Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα..............

........πριν 28 χρόνια η Ελληνική Βουλή "εξέλεξε" τον κύριο Σαρτζετάκη στο ύπατο αξίωμα, με την αντισυνταγματική ψήφο Αλευρά και την αστυνόμευση των βουλευτών με ομοιόμορφα αλλά όχι ομοιόχρωμα ψηφοδέλτια. Ο κύριος αυτός έμεινε βαθιά χαραγμένος στην μνήμη μας για την κομπλεξική συμπεριφορά του.


Στην ψηφοφορία εκείνη ο βουλευτής Καλογιάννης πήρε την κάλπη και έφυγε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.


Από τότε μας εκπαίδευαν να τρώμε τα σκατά που μας σέρβιραν και να λέμε και ευχαριστώ. 


Άνθη αμυγδαλιάς



Μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη,
σχεδόν δίπλα μας.
Λίγες ακτίνες του ήλιου και η διάθεση αλλάζει αμέσως, όλα φαίνονται διαφορετικά. λιγότερο καταθλιπτικά.
Τέλος Μαρτίου κι οι περισσότερες αμυγδαλιές έριξαν τα άνθη τους. Προλάβαμε να δούμε τα τελευταία....









Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Μνήμες Ολοκαυτώματος και μία παρέλαση του 1934


Μία σπάνια φωτογραφία από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου του 1934. Ο δρόμος που φαίνεται είναι η οδός Βενιζέλου με τους  επίσημους να βρίσκονται μπροστά στο Ηρώο (σημερινό δημοτικό κήπο), με αποτέλεσμα αυτοί  που παρελαύνουν να κλίνουν την κεφαλή επ΄ αριστερά.

Μεταξύ των αρχών της πόλης διακρίνεται ο Αβραάμ Μόλχο,  Αρχιραββίνος της ακμάζουσας τότε Ιουδαϊκής κοινότητας της Καβάλας. Γεννημένος το 1860 στη Θεσσαλονίκη, είχε την τύχη να είναι ένας από τους μακροβιότερους Ραββίνους που είχε η κοινότητα, αλλά και την ατυχία να είναι παρών στην ολοκληρωτική σχεδόν εξόντωση του λαού του μερικά  χρόνια αργότερα, στις 3 Μαρτίου του 1943.

1657 από τους 2000 περίπου Εβραίους που ζούσαν στην πόλη, με την γνωστή μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα που χαρακτηρίζει τους εμπνευστές αυτού του μαζικού εγκλήματος, μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου και μεταξύ αυτών και ο Αβραάμ Μόλχο. Μετά τον πόλεμο μόνο 42 άτομα κατάφεραν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Όμως για το θέμα αυτό θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε μία μελλοντική ανάρτηση.

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η έννοια του διανύσματος και ... οι παρελάσεις

 Αν περπατήσουμε το τμήμα ΑΒ ενός δρόμου από το Α προς το Β κοιτάζοντας δεξιά μας θα δούμε εντελώς διαφορετικά αντικείμενα από εκείνα που θα δούμε αν περπατήσουμε το ίδιο τμήμα από το Β προς το Α κοιτάζοντας πάλι δεξιά μας. Αυτή η διαφορά της '' διάνυσης '' του τμήματος ΑΒ κατά τις κατευθύνσεις ΑΒ και ΒΑ δεν μπορεί να περιγραφεί με τις υπάρχουσες έννοιες της Ευκλείδειας Γεωμετρίας, απαιτείται μία νέα έννοια, η έννοια του διανύσματος ΑΒ, που δηλώνει ότι το τμήμα «διανύεται» από το Α στο Β. Έτσι έχουμε : Διανυσματική Γεωμετρία = Ευκλείδεια Γεωμετρία + Προσανατολισμός.

Βλέποντας παλιές φωτογραφίες διαπίστωσα ότι   οι παρελάσεις για τις επετείους, γίνονταν κατά περιόδους σε όλους τους  κεντρικούς δρόμους της πόλης: στην οδό Βενιζέλου (προπολεμικά και δεκαετία ΄60), στην οδό Ομονοίας ( δεκαετίες ΄50 και ΄60 ), στην Ερυθρού Σταυρού (δεκαετία ΄70) και τα τελευταία χρόνια στην παραλιακή. Εκείνο όμως που είναι ακόμη πιο περίεργο είναι ότι εκτός απ' το ότι άλλαζε ο δρόμος που γινόταν η παρέλαση, στον ίδιο δρόμο, σε άλλη επέτειο, άλλαζε και η κατεύθυνσή της (αντίρροπη φορά).Τη μια χρονιά η φορά των παρελαυνόντων  ήταν από ανατολικά προς τα δυτικά και την επόμενη η αντίθετη.
Τυχαίο ή λέτε αυτό να γινόταν ώστε οι μαθητές εκείνων των εποχών να αποκτήσουν μία βιωματική αντίληψη της δύσκολης έννοιας του διανύσματος - που ο Καρτέσιος συνέλαβε παρατηρώντας το πέταγμα μιάς μύγας- και την οποία τόσο δυσκολεύονται να αντιληφθούν οι σημερινοί;

