Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Αυτό πάλι τι είναι;

Τι άλλο θα δούμε, τέλος πάντων, σ' αυτή τη χώρα;;;

Ολυμπιακες σκεψεις

Ο πιο σταθερος συντροφος αυτου του καλοκαιριου - η βροχη - ειναι και παλι μαζι μας. Ομως η βροχη δεν μπορει να καλμαρει τον γενικο ενθουσιαμο για τους αγωνες. 
Το χαλκινο μεταλλιο της Βρετανιας στην γυμανστικη, το πρωτο ομαδιο μεταλλιο μετα απο 100 χρονια , ηταν πραγματικα φοβερο να το παρακολουθεις. Η πιεση στους αθλητες πρεπει να ηταν φοβερη.
Στην πισινα, τα πυροτεχνηματα συνεχιστηκαν, η Missy Franklin lived up to the hype παιρνωντας χρυσο. Ενδιαφερον ειναι οτι δεν προκειται να γινει επαγγελματιας, αλλα θα παει στο πανεπιστημιο και στην Αμερικη οταν εισαι στο πανεπιστημιο δεν μπορεις να παρεις χρηματα. Δηλαδη εβαλε τις σπουδες πανω απο τα πολλα λεφτα που θα μπορουσε να βγαλει.
Η 15χρονη Ruta Meilutyte απο την Λιθουανια κερδισε το πρωτο χρυσο μεταλλιο για την χωρα της. Ηταν σε απολυτο σοκ μετα την νικη της, δεν μπορουσε να αρθρωσει 2 κουβεντες.
Τα αδεια καθισματα εχουν δημιουργησει μεγαλη οργη, μια και χιλιαδες κοσμος ειχε κανει αιτησεις για εισητιρια και δεν πηραν τιποτα και τωρα βλεπουν σειρες αδειες καθισματων που θεωρητικα ανηκουν σε μελη της Ολυμπιακης οικογενειας. 
Ενα πραγμα που πρεπει να παραδεχθουμε ειναι οτι οι Ολυμπιακοι αγωνες πλεον ανηκους στους χορηγους και το ιδιωτικο κλαμπ που τους διοργανωνει με αποκλειστικο σκοπο τον εμπλουτισμο του.

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Το Πρόσωπο της Εβδομάδας

Η κυρία Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Υπουργός Εργασίας της Κύπρου, για την στάση της απέναντι στην τρόικα.
Από την αρχή ξεκαθάρισε ότι θα ήθελε να διερευνήσουν και να συζητήσουν τρόπους αύξησης των εσόδων του Δημοσίου και όχι μείωσης των μισθών.
Στην παρατήρηση της ρουμανικής καταγωγής εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα ότι στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ οι μισθοί μειώθηκαν κατά 25%, δεν κώλωσε, αλλά, αντίθετα, έδοσε αποστομωτική απάντηση:
"Γι' αυτό γεμίσαμε με μετανάστες από την χώρα σας."
Εύγε! και πάλι εύγε!!!

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Καβαλιώτικο οδήγημα (Ι)

