Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ

Και για να μην ξεχνιόμαστε. Σαν σήμερα:
- 1945: Αυτοκτονούν ο Χίτλερ με την Εύα Μπράουν, λίγο πριν εντοπιστούν και συλληφθούν από τον καταλαμβάνοντα το Βερολίνο σοβιετικό στρατό.
- 1975: Απογειώνεται και το τελευταίο αμερικανικό ελικόπτερο της επιχείρησης απομάκρυνσης των "αμερικανών συμβούλων" και "κυβερνητικών παραγόντων" από την Σαϊγκόν του Νοτίου Βιετνάμ, καθώς οι Βιετκόγκ την καταλαμβάνουν, βάζοντας το τυπικό τέλος στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ουσιαστικά, ο πόλεμος είχε τελειώσει 25 μήνες πριν.

ΜΠΑΓΕΡΝ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Μετά την απρόσμενη δήλωση της κ. Παπαρήγα ("Το ΚΚΕ είναι σαν την Μπάγιερν: Παίζει συνεχώς επίθεση σε ξένο έδαφος"), ήρθε χθες ο κ. Τσίπρας να αντιπαρατεθεί ποδοσφαιρικά ("Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρέσει το προγραμματισμένο παιχνίδι των Γερμανών, αλλά το φανταιζί της Μπαρτσελόνα").
Μπάγιερν, λοιπόν, ή Μπαρτσελόνα; (!!!)
Αν και, μεταξύ μας, μάλλον σαν την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ μου μοιάζουν οι δυό τους: Πολλή φασαρία, πολύς λαός ετοιμοπόλεμος, αλλά πενιχρά αποτελέσματα και συνεχώς εκτός στόχων!!!

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Εβδομαδα Αγιου Γεωργιου

Δάσκαλε, που Δίδασκες...

Η εικόνα γνωστή.
Εκεί που κάθεσαι να πιείς τον καφέ σου, την μπυρίτσα σου, το τσιπουράκι ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σου, βρε αδελφέ, τσουπ! μπροστά σου ένας (έγχρωμος, κατά κανόνα) παράνομος πλανώδιος μικροπωλητής.
Τι κάνεις τότε;
Αν είσαι χρυσαυγίτης, μαζύ με τους ομοίους σου, σηκώνεσαι, βγάζεις το πτυσσόμενο γκλομπ ή σουγιά, τον ξυλοφορτώνεις και του κατάσχεις την πραμάτεια.
Αν είσαι ψύχραιμος και νομοταγής και δεν θέλεις να χαλάσεις την ηρεμία σου, απλά τον αγνοείς ή τον διώχνεις με ένα νεύμα, μέχρι το ίδιο να επαναληφθεί λίγα λεπτά αργότερα με τον επόμενο.
Αν είσαι ψύχραιμος αλλά ψιλολαμόγιο ή ψιλομ@λ@κας, παρατάς την παρέα σου και αρχίζεις να διαπραγματεύεσαι την αγορά κάποιου κομματιού, αψηφώντας τον κίνδυνο να κατηγορηθείς για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και μη λαμβάνοντας υπόψη ότι συμπεριφορά σαν τη δικιά σου ανατροφοδοτεί το έγκλημα και το παράνομο σύστημα.
Τι γίνεται, όμως, αν είσαι Δήμαρχος και, μάλιστα, ένας από τους άξονες των προεκλογικών σου υποσχέσεων ήταν και η πάταξη του παράνομου εμπορίου;
Η φωτογραφική απάντηση από τον θεσσαλονικιώτικο ιστότοπο seleo, με την προσθήκη ότι, σύμφωνα με τον αναγνώστη του που του έστειλε τις φωτογραφίες, ο Δήμαρχος αγόρασε τελικά ένα ρολόι!!!

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Μαύρη Επέτειος (Άλλη μια...)