Φωτογραφίες:
1) 28 Οκτ. 1947 στην οδό Ομονοίας το 16ο Δημοτικό με συνοδό την κα Κλειώ Π. (μητέρα του Χρήστου Χ.).
2) 25 Μαρ. 1950 το 12ο Δημοτικό με συνοδό την κα Δώρα Π. (μητέρα της Όλγας Χ.).
3) 28 Οκτ. 1945 στην οδό Βενιζέλου. Η πρώτη μεταπολεμική παρέλαση των προσκόπων υπό τον περιφερειακό έφορο Στ. Παπαδόπουλο. Στο βάθος διακρίνονται οι Καμάρες, ενώ δεξιά το μαυσωλείο του πατρός του Μεχμέτ Αλή.



Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Quiz: 60-10

Στην προχθεσινή μας έξοδο θυμηθήκαμε τετραψήφια νούμερα τηλεφώνων που είχαμε εμείς και συμμαθητές μας, όπως και τα λιγοστά αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στις γειτονιές μας τη δεκαετία του ΄60.
Για να δούμε, ποιός θυμάται το συγκεκριμμένο νούμερο πιάτσας ταξί και πού βρισκόταν τα γραφεία τους;

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Χθες βράδυ .....

....στο Νικηφόρο για ένα ποτό και πολύ συζήτηση με θέμα- τι άλλο- την Κύπρο, την Γερμανία και την ανύπαρκτη Ευρωπαϊκή πολιτική και αλληλεγγύη.
Όμως χθες ήταν η μέρα της ποίησης όπως και των φυλετικών διακρίσεων, οπότε δεν θα  μπορούσαμε να σταθούμε  μόνο στην επικαιρότητα... Μας απασχόλησαν  ιδιαίτερα ο T.S. Eliot αλλά και ο ιερός Αυγουστίνος.
Τελικά το μόνο αντίδοτο σε όλα αυτά τα τρομερά που μας συμβαίνουν είναι οι παρέες και το χιούμορ. Και το παρελθόν που είναι οικείο και ευανάγνωστο. Μόνο που είναι ακίνητο...

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Είναι θέμα DNA;

Ο λαός που τον περασμένο αιώνα αιματοκύλησε στρατιωτικά δυο φορές ολόκληρη την Ευρώπη (και βγήκε και τις δυο φορές χαμένος), στην αρχή του νέου αιώνα επιτίθεται ξανά στο οικονομικό πεδίο και δεν αποκλείεται η επίθεση αυτή να εξελιχθεί και σε στρατιωτική σύρραξη, όπως έχει ήδη ακουστεί από επίσημα και ενημερωμένα χείλη.
Σύμμαχοί του οι γνωστοί: Αυστρία, Ολλανδία, γερμανολιγούρικες νεο-δημοκρατίες (που αν δεν βρωμούσαν τα χνώτα τους, σίγουρα θα έπαιζαν μεγαλύτερο ρόλο) όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, αλλά και οι "φιλελεύθεροι" και "δημοκράτες" Σκανδιναβοί, που μόνο η άγνοια της Ιστορίας από μέρους μας τους κατατάσσει σ' αυτές τις κατηγορίες.
Από κοντά και οι "ουδέτεροι" Λουξεμβούργιοι, Βέλγοι και φυσικά οι πουρκουάδες Γάλλοι, που θα καταλάβουν τι συμβαίνει μόνον όταν έρθει η σειρά τους.
Και βέβαια οι Βρετανοί, αποστασιοποιημένοι, υπηρετούν το αιώνιο δόγμα τους, το "διαίρει και βασίλευε", περιμένοντας να κληθούν να επέμβουν (με τα αντίστοιχα ανταλλάγματα) την κατάλληλη στιγμή.
Ενωμένη Ευρώπη, χαίρε!!!    

