Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η δραχμη ειναι εδω

Μου φαινεται οτι το μπλογκ εχει ηδη επηρεασθει απο πιθανα μελλοντικα γεγονοτα. Εχει χτυπηθει απο υφεση νεων και υποτιμηση αναγνωστικοτητας και σχολιων. Ισως να αντανακλα την αγωνια των ημερων που ειναι πραγματικα κρισιμες και εχουν επηρεασει ολους μας. 

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Χαμενες ελπιδες

Το μερος του ελληνικου πληθυσμου που πληρωνει και θα την πληρωνει την κριση ειναι οι νεοι. Η ανεργια τους χτυπα ιδιαιτερα καθως το ποσοστο ανεργων στις νεες ηλικιες εχει φθασει το 50%.
Πολλοι αναζητουν ευκαιριες εκτος Ελλαδας και αρκετοι ερχονται στην Αγγλια. Το προβλημα ομως ειναι οτι η ανεργια και εδω ειναι μεγαλη και ειδικα στους νεους.
Ακουσα χθες το βραδυ στο ραδιοφωνο για 2 ελληνιδες που εχουν ερθει και απεγνωσμενα ψαχνουν για δουλεια. Και οι 2 εχουν μαστερς αλλα ψαχνουν να βρουν οτιδηποτε δουλεια, καταστημα, εστιατορια κτλ χωρις επιτυχια. Η ελληνικη κοινοτητα του Λονδινου (που στην συντριπτικη πλειοψηφια ειναι κυπριοι) προσπαθουν να βοηθησουν. Ο ελληνικος ραδιοφωνικος σταθμος και η εκκλησια βομβαρδιζονται με ερωτησεις και ζητηση βοηθειας.
Οι περισσοτεροι που σπουδαζουν εδω εχουν σκοπο να μεινουν 'η' να μην γυρισουν στην Ελλαδα.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Τι Λέει η Ψυχιατρική;

Οι Anonymous χάκεψαν (σημ: ωραία λέξη!!!) τον υπολογιστή της συζύγου του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και υπαρχηγού της οργάνωσης.
Μπήκαν στο google search και βρήκαν τα θέματα που απασχολούν την κυρία υπαρχηγό.
Ανάμεσα σε άλλα, υπάρχουν μερικές "ιδιαίτερες" αναζητήσεις, που μας βάζουν σε σκέψεις:
- φάρμακα στυτικής δυσλειτουργίας
- βότανα για προστατίτιδα
- πρήξιμο στους όρχεις
- βότανα για αιμορροϊδες
- κρίση στον γάμο
- κρέμες ανάπλασης προσώπου
- κρέμες σύσφιξης σώματος
- λιποαναρρόφηση στην κοιλιά
Πολύ θα ήθελα να μάθω την άποψη του φίλου και συμμαθητή, ψυχίατρου/ψυχαναλυτή, Γιάννη Βαρ., αν και όλοι λίγο-πολύ έχουμε κάποιες υποψίες.  

Επιτρέπεται;

Είναι εκλεγμένος βουλευτής (στην συγκεκριμένη περίπτωση, εκλεγμένη)
Και έχει επίσημο χαρτί, υπογραμμένο από τον Διευθυντή της Ψυχιατρικής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών - Δαφνί, ότι πάσχει από "κατάθλιψη και τάσεις αυτοκαταστροφής"!!!!!!!!
Μα είναι δυνατόν;;;
Δεν θάπρεπε να περνούν ένα είδος πνευματικού ΚΤΕΟ πριν μπουν στην Βουλή και ορκιστούν βουλευτές και αντιπρόσωποι του Έθνους;;; (Κάτι που, σε κάθε περίπτωση, θα ήταν απόλυτα συμβατό και με την ιδεολογία της εικονιζόμενης).