Ήταν πρώτες ώρες του Σαββάτου 26 Απριλίου 1986, όταν στον πυρηνικό σταθμό "Β. Ι. Λένιν" (Τσερνομπιλ), στην Ουκρανία, στην διάρκεια ενόςμυστικού πειράματος, κάτι δεν πήγε καλά, με αποτέλεσμα να σημειωθεί το μεγαλύτερο μέχρι τότε πυρηνικό δυστύχημα.
Ένα δυστύχημα, που στην αρχή καταβλήθηκε προσπάθεια να παραμείνει μυστικό και που έγινε αντιληπτό, τυχαία, μετά από πολλές ώρες, 1000 χιλιόμετρα μακρυά, στην Σουηδία.
Ένα δυστύχημα, που, πέραν της Ουκρανίας, μετέφερε και περιέφερε για πολλές μέρες υψηλά ποσά ραδιενέργειας σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και κάλυψε την Βόρεια Ελλάδα για αρκετές μέρες, προξενώντας απρόσμενες, ανυπολόγιστες, αλλά και δύσκολα μετρήσιμες και αποδεικνυόμενες βλάβες στους οργανισμούς που έβρισκε στον δρόμο της. 

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Σκανδαλων συνεχεια

Διαβαζω οτι 200,000 (διακοσιες χιλιαδες!) ατομα καθε μηνα παιρνουν παρανομως συνταξεις και επιδοματα που στοιχιζει στο κρατος 700 εκ ευρω τον χρονο.
Μιλαμε δηλαδη για κοσμο να γεμισει 4 Καβαλες που λεηλατουν το κρατος ση μηνιαια βαση. Φυσικα υπαρχουν οι επιορκοι υπαλληλοι που για ενα ποσοστο τους εχουν βοηθησει στην παρανομια τους αλλα και μερικοι που τα εχουν παρει ξεγελωντας τους παντες.
Αυτο που θα ηθελα να δω, ειναι το αμεσο κοψιμο των παρανομων συνταξεων και επιδοματων. Αυτο σημαινει οτι μερικοι που αδικως εχουν χαρακτηρησθει παρανομοι θα υποφερουν αλλα ετσι οπως ειναι τα πραγματα, αμεση δραση ειναι η μονη επιλογη.
Για το κρατος να παρει τα λεφτα του πισω θα ειναι δυσκολο, μαλλον θα κανει επιλεκτικες κατασχεσεις απο αυτους που εχουν περιουσια ωστε να φοβισει τους αλλους για να κανουν διακονισμο.

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Σκέψεις ....


Ενα σχόλιο του Μάκη και η αισθητική των προεκλογικών αφισών.

''...Μερικές φορές  η αλήθεια σκοτώνει: πχ αν σου πούνε οτι πριν απο λίγο πουλήθηκες  ως σκλάβος σε μια βόρεια χώρα, τι θα κάνεις; θα ψηφίσεις αυτόν που στο είπε; Θα πείς είναι ψέμμα. Αν κάποιος άλλος σου πεί πως πρόκειται να πουληθείς  ή θα το διαπραγματευτώ να μη πουληθείς αν με ψηφίσεις ,θα τον πιστέψεις; Πάντως,  όπως  σε θέματα καταναλωτισμού κάποιοι φροντίζουν για μας και πριν από μας, έτσι και σε θέματα νομιμοποίησης πολιτικών αποφάσεων  , κάποιοι έχουν φροντίσει να βγάλουν στην αγορά διάφορα εμπορεύματα (παλιά παραδοσιακά όπως τα "εποχιακα είδη"). Για παράδειγμα ο Μητσοτάκης  όταν του κάηκε το χαρτί  Καρατζαφέρης  έβγαλε  τον Καμμένο στο προσκήνιο. Βέβαια είναι λάθος να αποδίδουμε όλα τα παιχνίδια σ' έναν υπέργηρο Δον Κορλεόνε. Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες πιό εξειδικευμένες. Πακτωλός χρημάτων (εννοείται "λαθραίων" όπως στο Ιράνγκεϊτ) που πέφτουν σε εφημερίδες μπατιρημένες από χρόνια για να μοιράζουν "δώρα" από το ζεστό χρήμα που πήραν οι τράπεζες για να κάνουν "ανακεφαλαιοποίηση". Η "Καθημερινή" , το έπαθλο που δίδεται σε κάθε διαπλεκόμενο, (όπως και ο "Ολυμπιακός" - το τρόπαιο του κάθε Κοσκωτά) μοίραζε χθες το "Α night at the opera", άκου να δεις πράματα zum kotzen που λεν και οι Γερμανοί.   Σκέψου γιατί ακόμα δεν ήρθαν τα έντυπα φορολογικών δηλώσεων . Γιατί όταν θάρθουν θα είναι σαν τις "εντολές" της παλιάς Μονόπολης: "πούλα τα όλα στη  μισή τιμή και πήγαινε κατευθείαν  στην φυλακή"! Θάρθει στο καπάκι και η Δραχμή, πράγμα που πέρσι  αποκλείαμε αναφανδόν  , οπότε ό,τι και να  ψηφίσεις  το ίδιο πράμα είναι. Το ΠΑΣΟΚ θα σου κρυφοκλείσει  το μάτι  οτι παλι εδώ θα είμαστε  (φευ!). Ο Σαμαράς  ζητάει αυτοδυναμία που και να την πάρει  θα ξανακάνει εκλογές με λίστα  για να καθαρίσει από τους Μητσοτακοκαραμανλικούς. Ο Τσίπρας ονειρεύεται να γίνει για μια νύχτα Βασιλιάς (όμως εκείνη η νύχτα θα περάσει πάνω απο το πτώμα του) και η Αλέκα βγάζει αφίσσες με εργάτες με κασκέτα (που το βγάζουν μόνο για ύπνο) και αλυσίδες  (νεοσταλινική σημειολογία ή μόλις τις έσπασε;) τουτέστιν πετάει τη μπάλλα έξω  (για να παίξουν οι άλλοι). Αυτά ! Εγώ ευελπιστώ σε πιο παγκόσμια γεγονότα που θα απαλύνουν την πίκρα μας με την παρηγοριά ότι τα περνάνε κι άλλοι.. (zum kotzen :για να ξερνας..)...''