Ο Κομφούκιος ... της Πέμπτης

Μια  μέρα, ένας νεαρός πρίγκιπας πήγε στον μεγάλο Κομφούκιο  και τον ρώτησε: '' Πόσες φορές, εξοχότατε, πρέπει να συλλογιστεί ένας δικαστής πριν πάρει μια απόφαση; ''
'' Σήμερα μια φορά, αύριο δέκα '' απάντησε ο Κομφούκιος.
Ο πρίγκιπας εξεπλάγη ακούγοντας τα λόγια αυτά και δεν κατάλαβε το νόημά τους.
'' Μία φορά είναι αρκετή '' εξήγησε υπομονετικά ο δάσκαλος '' για το δικαστή που, εξετάζοντας την υπόθεση, καταλήγει στην αθώωση. Ένας δικαστής όμως, πριν πάρει καταδικαστική απόφαση, οφείλει να το σκεφτεί δέκα φορές.''
Και ολοκλήρωσε με τούτη τη σοφία: '' Όποιος διστάζει να απονείμει χάρη ίσως διαπράττει σοβαρό λάθος, αλλά αυτός που καταδικάζει χωρίς δισταγμό διαπράττει ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια του Θεού.''
Ενδιαφέρουσες απόψεις που θα ΄πρεπε να έχουν υπόψιν όσοι απονέμουν δικαιοσύνη αλλά και όσοι την υπηρετούν....

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΟΧΙ

Ούτε ένα ΝΑΙ δεν έπεσε στην Κυπριακή κάλπη. Τελικά μόνο εδώ βρήκαν φοβισμένους υπηκόους και "πρόθυμους" πολιτικούς.



Δεν ξέρω πώς (και αν) θα τα καταφέρει η Κύπρος, ξέρω πως τους ζηλεύω για την στάση τους. Εμείς ακόμη αγοράζουμε BMW, Mercedes & Audi, και βλέπουμε Σουλεϊμάν και Φατμαγκιούλ...........
Και μετά είδα και την συνεδρίαση του Κυπριακού Κοινοβουλίου και η σύγκριση με τον δικό μας καφενέ μου έφερε θλίψη. Ώστε τέτοιοι μας αξίζουν;
Στο μεταξύ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έθεσε στην διάθεση του κράτους την περιουσία της εκκλησίας............. μα καμία σχέση;

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

...Μασκαράδες

12 Μαρτίου 1907.
Εορτασμός της Καθαρής Δευτέρας στο Κιουτσούκ Ορμάν (Περιστέρι) στο κέντρο του Μούκανου, στα τότε όρια της πόλης.
Στη φωτογραφία ομάδα καρναβαλιστών που αναπαριστούν το πολεμικό πλοίο «Σπέτσαι». ''...Στην φωτογραφία διακρίνονται οι αδελφοί Καλογήρου, οίτινες ως Έλληνες υπήκοοι υπηρέτουν εις το Ελληνικόν πολεμικόν « Σπέτσαι », ευρίσκοντο δε εις την Τουρκοκρατούμενην τότε Καβάλαν εν αδεία...''

22 Φεβρουαρίου 1925. 
Απόκριες στην Ελευθερούπολη,
στο εντευκτήριο του Αλληλοβοηθητικού Σωματείου «Ομόνοια» το οποίο διέθετε και πλήρη σκηνή για θεατρικές παραστάσεις. Στη φωτογραφία ομάδα γλεντζέδων Πραβινών με αρχηγό τον Πρόδρομο Τουφεξή, καμαρώνει δικαίως για το πρώτο βραβείο του Νομού Καβάλας που κέρδισε. Το έπαθλο ήταν 1.000 δραχμές και ο νικητής το διέθεσε στο Ορφανοτροφείο Αρρένων του Πραβίου.
« ..Χιλιάδες κόσμου στη Χρυσοστόμου Σμύρνης. Ένα ανθρωπομάνι χωμένο μέσα στις σερπαντίνες και σε στρώματα κομφετί αναζητούσε να πιάσει το υποτιθέμενο φίδι - θυμάται η Ευθυμία Πέγιου για την Καθαρή Δευτέρα.  Ώσπου ακούστηκε και στην Ελλάδα το ''Φερμπότεν'' και στη περιοχή μας το ''Ναζάτ''.  Ο πόλεμος (1940) ισοπέδωσε τα πάντα και μάρανε κάθε ικμάδα ζωής».

