεχωριστα και το γυναικειο μη μουσουλμανικο προσωπικο απαιτειται να φοραει μαντηλες.
Αυτα παραβαινουν τους αγωνες για την εξισωση ανδρων και γυναικων και ειναι απαραδεκτο χρηματα φορολογουμενων να πηγαινουν σε οργανισμους που ειναι αντιθετοι με αυτο που πιστευει η συντριπτικη πλειοψηφια και φυσικα με την εργατικη νομοθεσια.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Προσοντα Η/Υ

Τα Νεα εχουν ενα αρθρο για τα προσοντα υπαλληλων του Δημοσιου.
Αντιγραφω απο το αρθρο που βρισκεται εδω
Χαμηλών προσόντων και χωρίς έστω απλές γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι σημαντικός αριθμός από τους 607.516 υπαλλήλους που απασχολούνται στο Δημόσιο. Περίπου οι μισοί δεν διαθέτουν πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ μειονότητα αποτελούν όσοι έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους σπουδών. Ανατροπή της εικόνας αυτής επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αξιοποιώντας μεταξύ των άλλων τη δυνατότητα που δίνει η συμφωνία με την τρόικα για πρόσληψη 15.000 νέων υπαλλήλων στη θέση όσων απολυθούν έως τα τέλη του 2014, βάσει της σχετικής μνημονιακής δέσμευσης.
.....
Στη συντριπτική του πλειονότητα το προσωπικό του Δημοσίου είναι ηλεκτρονικά αναλφάβητο. Περίπου οι έξι στους δέκα δεν έχουν γνώσεις επεξεργασίας κειμένου στον υπολογιστή ούτε καν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο. Εντυπωσιακό επίσης είναι πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, μόλις το 35,3% των υπαλλήλων είναι σε θέση να στείλει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα!

Δεν ξερω πως εγινε η ερευνα και επομενως το ποσο σωστη ειναι, αλλα αν ειναι οτι 6 στους 10 ειναι ηλεκτρονικα αναλφαβητοι και το 1/3 δεν μπορει να στειλει εμαιλ ειναι απιστευτο και μου φαινεται απιθανο.
Φυσικα υπαρχει η μανια με τα πτυχια, ειμαι σιγουρος οτι πολλες δουλειες μπορουν να γινουν απο αποφοιτους Λυκειου και οι πτυχιουχοι μπορουν να κανου πιο ειδικευμενες δουλειες

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Φθινοπωρινα χρωματα

Το Suffolk στην ανατολικη Αγγλια ειναι μια περιοχη που παντα μου αρεζε. Το τοπιο ειναι τελειως επιπεδο αλλα εχει πολλα ωραια χωρια, με πολλα αξιοθεατα.
Ενα απο τα χωρια που μου αρεσει ειναι το Southwold που ειναι εδρα μιας γνωστης και καλης εταιρειας μπυρας (Adnams)
H Βορεια Θαλασσα για τα ελληνικα δεδομενα δεν ειναι μερος για να κανεις μπανιο αλλα το καλοκαιρι η παραλια γεμιζει κοσμο.
Οι καμπινες στην παραλια νοικιαζονται με την σεζον. Εχω κανει μπανιο στην Βορεια Θαλασσα αλλα φανταζομαι οτι οπως και οι περισσοτεροι προτιμω παραλιες σαν της Ισπανιας

 Το φθινοπωρο εχει αρχισει, τα φυλλα αλλαζουν χρωματα, σε 1-2 εβδομαδες τα δαση θα ειναι πολυ διαφορετικα. Προς το παρον, ο κισσος και αλλα αναρηχητικα δινουν παρασταση χρωματων.


Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Οι πόλεις θέλουν φαντασία






Αφρικανικά ζώα κοιμούνται σε τοίχο κτηρίου στο Γιοχάνεσμπουργκ.












Ελληνικά ζώα εκτονώνονται σε τοίχο κτηρίου στην Καβάλα.






Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Έναρξη χειμερινής σεζόν ...


Οι άδειες δόθηκαν, τα υπηρεσιακά σημειώματα υπογράφτηκαν, τα προγράμματα ολοκληρώθηκαν, οι δουλειές και οι υποχρεώσεις μπήκαν σε μία σειρά και επιτέλους η παρέα συναντήθηκε, εγκαινιάζοντας τις χειμωνιάτικες Πέμπτες.
Το ραντεβού ισχύει για όλους: στο γνωστό μέρος, τη γνωστή ώρα. Και τα θέματα προς συζήτηση πολυποίκιλα  και ανεξάντλητα.

Σχόλιο: Μας στενοχώρησε η πληροφορία ότι φέτος το μέλι  και το λάδι θα είναι λιγοστά. Όπως και τα μήλα. Όμως είμαστε αθεράπευτα αισιόδοξοι και ελπίζουμε ότι δεν θα μείνουμε μόνο στα φύλλα....

Καβάλα by .....bad light

Κάποτε στην νυχτερινή όψη της Καβάλας δέσποζε το φρούριο, κάτι που μου το θύμησε αυτή η φώτο που πέτυχα.
 Ο ομοιόμορφος φωτισμός αναδείκνυε ολόκληρη την μορφή του Κάστρου, σε αντίθεση με την σημερινή αθλιότητα που φωτίζει μόνο μερικά τμήματα από το τείχος και πέρα από αυτά, σκοτάδι..... 

Ένας "τρελός"...........