Σάλος από τη ρήτρα δραχμής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Σάλο έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να περιλάβει ρήτρα διάλυσης του ευρώ ή τοπικού νομίσματος στα νέα της συμβόλαια με ελληνικές εταιρίες. 

Η Κομισιόν, η οποία από τα λεγόμενα των εκπροσώπων της φαίνεται πως δεν είχε προηγούμενη ενημέρωση αρκέστηκε στο να δηλώσει πως θα διερευνήσει το θέμα. 

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, υπενθύμισε πως από την πλευρά της Κομισιόν και του Συμβουλίου έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες πολιτικές ενέργειες (η νέα δανειακή σύμβαση κλπ) ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Παρ’ όλα αυτά κύκλοι της Κομισιόν σχολιάζουν στο περιθώριο ότι η κίνηση αυτή της ΕΤΕπ δείχνει ότι κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί «πως όλοι βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα» και εκφράζουν φόβους για τη δημιουργία μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Οι ίδιοι κύκλοι με αυτή αλλά και άλλες αφορμές, όπως η έλλειψη συνεργασίας της ΕΤΕπ με τον πρόεδρο Μπαρόζο σε σχέση με την πρωτοβουλία του για την ανάπτυξη, αναζητούν τρόπους «να τραβήξουν το αυτί» των τραπεζιτών του Λουξεμβούργου. 

Από δημοσιεύματα του τύπου έγινε σήμερα γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να προβεί σε σύναψη δανείων με ελληνικές επιχειρήσεις προτείνει την εισαγωγή στη δανειακή σύμβαση της λεγόμενης ρήτρας δραχμής (inserts drachma clauses in loans to Greek firms)! H πρώτη περίπτωση που εμφανίστηκε αυτός ο όρος αφορούσε δανειακή σύμβαση της ΔΕΗ για δάνειο 70 εκ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι η ΕΤΕπ έχει δεσμευτεί για τη χορήγηση δανείων σε ελληνικές επιχειρήσεις ύψους 600 εκ. ευρώ μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 που θα φθάσουν το 1,4 δις ευρώ ως το τέλος του 2015.

Με σημερινή επιστολή της (πριν από μία περίπου ώρα) στον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν κ. Όλι Ρεν, η Ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη επισημαίνει ότι η παραπάνω πρωτοβουλία είναι αυθαίρετη και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της Επιτροπής και ιδιαίτερα με το πρόσφατο Communication για την Ελλάδα και ζητά την τοποθέτησή του για το θέμα. 