Καθαρή Δευτέρα 2013


Σήμερα το πρωί ξύπνησα νωρίς κι έκανα το λάθος να ανοίξω τον υπολογιστή. Άρχισα να διαβάζω:
Λάουρα Μπολντρίνι: « Χρειάζεται να δώσουμε μάχη κατά της φτώχειας και όχι κατά των φτωχών. Πρέπει να ξαναγεννηθεί η ελπίδα, γιατί μία ολόκληρη γενιά υποφέρει και εγκαταλείπει αναγκαστικά την Ιταλία...
Τομάτο Σιόπα: « Μισή ή και μία ολόκληρη γενιά Ελλήνων θα υποφέρει....»
Μάρτιν Σούλτς: « Σώσαμε τις τράπεζες, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε μία γενιά...»
Ζαν Κλοντ Γιουγκέρ: « Όποιος πιστεύει ότι δεν τίθεται πλέον το αιώνιο ερώτημα περί ειρήνης και πολέμου στην Ευρώπη, πλανάται οικτρά. Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλά κοιμούνται...»

Συνθήκες μεσοπολέμου, διάλυση του ευρώ, διάλυση της Ευρώπης, Τρίτος πόλεμος στην Ευρώπη, χαμένες γενιές, χαμένες ελπίδες , φτώχεια,  60% ανεργία στους νέους , άνοδος της Λεπέν, Χρυσή Αυγή, Βορράς -Νότος, απειλή, κίνδυνος, λιτότητα, άρνηση, εθνικισμός, λαϊκισμός....Αυτές είναι οι λέξεις που διαβάζουμε, αυτή είναι η ζωή που ζούμε.
Φτάνει όμως τόση μαυρίλα. Σήμερα είναι Καθαρή Δευτέρα.  Κλείνω αμέσως τον υπολογιστή και κατεβαίνω στο κέντρο για την παραδοσιακή λαγάνα. Είναι πρωί και η κίνηση στους δρόμους λίγη, κι έτσι βρίσκω  την ευκαιρία να ανέβω  στο κάστρο και να θαυμάσω τη θέα της πόλης.
Στο γυρισμό βλέπω στην Ομόνοια κάποιους έμπορους να  βγάζουν στο πεζοδρόμιο τους χαρταετούς που θα πουλήσουν (και όπου το κιτς κυριαρχεί).
Όμως η κρίση είναι παντού. Ακόμη και ''πίσω'' από τους χαρταετούς.....
                                              ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ



Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Μετά τη βροχή

Σήμερα το απόγευμα γύρω στις 5.30.
Η βροχή είχε σταματήσει από ώρα και βγήκε επιτέλους ο ήλιος.
Είχε αρκετό κρύο βέβαια, εξάλλου το πρωί τα βουνά γύρω από την πόλη ήταν χιονισμένα...
Ότι και να κάνει ο Μάρτης, ο τρελός και ο αντάρτης, σε μία βδομάδα έχουμε εαρινή ισημερία, άνοιξη.
Πάει ο χειμώνας με τις βροχές του και τα κρύα του, που ευτυχώς για φέτος δεν ήταν πολλά.

Ο Μάρτης - που οι Κρητικοί τον λένε και πεντάγνωμο για την αστάθεια και τις απότομες μεταβολές του- στην αρχαιότητα ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου. Πρωτοχρονιά ήταν γι αυτούς η 1η Μαρτίου (καλένδες Μαρτίου).
Οι Ρωμαίοι του έδωσαν το όνομα του Άρη (Mars) και τον θεωρούσαν μήνα του πολέμου.


Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Όχι άλλο ................... άλογο