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Καταιγίδες










Χθες το μεσημέρι, λίγο πριν την καταιγίδα. Εδώ και μέρες, σχεδόν καθημερινά, βρέχει. Λέτε ο καιρός να έχει κάποια σχέση με τα εκλογικά αποτελέσματα αλλά και την καθημερινότητα μας; Δυσοίωνες και σιβυλλικές οι εικόνες , σαν το πολιτικό σκηνικό που ζούμε. Οι προειδοποιήσεις για επερχόμενο όλεθρο πληθαίνουν συνεχώς. Είναι δυνατόν  όλοι να μπλοφάρουν;  Πάντως, σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση : '' Μάης άβροχος, χρονιά ευτυχισμένη.

Η... Ποιάάά;;;

"Κι εγώ θα ήθελα να είμαι η Σάρα Κρόφορντ", δήλωσε η κυρία Μητσοτάκη-Μπακογιάννη-Κουβέλου.
Αναρωτιέμαι αν έχω χάσει επεισόδια και το ονοματεπώνυμο αυτό δεν μου λέει τίποτε.
Φταίω εγώ ή κάτι άλλο ήθελε να πει ο ποιητής;

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Χαμόγελα...

...Αποξηραμένα. Διά στόματος Γιάννη Χλώρου. Σήμερα το πρωί.

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ Είναι Φωτομοντάζ!!!

Αφού συζήτησαν καυτά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, βγήκαν και μια φωτογραφία στην κεντρική πλατεία της Σιένα για να απαθανατίσουν την συνάντηση.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Τι κάνει ο κ Τσιπρας?

Drachmail!

Μονο για καλους στα Γαλλικα

Το ειδα στο Twitter..
Πριν ειχαμε Μερκελ και Σαρκοζι - Μερκοζι
Τωρα Merkel &; Hollande -  Merde
Αν σας αρεσουν το Simpsons, Holland & Merkel  - Homer (Εκτος αν κανατε αρχαια ελληνικα στο σχολειο)

Η Πρόταση

Ο Καμμένος πρότεινε (και έγινε αποδεκτός από τους υπόλοιπους αρχηγούς) για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Πικραμένο !!!
Χωρίς σχόλιο...

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Μεσα ή εξω?

Τελικα το δημοψηφισμα που ηθελε ο ΓΑΠ θα γινει τωρα. Σιγουρα θα δουμε μερικες περιεργες συμμαχιες.. 

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Η Καβαλα στους New York Times

Απο το Greece is Changing


Αναφερεται σε ελληνικα κρασια και μεταξυ αλλων σε κρασια της περιοχης της Καβαλας και η κεντρικη φωτογραφια του αρθρου ειναι το λιμανο της Καβαλας

The outlier among our favorites was our No. 3 bottle, the 2008 Biblia Chora Estate, from the Kavala region of Macedonia. It was made roughly half of cabernet sauvignon and half of merlot. Indeed, while Greece has hundreds of indigenous grapes, it also has a few international varieties. This wine was beautifully executed, with spicy fruit, herbal and mineral flavors. While I may prefer wines made of the less familiar grapes, it’s hard to argue with the quality of this bottle.
Part of what made the Biblia Chora interesting was its fine structure, a result of vineyards planted at a high enough elevation to offset the heat of the Mediterranean climate. In northern Greece, elevation does seem to be a crucial factor in determining the character of wines.

Το καλαμι

Απο μακρυα εχω την εντυπωση οτι ο κ.Τσιπρας εχει ανεβει το καλαμι. Το καλαμι εινια ψηλο αλλα ειναι και γλυστερο με αποτελεσμα η πτωση να εναι γρηγορη και οδυνηρη. 

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Καθη(κι)τω...