Με αφορμή την ανάρτηση του Κώστα με τις πρόσφατες εντυπώσεις του για το τρόπο οδήγησης στους  Ελληνικούς δρόμους, μιά φωτογραφία από ένα τροχαίο, στις αρχές της δεκαετίας του ΄70.
Ο τράκος μεταξύ του διερχόμενου αστικού λεωφορείο και του φορτηγού που μάλλον ήταν παρκαρισμένο και του λύθηκε το χειρόφρενο, έγινε στη διασταύρωση Παλαιολόγου με Δαγκλή και Ρούσβελτ.
Τα σκαλιά που φαίνονται δεξιά στη φωτογραφία είναι του σπιτιού του Λαζίδη που ακόμη υπάρχει. Η γωνιακή καπναποθήκη που φαίνεται πίσω από τα δύο οχήματα επίσης υπάρχει, σε αντίθεση με το νεοκλασσικό που διακρίνεται πίσω από το λεωφορείο που έγινε πολυκατοικία. Οι κυβόλιθοι έχουν εξαφανιστεί από καιρό.
Παρατηρώ το ''κοινό'' που έχει συγκεντρωθεί γύρω από τη ατύχημα. Στό βάθος δεξιά βλέπω τον οδηγό του λεωφορείου Σίμο Γιοβ. να παρακολουθεί έκπληκτος. Όμως για μιά στιγμή! Το παιδί που φαίνεται  πρώτο δεξιά με τη σχολική τσάντα στα χέρια, κάποιον μου θυμίζει. Το 10ο Δημοτικό, το σχολείο του, είναι κοντά αλλά και και το σπίτι του λίγο πιό πάνω. Κι αν είναι αυτός που υποπτεύομαι,  οι υπόλοιποι συμμαθητές του που βρίσκονται; 
Τμήμα της φωτογραφίας βρίσκεται στο εξαιρετικό  φωτογραφικό λευκώμα: ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΚΑΒΑΛΑΣ - 80 ΧΡΟΝΙΑ που εξέδωσε η Θρακική Εστία Καβάλας σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Καβάλας. Το πρώτο αστικό λεωφορείο εμφανίσθηκε στην Καβάλα στις 25/6/1927, και ξεκινούσε από την Αγία Βαρβάρα για να τερματίσει στο Παγοποιείο (Κιουτσούκ Ορμάν).

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ο μαέστρος και τα ... μίνι ζιπ

Για τα συγκροτήματα της δεκαετίας του 1960 δεν βρήκα ακόμη κάτι. Βρήκα όμως ότι στο  πάρτυ των Ελληνίδων Οδηγών, στις αποκριές του 1967 (ένα μήνα πρίν τη Χούντα) που έγινε στη Μεγάλη Λέσχη, η ορχήστρα διευθύνονταν από το Βαγγέλη Παπαθανασίου. Προχωρημένες οι Προσκοπίνες!

Για τις Σιδερένιες Πεταλούδες


Η Μάιρα- που παρακολουθεί το blog και διαμαρτύρεται γιατί τελευταία λιγόστεψαν οι αναρτήσεις - μου έστειλε τις παραπάνω φωτογραφίες. Στο εξώφυλλο του πολύ σπάνιου single, διαβάζουμε τα ονόματα των μελών του συγκροτήματος και τα τραγούδια που περιέχει.
Το συγκρότημα είναι από το Παγγαίο Καβάλας και η χρονιά κυκλοφορίας μάλλον το 1974. Μου φαίνεται ότι ο Μάκης  Τ. κάτι θα ξέρει.

Αυτό ΔΕΝ το Σκέφτηκε Έλληνας!

Πρώτα αναλαμβάνεις να προμηθεύσεις την Ολυμπιακή Ομάδα της χώρας σου με κάποια επώνυμα αθλητικά προϊόντα.
Κατόπιν εξασφαλίζεις το κρατικό κονδύλιο για την αγορά αυτή.
Μετά αναθέτεις την παραγωγή των προϊόντων αυτών σε μαϊμουτζίδικο της τριτοκοσμικής (ουπς! είναι ρατσιστικό αυτό;) σου χώρας.
Τέλος, καρπώνεσαι το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς (το υπόλοιπο πηγαίνει σε ευνόητες κατευθύνσεις).
Και ξαφνικά οι αθλητές της χώρας σου διαπιστώνουν έκπληκτοι ότι οι τσάντες τους έχουν τον λογότυπο της nike και φερμουάρ adidas!!!