Την άμεση ανάκληση/απόσυρση από την ελληνική αγορά επτά προϊόντων λόγω ανίχνευσης κρέατος αλόγου απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα κάτωθι προϊόντα:
- «Σαλάμι μπύρας τεμάχια βάρους 450γρ.» με εμπορική ονομασία «ΠΑΣΣΙΑΣ», αριθμό παρτίδας 75556 111124 και ημερομηνία λήξης 10/04/2013.
- «Αλλαντικό σκορδάτο βραστό τεμάχια βάρους 330 γρμ.» με εμπορική επωνυμία «ΠΑΣΣΙΑΣ», αριθμό παρτίδας 75832 και ημερομηνία λήξης 26/05/2013,
- «Σαλάμι αέρος τεμάχια βάρους 0,496kg» με εμπορική επωνυμία «ΠΑΣΣΙΑΣ» με αριθμό παρτίδας 76039 και ημερομηνία λήξης 20/05/2013 που παράγονται από την εταιρεία «Ε.Γ. ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.» (Π. Αθηναγόρα 7, Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης).
- «Λουκάνικα τ. Φραγκφούρτης σε συσκευασία βάρους 300 γρμ.» με εμπορική ονομασία «Mr. Grand», αριθμό παρτίδας 75846 και ημερομηνία λήξης 30/03/2013.
- «Παριζάκι Γίγας Κλασικό τεμάχια βάρους 600 γρμ.» με εμπορική επωνυμία «Mr. Grand», αριθμό παρτίδας 76114 και ημερομηνία λήξης 18/06/2013 που παρασκευάζονται για λογαριασμό του Ομίλου «Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ A.E.» (14ο χλμ Θεσσαλονίκης – Βασιλικών) από την εταιρεία «Ε.Γ. ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.» (Π. Αθηναγόρα 7, Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης).
- «Κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ κατεψυγμένα σε συσκευασία βάρους 2kg» με αριθμό παρτίδας 06021339, ημερομηνία παραγωγής 06/02/2013 και ημερομηνία λήξης 06/02/2014 που παράγονται από την εταιρεία «SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ Α.Ε.» (14ο χλμ. Θεσσαλονίκης– Μηχανιώνας, Περιφερειακός Αεροδρομίου, Θέρμη).
- «ΚΕΜΠΑΠ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ Χ/ΚΑΛ ΚΤΨ σε συσκευασία βάρους 815γρ.», με αριθμό παρτίδας L:310, ημερομηνία συσκευασίας 13-02-2013 και ημερομηνία λήξης 20-07-2013 που παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση «KRIVEK Α.Ε.» (Χερσόνησος Ηρακλείου Κρήτης) και δειγματίστηκε από την Υπεραγορά Τροφίμων «ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε.» (Ισαύρων & Σοφοκλή Βενιζέλου, Ηράκλειο Κρήτης).
- «Λουκάνικο Πέταλο» με την εμπορική επωνυμία «Ozyorem Kaysevi sucuk 455 gr», με κωδικό παραγωγής L-12345 και ημερομηνία λήξης 10-4-2013 το οποίο παράγεται από την ολλανδική επιχείρηση «NL 687 EG» για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας «DEMKA GmbH» και δειγματίστηκε από το κατάστημα «ΑΛΗ ΜΠΑΜΠΑ» (Αρσάκειο Σάπες, Ροδόπη).
- «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΑΛΑΜΙ» με την εμπορική επωνυμία «LeFruMarin- Salam Rustic», σε συσκευασία των 1800 gr και ημερομηνία λήξης 02-03-2013 που παράγεται από τη ρουμανική εταιρεία «LeFruMarine S.R.L.» και δειγματίστηκε από το Mini Market στην οδό Σμύρνης 17, Θήβα Βοιωτίας.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι που αφορούν και στη διερεύνηση της προέλευσης της χρησιμοποιούμενης πρώτης ύλης. Για τις συγκεκριμένες παρτίδες θα ληφθούν τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία μέτρα.


Κοκκινη γραμμη

Ο σημερινος Guardian Eurozone crisis: dispute over job cuts imperils Greece's hopes of more aid αναφερεται στην αρνηση της κυβερνησης να απολυσει 25,000 δημοσιους υπαλληλους.
Η κυβερνηση λεει οτι με ανεργια ηδη στα υψη και την πανελληνια αγανακτιση με περικοπες και φορολογια εχει σχεδιο να μεταφερει ΔΥ σε μια ειδικη εφεδρεια το 2014. Η τρο'ι'κα απαιτει απολυσεις μεσα στο 2013, η κυβερνηση δεν προκειται να απολυσει ουτε ενα ΔΥ και τα σεναρια για προβληματα με την επομενη δοση ξαναρχιζουν.
Τα εσοδα του κρατους ειναι λιγοτερα απο οτι αναμενοταν και επομενως απολυσεις 'η' νεοι φοροι φαινεται να ειναι η επερχομενη επιλογη.
Καπου αλλου διαβασα οτι 2 υπαλληλοι δημοτκου οργανισμου καταδικασμενοι για την δολοφονια του δημαρχου εξακολουθουν να πληρωνονται μαι και δεν εχει συσταθει πειθαρχικο συμβουλιο για να τους απολυσει. Αν και αυτο ειναι μια ακραια περιπτωση, ποσοι αλλοι ΔΥ που εχουν καταδικασθει για αδικηματα που σιγουρα οδηγουν σε απολυση και εξακολουθουν να πληρωνονται?
Οι δε ιδιωτικοι υπαλληλοι εξακολουθουν να πυκνωνουν την στρατια των ανεργων.