από εδώ: http://www.real.gr/

Χρονια πολλα

Σημερα ειναι η ανεπισημη εθνικη μερα της Αγγλια - St George's Day - και υπαρχει μια ιδιοτυπη εκστρατεια να γινει επισημη. Τα παμπς ομως ειναι γεματα με τις σημαιες του Αγιου Γεωργιου και ετοιμα να υπαδεχθουν τους εορταζοντες την εθνικη επετειο.
Στην Ελλαδα ομως των ονομαστικω εορτων, εχουμε αρκετους Γιωργους
Γιωργος Μη, Γιωργος Τικ, Γιωργος Τσ, Γιωργος Κο
Χρονια πολλα και καλα σε ολους.

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Φάληρο, χθες το βράδυ γύρω στις 8.20




''...Night, the astonishing, 
the stranger to all that in human,
over the mountain-tops 
mournful and gleaming 
draws on...'''







''... Η νύχτα, η εκστατική,
ξένη εν μέσω των ανθρώπων,
καταφτάνει πάνω από 
τις βουνοκορφές, 
θλιμμένη κι απαστράπτουσα...''


Από το εξαιρετικό βιβλίο του
W.G.Sebald
'' Οι δακτύλιοι του Κρόνου ''

Γίνεται;

Στις επερχόμενες εκλογές ΘΕΛΩ να ψηφίσω.
Θέλω, όμως, να ψηφίσω κάποιον που το κόμμα του λέει την αλήθεια.
ΓΙΝΕΤΑΙ;;;

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Μελαγχολική επέτειος


Υπήρξαν κάποτε κάποιοι -παιδιά ακόμη- που ήθελαν ν' αλλάξουν τα πάντα. Που ήθελαν να αφήσουν πίσω τον παλιό κόσμο και να φτιάξουν έναν καινούργιο. Δεν ήταν πολλοί. Ήταν όμως ''τρελλοί κι ευτυχισμένοι'' .
Κανείς δεν μπήκε στο παιχνίδι για την ίδια την εξουσία ή για το χρήμα. Αλλού το πήγαιναν. Ανάμεσά τους και αρκετοί που πίστευαν ότι αργά ή γρήγορα θα εξαφανιστεί ο καπιταλισμός και η καταπίεση και οι άνθρωποι θα ζήσουν ελεύθεροι, χωρίς φτώχεια και δυστυχία.
Κάπως έτσι θα μπορούσε ν΄αρχίζει  το παραμύθι.
Μεταπολίτευση, γενιά του Πολυτεχνείου, Δημοκρατία, Αλλαγή, Σοσιαλισμός, Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, η Ελλάδα στους Έλληνες, λέξεις και εκφράσεις που ακούγαμε συχνά.
 Όμως κάθε παραμύθι έχει κι ένα δράκο. Μόνο που αργήσαμε πολύ να τον καταλάβουμε, και θέριεψε και δεν πολεμιέται. Πετάει πάνω από τα κεφάλια μας και ξερνάει φωτιές και μνημόνια.
Και σε αντίθεση με τα κανονικά παραμύθια, αυτό  έχει διαφορετικό τέλος: ζήσαν αυτοί καλά και μεις χειρότερα.
Και δυστυχώς  άρχισαν να εμφανίζονται νοσταλγοί της εποχής πριν το παραμύθι, της γκρίζας εποχής της σιωπής, και να λένε ότι τάχα ο δράκος δεν υπήρχε τότε... 

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ....

Καιρό είχαμε να πάμε στο Σαλονάκι. Αν και είχαμε συννενοηθεί -λόγω της πολυφαγίας των ημερών- να βγούμε μόνο για ένα ποτό, ο Χρήστος και ο Θανάσης επέμεναν για ταβέρνα. Προσπαθήσαμε βέβαια να είμαστε συγκρατημένοι και να μην το παρακάνουμε.
Τα θέματα που συζήτησε η παρέα ποικίλα: εκλογές,ο Άκης, οι τοπικοί υποψήφιοι, ο Γιάννης κι ο Θέμος, ο Γιάννης κι ο Λάκης, η Ραψάνη και ο μπακαλιάρος που είχε, οι Πακιστανοί στα φανάρια, ξανά οι εκλογές κλπ. κλπ. Στο τέλος μας απασχόλησε ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα που έθεσε ο Παναγιώτης: πόσο κάνει 144 : 9 ; Ενώ απαντήσαμε με άνεση 16, μας απόδειξε ότι η συγκεκριμένη διαίρεση,  δίνει πολύ μεγαλύτερο πηλίκο... Καινούργια μαθηματικά!
(Υ.Γ. Στο κέντρο του τραπεζιού ένα αναμνηστικό από πρόσφατη επίσκεψη του Χάρη στο Μέτσοβο.)


Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Το Σκάνδαλο Της Ημέρας

Σχολίαζα χθες ότι μέχρι τις εκλογές περιμένω κάθε μέρα να "σκάει" κι από ένα σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο, που να αποδεικνύει την διαφθορά όχι του κράτους ή των κρατικών λειτουργών μόνο, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Και που εμβρόντητοι όλοι ανακαλύπτουμε τώρα.
Σήμερα, λοιπόν, "αποκαλύπτεται" ότι περίπου 10000 ευκατάστατοι πολίτες, που δήλωναν μικροποσά στην Εφορία, ξόδευαν υπερβολικά μεγάλα ποσά, που δεν δικαιολογούνταν από τα δηλούμενα εισοδήματά τους, για την αγορά πολυτελών ειδών μέσω πιστωτικών καρτών που είχαν εκδοθεί σε χώρες του εξωτερικού και φορολογικούς παραδείσους.

Εις αναμονήν του αυριανού σκανδάλου, λοιπόν...  

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Απευθύνθηκε, λέει, στον Τσίπρα και πήρε το πράσινο φως για συνεργασία. Αλλά, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, λέει, την απέρριψε...
Και τότε αυτός, ο Γιάννης Δημαράς, πήρε το "Άρμα Πολιτών" του και το προσέδεσε στο όχημα των "Ελεύθερων Ελλήνων" του Παναγιώτη Καμμένου.
Και έφτιαξαν το ... "Άρμα Καμμένων Πολιτών

Συνωνυμία, Σόι ή μήπως Η ΕΚΠΛΗΞΗ;

Ρίξτε, παρακαλώ, μια ματιά στη σύνθεση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στον Νομό Δράμας!!!

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Καθε υπουργος και μιζα, καθε ΙΚΑ και σκανδαλο

Τελικα νομιζω οτι το νεο θα ειναι οτι ο υπουργος Χ που ηταν υπευθυνος για προμηθειες ΔΕΝ δωροδοκηθηκε και οτι το Ψ τοπικο ΙΚΑ εδωσε χρηματα μονο σε αυτους που ειχαν το δικαιωμα να τα παρουν.
Ετσι που παει καθε διευθηντης ΙΚΑ θα πρεπει να κανει δηλωση για το ποσα ακινητα εχουν και ποσα λεφτα εχουν σε τραπεζικους λογαριασμους.
Σαπιλα που ξεκινα απο την κορυφη και καταληγει στη βαση.

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Στα Δίχτυα...

... του Καρατζαφέρη!!! Γνωστός πρώην πράκτορας μοντέλων ο αρχηγός, δεν δυσκολεύτηκε να πείσει ένα ολίγον σιτεμένο (τώρα πια) μοντέλο να τον ακολουθήσει στις πολιτικές του επιλογές.

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

XΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος γιορτάσαμε την Ανάσταση στον Αη Γιάννη. Τα φώτα της εκκλησίας έσβυσαν και με το ''δεύτε λάβετε φως'' άρχισε σιγά-σιγά ο περίβολος του ναού  να φωτίζεται -όπως και τα πρόσωπα των ανθρώπων- από τα κεριά που άναβαν το ένα μετά το άλλο.
Εγκάρδιες ευχές σε όλους Ανάσταση να ΄ρθει στις καρδιές μας Ν΄αναστηθεί η ελπίδα και η χαρά Ν΄αναστηθεί η αγάπη Να διαλυθούν τα νέφη και το σκοτάδι Να λάμψει ο Ήλιος της αισιοδοξίας.