Διαβάζοντας την τοπική εφημερίδα του Σαββάτου και διαπιστώνοντας κάποιες ελληνικούρες, που προέρχονταν κυρίως από την προσπάθεια των συντακτών να χρησιμοποιήσουν πιο λόγιες, πιο όμορφες, πιο καθαρευουσιάνικες λέξεις - π.χ. "και δει" αντί "και δη" = και μάλιστα - σκέφτηκα να κάνω ένα κειμενάκι, που να παρουσιάζω τα πιο χοντρά και ίσως ιλαρά λάθη που γίνονται στην προσπάθειά μας να δείξουμε ότι δεν είμαστε ημιαγράμματοι, αλλά κληρονόμοι, κάτοχοι και χρήστες του τεράστιου γλωσσικού πλούτου των αρχαίων προγόνων μας.
Με πρόλαβαν τα "λεβεντόπαιδα" της Χρυσής Αυγής με το περίφημο πια "Εγέρθητω!" ή κάτι ανάμεσα σε "εγέρθητω" και "εγέρθουτου", που εκστόμισε ο χρυσαυγίτης.
Κράμα αρχαιοελληνοπρέπειας και αγραμματοσύνης.
Και γέλασα.
Θυμήθηκα τον Στρατό. Όπου τέτοιες ελληνικούρες ήταν στην ημερήσια διάταξη για προφανείς λόγους. Και με απαραίτητα συμπληρώματα. "Εγέρθητω! Εσύ, εκεί, γιατί δεν είσαι εγέρθητω;"
Τι να πείς; Να γελάσεις; Να θυμώσεις; Να κλάψεις;
Άμα δεν το κατέχεις, τι το θέλεις να το χρησιμοποιήσεις και ρεζιλεύεσαι;
Για την ιστορία, η σωστή λέξη είναι "εγέρθητι" όταν αναφέρεσαι σε έναν (β΄ πρόσωπο ενικού) ή "εγερθείτε" όταν αναφέρεσαι σε πολλούς (β΄ πρόσωπο πληθυντικού). Έλα, όμως, που το "εγερθείτε" δεν έχει την γκλαμουριά και την βαναυσότητα του "εγέρθητω" (ή "εγέρθουτου") - το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι παντελώς λάθος, αφού "όταν η λήγουσα είναι μακρά, η προπαραλήγουσα δεν τονίζεται".

Υ.Γ. Ελπίζω να μην έγραψα κι εγώ καμμιά ελληνικούρα! Αν κάνω κάποιο λάθος, κάποιος φιλόλογος ή νομικός ας με διορθώσει. Εξ άλλου εγώ δεν έχω κάνει κλασσικές σπουδές και οι λίγες γνώσεις μου προέρχονται από τους καθηγητές μου (λέγε με Δήμου) στο Γυμνάσιο. Τριαντατόσα χρόνια πριν...

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ειναι στη μοιρα της

Μερικες φορες νομιζω οτι η Αριστερα εχει μια ταση αυτοκαταστροφης. Οι δηλωσεις στελεχους του ΣΥΡΙΖΑ σχετικα με τις καταθεσεις, το να αποκαλεσθουν ατυχεις ειναι πολυ λιγο. Ακομα καλα καλα το μελανι της διερευνητικης επιστολης δεν εχει στεγνωσει και εχουν αρχισει οι χαζομαρες.
Η φαντασια στην εξουσια 'η' μια αλλη λεξη που ακουγεται σαν φαντασια ειναι καλυτερη?
Να δουμε τι αλλο θα ακουσθει τις επομενες ημερες. 

Ιστορια παντου

Το αποτελεσμα των εκλογων ηταν ιστορικο μια και τα 2 κομματα που κυριρχησαν στην πολιτικη ζωη, καταψηφισθηκαν και τα αντι-μνημονιακα κομματα πηραν την πλειοψηφια των ψηφων.
Ιστορικο για την Καβαλα, η εκλογη του φιλου και γνωστου Τακη Εμμανουηλιδη με το ΣΥΡΙΖΑ (θα πρεπει να εχει ξαναβγει αριστερος βουλευτης στη Καβαλα στο παρελθον?)
Ιστορια η αναθεση σχηματισμου κυβερνησης στο ΣΥΡΙΖΑ (το οποιο δεν ειναι κομμα αλλα συνασπισμος κομματων?) Αυτο μαλλον δεν εχει ξαναγινει.
Ιστορια η εκλογη βουλευτων απο την Χρυση Αυγη αν και ειναι κατι που με κανει να λυπαμαι.
Η ιστορια ομως συνεχιζει ακαθεκτη για νεα κεφαλαια στις εκλογες που θα ερθουν συντομα ξανα. Σαν τα λεωφορεια, περιμενεις ωρες για ενα και τελικα ερχονται 2 μαζι.