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Αλλος για συνταξη?

Δεν ξερω αν ειναι πρωταπριλιατικο αστειο (ειναι καπως νωρις για τετοιο), αλλα διαβαζω οτι γυναικες δημοσιες υπαλληλοι με ανηλικα παιδια θα εχουν δικαιωμα να παιρνουν συνταξη απο τα 50! Αν ειναι δυνατον σε εποχες που δεν υπαρχει μια να δινονται συνταξεις στα 50.
Δεν ειναι απλως συνταξη αλλα πληρης συνταξη με υπηρεσια 25 χρονων.
Θα καταλαβαινα αν υπηρχε δυνατοτητα μειωμενου ωραριου (με αναλογη μειωση του μισθου) αλλα οχι και συνταξη. Δικαιωμα στη συνταξη ναι, αλλα συνταξη στα 65.
Αν παρουμε αυτο το τρελλο μετρο παραπερα, γιατι μονο γυναικες? Υπαρχει ισοτητα 'η' οχι. Και οι ανδρες με ανηλικα παιδια συνταξη στα 50.
Οσο για τις αναλογες γυναικες του ιδιωτικου τομεα, λυπαμαι αλλα για σας δεν εχει.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Θεση εργασιας

Δεν ειναι στο πνευμα του μπλογκ η δημοσιευση αγγελιων αλλα αν βοηθησει καποιον να βρει δουλεια ισως αξιζει την παρεγγλιση.
Εντυπωση μου κανει ομως οτι στο προφιλ υπαρχει απαιτηση ηλικιας, που στην Αγγλια ειναι παρανομο μια και ειναι ηλικιακη διακριση. Επισης καμμια αναφορα σε μισθο, αδεια και αλλες παροχες.


ΑΓΓΕΛΙΑ

Η Biohellenika, η μεγαλύτερη Ελληνική εταιρεία υποστήριξης αυτόλογων κυτταρικών θεραπειών και κρυοσυντήρησης θεραπευτικών κυττάρων, στα πλαίσια της συνεχιζόμενης ανάπτυξής της, ζητά να προσλάβει

ΥΠΕΥΘΥΝΟ  ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ (SLKa)
Για να αναλάβει τομείς στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Περιγραφή Θέσης
  • Διαχείριση και Ανάπτυξη υπάρχοντος πελατολογίου
  • Ανεύρεση νέων πελατών - ανάπτυξη νέων αγορών
  • Ενημέρωση πελατών για τις υπηρεσίες της εταιρείας
  • Εξυπηρέτηση πελατών
  • Έρευνα αγοράς, έλεγχος και καταγραφή κινήσεων του ανταγωνισμού 
  • Διοργάνωση ενεργειών προώθησης
Προφίλ Υποψηφίου
·         Ηλικίες από 23-35 ετών
·         Πτυχίο ΤΕΙ/ ΑΕΙ (ειδικότητα ΤΕΙ Μαιευτικής ή Βιολόγων ή Βιοτεχνολόγων ή παραπλήσιας ειδικότητας, διοίκησης επιχειρήσεων ή οικονομικών, ΤΕΙ ή ΙΕΚ Μάρκετινγκ-διαφήμισης)
·         Προϋπηρεσία στο χώρο των πωλήσεων θα θεωρηθεί επιπρόσθετο προσόν
·         Προσανατολισμός στην επίτευξη στόχων
·         Άριστη διαπραγματευτική ικανότητα και πελατοκεντρική αντίληψη
·         Επαγγελματική εμφάνιση και συμπεριφορά
·         Δυναμική προσωπικότητα, φιλοδοξία, θετική διάθεση
·         Πνεύμα ομαδικής συνεργασίας και ικανότητες λήψης πρωτοβουλιών
Παροχές Εταιρίας
  • Πλήρης και σταδιακή εκπαίδευση από εξειδικευμένα στελέχη της εταιρείας μας
  • Εταιρικό κινητό τηλέφωνο
  • Εταιρικό αυτοκίνητο
  • Σύγχρονο και δυναμικό εργασιακό περιβάλλον
Αν κι εσύ θέλεις να γίνεις μέλος της οικογένειας της Biohellenika, στείλε μας το βιογραφικό σου μέχρι 31/03/2013, αναγράφοντας τον τίτλο της θέσης.
·         μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@biohellenika.gr
·         μέσω fax στον αριθμό 2310 474 285
·         στη διεύθυνση: Biohellenika A.E., Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 65, 57001, Θεσσαλονίκη.
Μετά τη συλλογή και αξιολόγηση των βιογραφικών σημειωμάτων θα επικοινωνήσουμε με τους υποψηφίους που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης προς στελέχωση για να οριστεί συνάντηση για συνέντευξη.



Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Τα Χάπια μου


Σύμφωνα με την πηγή, δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον αρμόδιο Υφυπουργό τα αποτελέσματα ελέγχων του ΣΔΟΕ σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και γενικά σε κέντρα διακίνησης φαρμάκων, μετά από ελλείψεις που παρατηρήθηκαν σε συγκεκριμένα φάρμακα. Αναφέρονται διάφορες περιπτώσεις λαθραίας διακίνησης και εξαγωγών, που κατά τον Υπουργό έχουν σταλεί στον Εισαγγελέα και στους κατά τόπους Συλλόγους Φαρμακοποιών, αλλά, κατά την γνώμη μου, η πιο "καραμπινάτη" περίπτωση είναι η παρακάτω, που την απομόνωσα και επεσήμανα:

<<Σε έλεγχο στις 29-05-2012 σε φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας διαπιστώθηκε ότι εξήγαγε φάρμακα στην Γερμανία αξίας 150.977,51 ευρώ ενώ δεν είχε υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος την τελευταία δεκαετία, δεν τηρούσε βιβλία και δεν εξέδιδε θεωρημένα παραστατικά. Επιπλέον κατασχέθηκαν 1.180 κουτιά φαρμάκων από τα οποία είχαν αφαιρεθεί οι ταινίες γνησιότητας και βρισκόταν στα ράφια του φαρμακείου. Τα κατασχεθέντα φάρμακα παραδόθηκαν στον ΕΟΦ. Επιπλέον διακίνησε 1.350.000 κουτιά αναβολικών σκευασμάτων αξίας 2.263.237 ευρώ για τα οποία δεν υπάρχουν παραστατικά πωλήσεων.>>
Πηγή: Στέλνει στον εισαγγελέα ο Μάριος Σαλμάς τα φαρμακεία που ευθύνονται για έλλειψη φαρμάκων στην αγορά | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/94422#ixzz2NEOlAcA6

ΑΠΟΡΙΑ: Για την λειτουργία αυτής της προφανώς, καταφανώς και προκλητικώς λαθρόβιας επιχείρησης στο ΚΕΝΤΡΟ της Αθήνας ευθύνη έχει μόνον ο ιδιοκτήτης της;;; Την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ (!!!) δεν είχε υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε;;; Κανένας δεν το έψαξε;;;

Τι μας διδασκει το Βυζαντιο

Υπηρχε ενα ενδιαφερον αρθρο στον Guardian σχετικα με την κριση στην ευρωζωνη και τα παραλληλα αυτης της κρισης με το τι εγινε στο Βυζαντιο
Διαβαστε το αρθρο εδω
Το σχολιο μου δεν αφορα την (πολυ ενδιαφερουσα) ουσια του αρθρου - βασικα τι εκανε το Βυζαντιον οταν αντιμετωπισε μια αναλογη κριση - αλλα σε κατι που εχω παρατηρησει αρκετες φορες στο παρελθον αλλα δεν εχω σχολιασει.
Στην Ιστορια της Δυτικης Ευρωπης το Βυζαντιο ειναι η Ανατολικη Ρωμα'ι'κη αυτοκρατορια. Ο τροπος που διδαχθηκαμε εμεις το Βυζαντιο ειναι οτι βασικα ηταν μια ελληνικη χριστιανικη αυτοκρατορια. Ο ρωμα'ι'κος χαρακτηρας τελειωνει λιγο πολυ με τον Κωνσταντινο και μετα βασικα Ελληνες ειναι οι ηγετες.
Αναμφισβητητα η ελληνικη κουλτουρα κυριαρχισε στο Βυζαντιο. Γλωσσα και γραφη ειναι αποδειξη. Αναρωτιεμαι ποτε οι Βυζαντινοι απο Ρωμαιοι εγιναν Ελληνες.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Στο Λιμάνι

Σήμερα το πρωί 
στο λιμάνι με 
το Χρήστο
για έναν καφέ.
Μιά καταπληκτική μέρα, 
ηλιόλουστη,
με έντονα χρώματα, 
ανοιξιάτικη...