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ελληνικο οδηγημα

Η αναρτηση για τον Αλονσο με εκανε να σκεφθω οτι ηθελα να γραψω κατι για το οδηγημα στην Ελλαδα, εχοντας περασει 3 εβδομαδες οδηγωντας στην Ελλαδα.
Οτι τα πραγματα ειναι διαφορετικα το διαπιστωνει καποιος αφηνοντας το αεροδρομια της Θεσσαλονικης και παιρνωντας την περιμετρικη. Η πρωτη διαπιστωση ειναι οτι οι λωριδες κυκλοφοριας ειναι προαιρετικες. Η αλλαγη λωριδας ξαφνικα, προσπερασμα απο τα δεξια και σλαλομ λωριδων ειναι συνεχη φαινομενα. Η ασχημη κατασταση του δρομου απο πλευρας λωριδων (οι περισσοτερες εχουν σβησει) κανει τα πραγματα χειροτερα.
Εννοειται φυσικα το οτι αν οι οδηγοι αυτοκινητων κανουν διαφορα τρελλα, οι μοτοσυκλετες ειναι τελειως εκτος ελεγχου.
Στον αυτοκινητοδρομο προς Καβαλα παρατηρησα οτι οχηματα που λογικα απαγορευονται απο αυτοκινητοδρομους, στην Ελλαδα επιτρεπονται (?). Παπακια, τρακτερ κτλ
Αργα κινουμενα αυτοκινητα χρησιμοποιουν τον σκληρο ωμο του δρομου, που πρεπει να ειναι φοβερα επικυνδηνο μια και εκει σταματα καποιος που εχει προβλημα με το αυτοκινητο. Επισης σκληρος ωμος χρησιμοποιειται σαν χωρος στασης, ειδα ατομα σταματημενα στη σκια μιας γεφυρας να πινουν νερο.
Νομιζω 130 χιλιομετρα την ωρα ειναι ενα καλο οριο, φυσικα αρκετοι το θεωρουν χαμηλο.
Ολα αυτα ειναι ομως πταισματα και σε καποιον βαθμο γινονται σε πολλες χωρες μεχρι να φθασεις σε καποιο δρομο με πολλες στροφες. Κατ'αρχην πολλοι οδηγουν σαν τον Αλονσο με την εννοια οτι παιρνουν την συντομοτερη γραμμη στη στροφη ανεξαρτητα αν αυτο σημαινει οτι μπαινεις στο αντιθετο ρευμα ή στην αλλη λωριδα. Η ελλειψη ορατοτητας δεν φαινεται να επηρεαζει κανεναν ειδικα μαλιστα οταν προσπερνας καπου που το παιζεις κορωνα γραμματα. Η διαδρομη απο την Μεγαλοπολη προς Καλαματα απο τον παλιο δρομο ηταν ιδιαιτερα ασχημη μια και υπαρχουν πολλα φορτηγα που κινουνται αργα σε ενα δρομο γεματο στροφες και χωρις ορατοτητα.
Δεν μπορει ομως να υπαρχει αρθρο για οδηγηση χωρις αναφορα στα τηλεφωνα. Οι περισσοτεροι οδηγοι χρησιμοποιουν το τηλεφωνο οταν οδηγουν. Οπως ελεγε και η παλια διαφημηση για το ρεξονα, καποιος πρεπει να τους μιλησει για hands free car kit.

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Το Πρόσωπο της Εβδομάδας

Fernando Alonso. Οδηγός στην Formula 1.
Για την δήλωσή του, μετά την νίκη του στην πίστα του Hockenheim:
"Μέσα στην Γερμανία, νίκησε ένας Ισπανός πιλότος, οδηγώντας ένα Ιταλικό αυτοκίνητο, σχεδιασμένο από έναν Έλληνα".
Αν και μέχρι τώρα δεν είχα σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον Alonso, ούτε και είμαι φανατικός της Ferrari, μετά από αυτή την δήλωσή του, είμαι έτοιμος να πανηγυρίσω μαζί του την κατάκτηση εκ μέρους του ενός ακόμη παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΑΦΑΣΙΑ!!!

Ή: Των οικιών ημών εμπιπραμένων υμείς άδετε.

Τι κι αν η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων; Το πανηγύρι πρέπει να συνεχιστεί!!!

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Όταν ο Δαίμων έχει κέφια

Ή: "Η βιάση ψήνει το ψωμί, μα δεν το καλοψήνει".

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για τους ντόπιους "ΣΙΔΕΡΕΝΙΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ" της προηγούμενης ανάρτησης, και ανάμεσα σε κάποιους σπάνιους και cult δίσκους, διέκρινα και τον παραπάνω εικονιζόμενο.
Ήταν το ξεκίνημα της εποχής των προσφορών. Το ROL έβαζε μέσα στην συσκευασία του, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και ένα 45άρι, αφού πρώτα διαμόρφωνε την εξωτερική του επιφάνεια, βάζοντας την δική του ετικέττα.
Φαίνεται, όμως, ότι όλη η δουλειά γινόταν πολύ βιαστικά και δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για μερικές απαραίτητες εργασίες, όπως είναι ο επανέλεγχος.
Κι έτσι προέκυψε το ευτράπελο OLYMPIANΣ, αλλά, κυρίως, το αξεπέραστο:
VOCAL: Μασχάλης