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Αυτα ειναι λεφτα

Διαβαζω στην Καθημερινη τις λεπτομερειες για τις κατηγοριες κατα του Ακη Τσοχατζοπουλου. Η εκταση (σε διαρκεια/ποσα) της διαφθορας ειναι τρομακτικη και εχω μεινει εκπληκτος (με την προυποθεση οτι θα αποδειχθουν οι κατηγοριες)
Υπαρχουν τοσες πολλες ερωτησεις και με κανει να σκεφτομαι οτι η Ελλαδα εχει τελικα γινει τριτοκοσμικη χωρα που τα παντα λειτουργουν με μιζες.
Δεν ειναι μονο οι μιζες αλλα και το ολο συστημα. Κανενας απο τους συναδελφους του υπουργους δεν ηξερε τι γινεται? Κανενας δεν αναρωτηθηκε, πως ειναι δυνατον να αγορασεις σπιτι στον πιο ακριβο δρομο της Αθηνας με μισθο βουλευτη?
Ειτε ειναι ανικανοι 'η' ηταν μεσα στο κολπο. Και οι ιδιοι ζηταν την ψηφο σημερα (και δεν αναφερομαι μονο στο ΠΑΣΟΚ αλλα και στη ΝΔ)
Χωρια απο την ζημια που εκαναν στην Ελλαδα οι αποφασεις του που σιγουρα παρθηκαν με βαση τις μιζες και οχι για το τι χρειαζεται η χωρα και αν η τιμη ειναι καλη. Εσχατη προδοσια?
Τελικα τα 30 αργυρια παντα κερδιζουν.

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Προ-εκλογικα

Αν και ειχα την εντυπωση οτι οι εκλογες ειχαν προκυρυχθει πριν απο καιρο, καταλαβαινω οτι η επισημη ανακοινωση εγινε εχθες.
Διαβαζω ομως οτι αρκετοι παραπονιουνται οτι γινονται βιαστικα και δεν υπαρχει χρονος προετοιμασιας. Αν εγω που δεν παρακολουθω τα πραγματα απο κοντα, ηξερα οτι εκλογες ερχοντουσαν, αναρωτιεμαι τι εκαναν οι υποψηφιοι. Ποσο καιρο χρειαζεται ωστε καποιος να υποσχεθει οτι θα διορισουν το παιδι σου και θα αυξησουν το μισθο σου?
Το ψυχροπολεμικο ανεκδοτο οτι στη Σοβιετικη Ενωση οταν κανουν εκλογες, υπαρχει ενας υποψηφιος που κανενας δεν θελει και στις ΗΠΑ 2 υποψηφιοι που κανενας δεν θελει, μεταφραζεται για τις ελληνικες εκλογες, οτι υπαρχουν 20 κομματα που κανενας δεν θελει.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Πλατεια Φουατ

Ειδα μια φωτογραφια της πλατειας στην Πρω'ι'νη και νομιζω οτι το εχουν παρακανει με τις παρεμβασεις. Υπαρχει μονιμη μινι-εξεδρα, σκηνη, τα παρτερια μεγαλωσαν,  μπαρ. Τελικα η πλατεια μικραινει. Δεν εχω αντιρρηση να γινονται εκδηλωσεις στην πλατεια αλλα ας γινουν με εξοπλισμο προσωρινο που στηνεται για την συγκεκριμενη εκδηλωση και δεν ειναι μονιμα εκει. Καλα που δεν υπαρχουν καφενεια γυρω απο την πλατεια γιατι αλλοιως τα καθισματα τους θα διεκδικουσαν ενα μερος της οπως εγινε στην παραλια.