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Αποχη

Παρ'ολο που οι χθεσινες εκλογες ειχαν χαρακτηρισθει οι πιο κρισιμες μετα την μεταπολιτευση, η αποχη ηταν μεγαλη. Μαλλον περα απο τους αγανακτισμενους, υπηρχαν και πολλοι αηδησμενοι που αποφασισαν να μην ψηφισουν.
Ισως ομως να οφειλεται στο γεγονος οτι οι εκλογικοι καταλογοι βασιζονται στο τοπο γεννησης σε ενα μεγαλο βαθμο και οχι στον τοπο κατοικιας. Νομιζω πως πρεπει το τοπος γενησης να αποδεσμευθει απο το μερος εξασκησης του εκλογικου δικαιωματος. Αν και παλια η νοθεια ηταν ενας απο τους λογους που επεβαλλαν αυτο το συστημα, με ηλεκτρονικους καταλογους πλεον, ο καθενας θα πρεπει να μπορει να ψηφισει εκει που μενει. Αυτο θα σημαινει οτι οι περισσοτεροι βουλευτες θα εκλεγονται στην Αθηνα και περιοχες σαν την Καβαλα θα χασουν εδρες.
Οσον αφορα το αποτελεσμα των εκλογων, τα διαφορα αρθρα του protagon.gr einai πολυ καλα και το παρακατω αποσπασμα - απο αρθρο του Τ. Μιχα - αν και τραβηγμενο ειναι καλο
Θα είναι τρομερό λάθος αν οι συνταγματικές δυνάμεις σήμερα ακολουθήσουν την ανόητη πρόταση  του κ.Βενιζέλου και προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση «εθνικης ενοτητας». Ας αφήσουν αυτό τον άχαρο ρόλο στους Τρείς  και στον απαραίτητο κολαούζο δηλαδή το ΚΚΕ.Ομως, παράλληλα οι συνταγματικές δυνάμεις  θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ανούσια γλώσσα τους αστικού καθωσπρεπισμού και να υιοθετήσουν την γλώσσα της «κρεμάλας» και της «προδοσίας» των αντιπάλων τους. Η αυριανή συνταγματική αντιπολίτευση θα πρέπει να ζητήσει  από τον κ.Τσίπρα  να διορίσει αμέσως τους 150.000 δημόσιους  υπάλληλους που υποσχέθηκε, από τον κ.Μιχαλολιάκο να διώξει σε μία νύχτα τις εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομεταναστες και από τον  κ.Καμένο να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις του Ιουνίου με ρωσσικά πετροδολλάρια - αλλιώς να τους κατηγορήσει αμέσως για  «εθνική προδοσία». Οι συνταγματικές δυνάμεις θα πρέπει να τονίσουν ότι κάθε 0.01% μέιωση του βιοτικού  επιπέδου του Ελληνικού λαού από την φαιοκόκινη κυβέρνηση θα απαντηθεί  με το στήσιμο μιας ακομα κρεμάλας και ότι κάθε προσπάθεια αύξησης των κρατικών εσόδων θα αντιμετωπίζεται με μαζική «ανυπακοή» και πυρπόληση του κέντρου της Αθήνας. 

Με αλλα λόγια, οι συνταγματικές δυνάμεις θα πρέπει επι τέλους να ενηλικιωθούν.


Αν πραγματικα το ΣΥΡΙΖΑ υποσχεθηκε 150,000 δημοσιους υπαλληλους, ειναι πολυ περισσοτερο απο τις 65,000 που υποσχεθηκε ο Ολλαντ. 