Quiz: νέφος ή σύννεφο;

Θα δώσω μερικά στοιχεία για τις συνθήκες που τραβήχτηκε η φωτογραφία:
Χθες το βράδυ γύρω στις 8.35 μ.μ. Φυσούσε ελάχιστα με κατεύθυνση προς τη θάλασσα, η θερμοκρασία ήταν 11 βαθμοί και είχε ξαστεριά...

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Cityoferrors.com

 Είναι μία διαδραστική πλατφόρμα γι αυτούς που βρίσκουν, αντιμετωπίζουν και -το κυριότερο- διορθώνουν τα λάθη της μεγαλούπολης που ζουν.
Η ιδέα είναι να βγείτε έξω, να τραβήξετε σε βίντεο ένα λάθος που σας εκνευρίζει στην πόλη σας, να προσπαθήσετε να βρείτε έναν τρόπο να το διορθώσετε και μετά να ανεβάσετε το οπτικό υλικό της προσπάθειάς σας είτε είναι επιτυχής, είτε όχι. Κάνοντάς το αυτό συγκεντρώνετε πόντους στο παιχνίδι, κερδίζετε περίεργα βραβεία και το σημαντικότερο είναι ότι αποκτάτε  φωνή στο πώς θέλετε να είναι η πόλη σας. Κάποιοι άλλοι θα δουν αυτό που βρήκατε και θα κάνουν το ίδιο.
Ενδιαφέρουσα η ιδέα και απ΄ ότι είδα με πολλές συμμετοχές.
Προτείνω λοιπόν κάτι παρόμοιο να γίνει και σε μας. Το Σάββατο το πρωί με μπογιές και βούρτσες να πάμε και να βάψουμε τον εικονιζόμενο στις φωτογραφίες λερωμένο τοίχο.
Εκτός κι αν οι διαμένοντες στο κτίριο, θεωρούν τις μουτζούρες που υπάρχουν πάνω του καλλιτεχνήματα. Καλύτερα να  τους ρωτήσουμε πρώτα....

Βράδυ Τρίτης....


....στο Καπνομάγαζο και στην παράσταση Βράδυ Σαββάτου που σκηνοθέτησε ο συμμαθητής μας Ανδρέας Λαδάς κι έγραψε η σύζυγός του Γιούλη Αποκατανίδου. Μιά πολύ ανθρώπινη ματιά στη μοναξιά και στην προσπάθεια  προσέγγισης ενός άνδρα και μιάς γυναίκας που ζουν μόνοι σε διπλανά διαμερίσματα. Πολύ καλή η προσπάθεια των δύο ηθοποιών που μας έκαναν πολλές φορές να γελάσουμε.... Αξίζει να την δείτε αυτήν την Τρίτη...

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ραμπο με σκουπες

Δεν μπορω να ισχυρισθω οτι ειμαι καλος χρηστης των Ελληνικων αλλα περιμενω απο ατομα που η σωστη χρηση της γλωσσας ειναι μερος της δουλειας τους να κανουν  μια καλυτερη προσπαθεια. Οποτε βλεπω τους κομβους ελληνικων εφημεριδων, σχεδον παντα υπαρχει αναφορα σε ραμπο και σκουπες.
Το αστειο για μενα, ειδικα με τον ορο ραμπο, ειναι οτι ο ηρωας της ομωνυμης ταινιας ηταν εκτος συστηματος ενω η ελληνικη χρηση αναφερεται σε δημοσιους λειτουργους. Δεν νομιζω οτι ο Σταλον ειχε το ΣΔΟΕ υποψη του οταν εκανε την ταινια.
Ο ορος σκουπα ειναι απο μονος του σκουπα για διαφορες μαζικες πραξεις απο οργανα του κρατους - δεν ειναι γνωστο αν ειναι ομαδες ραμπτο 'η' οχι- απεναντι σε ομαδες που συνηθως ειναι εκτος συστηματος (μεταναστες, φοροφυγαδες, συνηθεις υποπτοι)
Ολα αυτα ομως δειχνουν οτι ο λογος που το κρατος χρειαζεται ραμπο και επιχειρησεις σκουπα, ειναι οτι δεν κανει σωστα τη δουλεια απο την αρχη με αποτελεσμα να χρειαζεται να κανει πραγματα που δινουν την εντυπωση οτι κατι γινεται επιτελους με το προβλημα των ____________
Νομιζω οτι θα πρεπει ο καθε ραμπο να παρει μια σκουπα και να καθαρισει τις γοπες που παραβιαζουν τον νομο περι απογορευσης καπνισματος σε κλειστους χωρους.