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Κοινωνικα μεσα

Εριξα μια ματια στον 'τοιχο' του Δημαρχου στο Φε'ι'σμπουκ. Πρεπει να τον συγχαρω για την χρησιμοποιηση του και την ευκαιρια που επομενως δινει στους δημοτες να επικοινωνησουν μαζι του.
Δυο θεματα τραβηξαν την προσοχη μου.
Το πρωτο ηταν το σχολιο απο μια ανεργη μητερα δυο παιδιων (με ανεργο συζηγο) που δεν πηρε θεση στο προγραμμα ενασχολησης ανεργων και ρωτουσε τον Δημαρχο, τι επιτελους πρεπει να κανει καποιος για να παρει μια θεση σε αυτο το προγραμμα.
Οπως καποιος αλλος παρατηρησε, ο Δημος δεν ειχε καμμια αναμιξη στα κριτιρια και την επιλογη και επομενως τα παραπονα στον Δημαρχο ειναι αδικα. Σου δινει ομως μια ιδεα της κατασταση απελπισιας που βρισκονται πολλοι καβαλιωτες. Η γυναικα ειχε κανει αιτηση για καθαριστρηα και δεν επιλεχθηκε λογω ελλειψης εμπειριας.
Το δευτερο θεμο ηταν η επιλογη προεδρου για την ΔΕΥΑΚ. Το γεγονος οτο ο νεος προεδρος ειναι αποτυχων δημ. συμβουλος της παραταξης του Δημαρχου σημαινει οτι το καμπανακι κινδυνου αρχιζει να κτυπα. Ο Δημαρχος σε σχολιο του λεει οτι η ΔΕΥΑΚ χρειαζεται ενα τεχνοκρατη-μανατζερ και οχι πολιτικο το οποιο μου φαινεται παραξενο με την επιλογη μελους της παραταξης του. Το ερωτημα το δικο μου ειναι πως εγινε η επιλογη του μανατζερ - ποια ηταν τα κριτιρια, που δημοσιευθηκε η αγγελια για την θεση, ποσοι ηταν οι υποψηφιοι, ποιες ειναι οι αρμοδιοτητες του. Η ΔΕΥΑΚ εχει ηδη ενα μανατζερ - τον Γενικο Διευθηντη - χρειαζεται και αλλον? Ισως ο νεος προεδρος ειναι εξαιρετικος μανατζερ - δεν τον ξερω ουτε το ονομα του μου θυμιζει κατι. Αλλα η διαδικασια επιλογης αφηνει πολλα ερωτηματικα.
Ψαχνοντας το θεμα παραπερα, ειδα μια πολυ καυστικη - και επιτυχημενη κατα την γνωμη μου - δηλωση του Τακη Εμμανουηλιδη για το θεμα.

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Ισπανικη ομελετα

Περασα μερικες μερες διακοπων στην Ισπανια και αν και δεν μιλω ισπανικα, δεν ηταν δυσκολο να καταλαβω οτι τα προβληματα της οικονομιας κυριαρχουν. Την περασμενη Πεμπτη ειχε γενικη απεργια και οι τοιχοι ηταν γεματες αφισες που καλουσαν ολους σε απεργια.
Η νεα κυβερνηση εισαχει εργασιακες αλλαγες και τεραστιες περικοπες (οι μεγαλυτερες στα τελευταια 30 χρονια) και το τι γινεται στην Ελλαδα ειναι στο μυαλο ολων.
Στην Ανδαλουσια που ημουν, η περιοχη με την μεγαλυτερη ανεργια στην Ισπανια, ειδικα με το 50% των νεων ειναι ανεργοι, ειχαν τοπικες εκλογες και το συντηρητικο κομμα που εχει την εξουσια στην Ισπανια δεν τα πηγε καλα.
Ο τουρισμος φυσικα ειναι μια μεγαλη πηγη εισοδηματος για την περιοχη και η πτηση ηταν σχεδον γεματη, οι τιμες καλες (καφες 1.20, μικρη μπυρα απο 1 μεχρι 2 ευρω, μεζεδες - ταπας - απο 3 μεχρι 10 ευρω, μπουκαλι κρασι 10)
Τις τελευταιες 3 μερες τις περασαμε στη Σεβιλλη, που πρεπει να εχει περισσοτερα εστιατορια και μπαρς απο κεθε αλλη πολη. Τα παντα ηταν γεματα, ενα απο τα ακριβοτερα και μεγαλυτερα εστιτατορια ηταν γεματο Τεταρτη βραδυ. Αυτο που παρατηρησα ομως ηταν οτι οι θαμωνες στα περισσοτερα μερη ηταν μεγαλοι. Οι εικοσαρηδες εχουν εξφανιστει, το οποιο ειναι λογικο μια και ενας στους δυο ειναι ανεργοι.
Θυμαμαι τους τοιχους των ελληνικων πανεπιστημιων που ηταν γεματοι απο αφισες. Σε πανεπιστημιο της Σεβιλλης (που ηταν παλια καπναποθηκη) εχει χωρους για αναρτηση αφισων που τηρειται απο τους φοιτητες

Στο δε Καντιζ η παλια καπναποθηκη εχει μετατραπει σε χωρο συνεδριων