Το πραγματικό μήνυμα των εκλογών

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Η Μαγιάτικη πανσέληνος



    Η αποψινή πανσέληνος ήταν η μεγαλύτερη από τις πανσέληνους της χρονιάς. Η σελήνη βρέθηκε στο περίγειο με αποτέλεσμα να φαίνεται πιό μεγάλη ( σιγά μη θυμάστε το περίγειο και το απόγειο που μάθαμε στην Κοσμογραφία. Εδώ κάποιοι θεωρούσαν ότι οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στο ηλιοκεντρικό σύστημα...) Το μέγεθός της πυροδότησε κινδυνολογίες και προφητείες για καταστροφές, και σε μας ενόψη των αυριανών εκλογών, αλλά και διεθνώς. Ανεξάρτητα από αν θα συμβούν τα τρομερά που ακούγονται,  στην Τενέδου οι περιπατητές απόλαυσαν ένα μοναδικό θέαμα. Σε συνδυασμό με τα αρώματα και τις μυρωδιές της ανοιξιάτικης βραδυάς (όταν βέβαια δεν περνούσαν αυτοκίνητα) είναι βέβαιο ότι θα ξεχνούσαν για λίγο την επόμενη μέρα.

Εκλογολογία & Προβλέψεις

Το μίνι - στοίχημα για τα ποσοστά των κομμάτων ολοκληρώθηκε, την Δευτέρα θα ξέρουμε τον νικητή.

Τα ποσοστά που έδωσαν οι συμμετέχοντες έχουν ως εξής:

Ν.Δ.: 17,30 -> 31,5 %
ΠΑΣΟΚ: 13,5 -> 23,0%
ΚΚΕ: 9,0 -> 10,5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 7,0-> 14,3%
ΣΥΡΙΖΑ: 7,0 -> 13,5%
Δημοκρατική Αριστερά: 5,5 -> 11,2%
ΛΑΟΣ: 2,7 -> 4,1%
Οικολόγοι Πράσινοι: 2,0 -> 3,1%
Χρυσή Αυγή: 4,0 -> 4,7%
Δημοκρατική Συμμαχία: 2,0 -> 3,5%
Λοιποί: 3,4 - 7,0%

Λιγότερες από 30 ώρες για να δούμε ποιός ήταν ο πιο κοντινός και, το κυριότερο, να δούμε τί μας περιμένει........

Καλό βόλι.

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Προεκλογική Πέμπτη

 Ακόμη καλά-καλά δεν καθίσαμε και το ερώτημα ετέθη άμεσα: τι ψηφίζουμε μεθαύριο;
Η συζήτηση διακόπηκε μόνο για να δοθεί η παραγγελιά  ( να μη ξεχνιόμαστε...).
Το σίγουρο είναι ότι άπαντες θα ψηφίσουν και μάλιστα κάποιο Κόμμα. Ούτε αποχή, ούτε άκυρο, ούτε λευκό. Μεταφέρω μερικές από τις απόψεις των παρευρισκομένων:
Μόλις το 17% είχε αποφασίσει πιο Κόμμα θα ψηφίσει.
Το 50% θεωρεί ότι μιά κυβέρνηση συνεργασίας είναι πιθανή και μπορεί να λειτουργήσει.
Το 83% είναι εναντίον του μνημονίου.
Το 17% θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει τη Δευτέρα αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το 100% δήλωσε ότι είναι οργισμένο και αγανακτισμένο μ΄αυτά που έχουν συμβεί, αλλά και πολύ      απαισιόσοξο για το αποτέλεσμα που θα προκύψει απο την Κυριακή (εκκλησιαστικά του Παραλύτου).
Το 34% πιστεύει ότι το συναίσθημα δεν επιτρέπεται να μπαίνει στην κάλπη.
Το 17% συμφώνησε με το σύνθημα '' να καεί - να καεί το μ...η Βουλή''.
Το 34% πιστεύει ότι η αταξία του χάους έχει περισσότερη τάξη και δομή απ΄αυτό που μέχρι σήμερα ζούμε...
Όσο περνούσε όμως η ώρα και τα οινοπνεύματα  πηγαινοέρχονταν, η συζήτηση άρχισε να εκτρέπεται από το αρχικό θέμα και να γίνεται επιτέλους πιο ουσιαστική και πιό πνευματώδης. Φεύγοντας έγινε και μιά απόπειρα να φωτογραφηθεί η καταπληκτική εικόνα του λιμανιού εκείνη την καλοκαιρινή βραδυά, με τη βαριά χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα που επικρατεί στα πολιτικά, αλλά η τεχνολογία δεν βοήθησε.