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Καβαλιωτικα μουσικα συγκροτηματα

Στις επομενς εβδομαδες ελπιζω να εχουμε την ευκαιρια να διαβασουμε μια αναρτηση σχετικα με τα μουσικα συγκροτηματα της Καβαλας απο το 1965 και εμας. Η αναρτηση προετοιμαζεται απο ενα φιλο του μπλογκ.
Εν τω μεταξυ μου ζητησε να αναρτησω μια ερωτηση σχετικα με ενα συγκροτημα που λεγεται Σιδερενιες Πεταλουδες. Αν καποιος εχει καποιο υλικο σχετικα με το συγκροτημα, παρακαλειται θερμα να επικοινωνησει με το μπλογκ.
Η αναρτηση της ερωτησης καθυστερηση λογω διακοπων.

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, 17 Ιουλίου του 1959, άφηνε την τελευταία της πνοή στην ηλικία των 44 ετών η μεγάλη ερμηνεύτρια της τζαζ, η Billie Holiday.
Ευτυχώς, την ίδια μέρα στη χώρα μας γεννιόταν ένα άλλο μεγάλο αστέρι, για να καλύψει την λάμψη του πρώτου, που έσβησε: Ο Χάρης!!
Χαρούλη, Χρόνια Πολλά και Γερά!!!

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Kαι 8 φοιτητές του Φυσικού συν 1 του Μαθηματικού, τότε...

Φωτογραφίες από την εκδρομή στο Άγιο Όρος από τις 9 μέχρι τις 14 Απριλίου του 1981. Η φοιτητική ζωή τελειώνει σε λίγους μήνες (Δ΄ έτος) και ο καθένας θα γυρίσει στο σπίτι του ή όπου αλλού βρει δουλειά. Ίσως κάποιοι από τους  φωτογραφιζόμενους να μη συναντηθούν ποτέ ξανά. Στην επάνω φωτογραφία μια ολιγόλεπτη στάση για ξεκούραση. Είχαμε ξεκινήσει από τις Καρυές όπου πήραμε τα διαμονητήρια και  θα πηγαίναμε στη Μονή της Σιμωνόπετρας με τα πόδια . Μεγάλη η διαδρομή και δύσβατη, με αποτέλεσμα ύστερα από αρκετές ώρες πεζοπορίας να ανάψουν τα πόδια, οπότε στην πρώτη ευκαιρία τα δροσίσαμε (δεύτερη φωτογραφία). Νομίζω ότι η ιδέα να πάμε με τα πόδια ήταν του Βαγγέλη που έφαγε και το ανάλογο κράξιμο.
Θυμάμαι ότι ίσα που προφτάσαμε να μπούμε στη Μονή πριν κλείσουν τις πύλες, διαφορετικά θα ξεπαγιάζαμε όλη τη νύχτα απέξω....
Υ.Γ. Όποιος καταφέρει να αναγνωρίσει τους τρεις φοιτητές της προηγούμενης ανάρτησης,  κερδίζει βραβείο.

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Κι άλλοι...

Και μια και αναφερθήκαμε σε ... διεθνείς μακάκες, ιδού:
David William Donald Cameron, Πρωθυπουγός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο άνθρωπος που ξέχασε το παιδί του στην pub!!!

Δυστυχώς, δεν έχω στοιχεία και φωτογραφία του άλλου Βρεταννού αρχιμακάκα που σχεδίασε την διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας μέσα από την πίστα του κανώ-καγιάκ, με αποτέλεσμα, βέβαια, η Φλόγα να σβήσει!!!

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Αυτή Είναι Η Λύση!!!

Ο εικονιζόμενος Pedro Passos Coelho, Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, βρήκε την λύση στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων της χώρας του: Τους προέτρεψε να αφήσουν τις ανέσεις τους και να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά!!!
Έτσι, για να μην νομίζουμε ότι η μακακία είναι γνώρισμα μόνο των Ελλήνων και δη των Ελλήνων πολιτικών...