Ξέρω, πολλοί θα μειδιάσετε συμπαθητικά, άλλοι θα το περάσετε στο ντούκου με την σκέψη πως τίποτα δεν θα γίνει................... Αν όμως αντί για έναν "τρελό" είχαν στο κεφάλι τους μερικές χιλιάδες; 


Πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης

Δεν εχω αμφιβολια οτι η προθεση πισω απο αυτο το χαρτι ειναι καλη. Το αν χρειαζεσαι ομως ενα επισημο χαρτι να σου πει οτι το 99%  (το ποσοστο ειναι η γνωμη μου και δεν βασιζεται σε αναλυση δεδομενων) των κτιριων ειναι χτισμενα ασχημα δεν νομιζω να χρειαζεται.
Η γραφειοκρατια πισω απο την εκδοση ειναι τρομερη πχ γιατι χρειαζεται το συμβολαιο του ακινητου?
Μου φαινεται σαν μια κινηση υποστηριξης της συμπαθους ταξεως των μηχανικων. Ελπιζω τουλαχιστον να δεινουν αποδειξεις!

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Πουλίδου 16

Ένα εμβληματικό κτίριο που δεσπόζει στο λιμάνι της πόλης. Εφιάλτης για τους Καβαλιώτες τα χρόνια της Βουλγαρικής κατοχής, στα υπόγεια του οποίου η ΟΧΡΑΝΑ βασάνισε και σκότωσε πολλούς.
Χτίσθηκε γύρω στο 1905 από τον Τούρκο μπέη Mehmet Ali Πασατζίκ, εγγονό του Kavalali Mehmet Ali Pasa. Το σπίτι είναι χαρακτηριστικό δείγμα Οθωμανικού κλασικισμού με  επιδράσεις Art Nouveau.
 Στον Τούρκο μπέη ανήκαν μεγάλες εκτάσεις γης στο Κιουτσούκ Ορμάν ( το οικόπεδο που κτίσθηκε το 16ο Δημοτικό όπως και η εκκλησία της Μεταμόρφωσης ήταν δικά του). Ο ίδιος επίσης διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος το 1915, επί δημαρχίας Κλεάνθη Τερμεντζή. Συνομήλικος , στενός φίλος και συνεταίρος στα καπνά  με τον Αχιλλέα Βάρδα, εγκατέλειψε την Καβάλα με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924.
Αργότερα στη Σαμψούντα, στα 1931-32 ο Mehmet Ali, χάρισε ως γαμήλιο δώρο στην εγκατεστημένη εκεί πρωτότοκη θυγατέρα του φίλου του Αχιλλέα,  ένα χρυσοποίκιλτο πορφυρό καφτάνι του 18ου αιώνα, που ανήκε στη θεία του Yenge Hanum.
Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βρεθούν περισσότερα στοιχεία από το παρελθόν και τη μετέπειτα ζωή του Τούρκου μπέη που έζησε και μεγάλωσε στην Καβάλα.

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Μικρος κοσμος

Την ανοιξη αποφασισαμε οτι το μπροστινο μερος του σπιτιου μας χρειαζοταν φρεσκαρισμα. Οι πλακες ηταν παλιες, πολλες ειχαν σπασει και γενικα δεν ηταν ωραιο.
Μετα την αποφαση, το επομενο σταδιο ηταν να βρεις καποιον να κανει την δουλεια. Μετρησα τον χωρο και περιεγραψα την δουλεια με οσο περισσοτερες λεπτομερεις μπορουσα και το ανεβασα σε ενα κομβο που φερνει μαζι πελατες και τεχνιτες. Οι τεχνιτες μπορουν να δουν τις λεπτομερειες και να κανουν προσφορα.
Τελικα επελεξα καποιον που ειχε καλες συστασεις και μπορουσα να δω οτι εχει κανει αναλογες δουλειες αλλου.
Μετα απο αρκετες αναβολες, η δουλεια εγινε και τελειωσε αυτη την εβδομαδα. Η δουλεια του ηταν πολυ καλη και ηταν φανερο οτι ηξερε τι εκανε. Αν και ειχαμε ενα καλο σχεδιο, δεν ηταν στο χιλιοστο και εδωσε ιδεες και λυσεις οπου υπηρχε κενο.
Αυτος που εκανε την δουλεια, ηταν φανερο οτι ηταν ξενος, σκεφτομουν οτι ηταν απο την ανατολικη Ευρωπη. Πηγαμε μαζι να αγορασουμε τις πλακες και πιασαμε κουβεντα. Η ερωτηση του που μου εκανε εντυπωση ηταν αν ημουν Ελληνας 'η' Κυπριος μια και στην Αγγλια η διαφορα δεν ειναι γνωστη. Στην αναλογη μου ερωτηση, μου ειπε οτι ειναι Αλβανος και εζησε πολλα χρονια στην Ελλαδα. Στη Ελλαδα ηρθε 17 χρονων το 1993 και εμεινε μεχρι το 2000. Δουλεψε κυριως στην Ζακυνθο, γκαρσονι, μαγειρας, στα χωραφια.
Εχει τις καλυτερες εντυπωσεις απο την Ελλαδα, οι ανθρωποι ειναι ζεστοι και φιλικοι, τον βοηθησαν παρα πολυ και αν δουλευε στην Ελλαδα οπως εδω ειμαι σιγουρος οτι θα ηταν περιζητητος. Μου ειπε οτι αν τα πραγματα ηταν καλυτερα θα ηθελε να γυρισει στην Ελλαδα.
Η ιστορια του ισως ειναι η κλασσικη ιστορια οικονομικου μεταναστη, πολλη και σκληρη δουλεια πριν καλυτερευσουν τα πραγματα.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Σαν σήμερα ....










Απορία: Έχει μείνει καμία από τις 35 μηχανότρατες;