Υ.Γ. Στα ποσοστά έχουν γίνει στρογγυλοποιήσεις.....

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Ελλάς- Γαλλία η ίδια αμφιβολία...

Αριστερά ο Ολάντ κοιτάζει τον ψηφοφόρο στα μάτια και υπόσχεται άλλη μιά αλλαγή εδώ και τώρα. Δεξιά ο Σαρκοζί με σιγουριά και αποφασιστικότητα κοιτάζει στο μέλλον. Πολλοί στη χώρα μας έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους στον πρώτο που πολλά υπόσχεται και τάζει. Και οι δύο λαοί ψηφίζουμε την Κυριακή και ίσως το αποτέλεσμα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης. Το ευρώ, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, βρίσκεται στη δυσκολότερη φάση της ζωής του.

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Πρωτομαγιά (ΙΙ)












Σήμερα το μεσημέρι ανεβήκαμε για λίγο στο Σταυρό. Το πράσινο και το γαλάζιο κυριαρχούσε όπου και να κοίταγες. Τίποτε ευτυχώς δεν θύμιζε τη πυρκαγιά του 1985 που είχε καταστρέψει την περιοχή. Είχε φοβερή ζέστη (επαληθεύοντας την παροιμία, ο ήλιος του Μαγιού, τ΄Αυγούστου το φεγγάρι) και νομίζω ότι οι περισσότεροι θα γιόρτασαν την Πρωτομαγιά στη θάλασσα κάνοντας ίσως  και το πρώτο τους μπάνιο. Η ατμόσφαιρα δεν ήταν ιδιαίτερα καθαρή και η Θάσος αχνοφαίνονταν. Ακόμη κι έτσι όμως η θέα ηταν καταπληκτική.

Πρωτομαγια

Οι ρετρο αφισες του ΚΚΕ με εκαναν να ψαξω να βρω μια γνησια σοβιετικη αφισσα για την Πρωτομαγια
Και για κατι πιο καινουριο


Το ξεχασα τελειως οτι ηταν Πρωτομαγια (η εδω αργια ειναι την Δευτερα)

Κομφουζιο

Χθες το βραδυ, ειδα ενα μερος πολιτικης 'συζητησης' στο καναλι ERT World. Τα εισαγωγικα στη λεξη συζητηση τα εβαλλα γιατι μονο συζητηση δεν γινοταν. Κανενας δεν μπορουσε να πει 2 κουβεντες χωρις καποιος να τον διακοπτει με αποτελεσμα να ειναι αδυνατον να καταλαβεις ποιες ειναι οι θεσεις του καθενος, Οι συμμετοχοντες πολιτικοι μου ηταν τελειως αγνωστοι (το οποιο ειναι απολυτα λογικο) με εξαιρεση τον Παπουτση που τον θυμαμαι σαν προεδρο της ΕΦΕΕ.Εντυπωση επισης μου εκανε το ονομα της εκπομπης που ηταν στα Αγγλικα - NETWEEK
Η παρουσιατρια (ειναι υποχρεωτικο το ξανθο μαλι?) ειχε ενα προσωπο που ουτε ενας μυς κινιοταν (πολυ μποτοξ  θα ελεγα) προσπαθουσε ματαια και με χιουμορ να τους κανει να μιλησουν σωστα. Μετα απο 5 λεπτα αποφασισα οτι ειδα αρκετα και υπαρχουν καλυτερα πραγματα να κανω.
Ελπιζω οι εν Ελλαδι που θα ψηφισουν την Κυριακη να εχουν καλυτερη ιδεα για τις θεσεις των υποψηφιων γιατι αν ετσι γινονται τα παντα, μονο τα συνθηματα μενουν.