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Αυτές τις έχετε;

Ο Κόκκινος Ντάνυ

 Πριν από μέρες, είχα αναρτήσει φωτογραφίες από τον τοπικό τύπο με θέμα τις γυμναστικές επιδείξεις που κάναμε στο Δημοτικό. Αναφερόταν στο σχολικό έτος 1968, μιά χρονιά εμβληματική αλλά και πολύ σημαντική για τα χρόνια που ακολούθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο  Νίκος -παρατηρητικός όπως πάντα -είχε προσέξει στην άκρη της φωτογραφίας που είχα βάλει, ένα σχόλιο με τίτλο: Τα έβαψε μαύρα, που αναφερόταν στον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ. Η οπτική γωνία και το σαρκαστικό σχόλιο του κειμενογράφου αντανακλά πλήρως την επιβαλλόμενη  από τη Δικτατορία ενημέρωση στη χώρα.
Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, Γαλλογερμανικής καταγωγής, γεννήθηκε στις 4-4-1945 στη Γαλλία. Σε ηλικία 18 ετών επέλεξε τη Γερμανική υπηκοότητα για να αποφύγει το στρατό για ιδεολογικούς λόγους. Αρχικά μέλος της Αναρχικής ομοσπονδίας θα την εγκαταλείψει με ομάδα συμφοιτητών του για να ενταχθεί στο Μαύρο και Κόκκινο. Από τους πρωτεργάτες στο Γαλλικό Μάη, θα εκδιωχθεί από τη Γαλλία και θα του απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα μέχρι το 1978. Το 1984 εντάχθηκε στους Γερμανούς Πράσινους και φέτος αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αμφιλεγόμενη για πολλούς προσωπικότητα, θέμα έντονων συζητήσεων αλλά και θαυμασμού στα φοιτητικά μας χρόνια (θυμάστε τους Internationale Situationniste ), έχει πολλαπλώς εκφραστεί κατά του μνημονίου και υπέρ της Ελλάδας.
Εν τω μεταξύ ενώ η Γαλλία ζει στον απόηχο του Μάη, σε μας η ''Επαναστατική Κυβέρνηση''  κάνει ανασχηματισμό με νέο Πρόεδρο και Υπουργό Εθνικής Αμύνης τον Γ. Παπαδόπουλο. Στη νέα ''κυβέρνηση'' συμμετέχουν και αρκετοί Πανεπιστημιακοί, ενώ στον τύπο αναφέρονται οι ''θετικές''  απόψεις του ξένου τύπου για τον ανασχηματισμό. Εκείνο το καλοκαίρι τίθεται Συνταγματικό θέμα και το φθινόπωρο γίνονται εκλογές με θέμα το Πολίτευμα και τη Βασιλεία.





Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Απάντηση στο Quiz

Η (προφανής) απάντηση είναι ότι δεν πρόκειται για άλλον εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά ή Σαχλαμαρά ή Κομανέτση ή Κολοτούμπα!!!

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Μανη

Η θέα από το μπαλκονι του σπιτιου. Μαγεία!


Quiz

Ποιός είναι αυτός που τέτοια μέρα πριν 19 χρόνια δήλωνε:
"Δεν θα επιστρέψω στη ΝΔ κι αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω κι αν με καλέσουν για να γίνω ο "αρχηγός" της";;;;;

Η απάντηση (που υποψιάζομαι ότι όλοι φαντάζεστε) αργότερα.

Το Πρόσωπο της Εβδομάδας

Νομίζω ότι δικαιωματικά απονέμεται ο τίτλος στον Vicente Del Bosque, προπονητή της Πρωταθλήτριας Ευρώπης ποδοσφαιρικής ομάδας της Ισπανίας.
Παίρνοντας μεγάλο ρίσκο με το να παρουσιάσει ένα ρηξικέλευθο σχήμα, κατάφερε, κάνοντας συνεχείς πειραματισμούς στις πρώτες φάσεις της διοργάνωσης, να παρουσιάσει μια ομάδα-μοντέλλο στον τελικό και να κατακτήσει το τρόπαιο εύκολα και παίζοντας φανταστικό ποδόσφαιρο.  

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012