Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Το Θηλέων μας αποχαιρετά


Πάλι σε σκαλιά σχολείου και άλλη μια φωτογραφία αποφοίτησης. Από τη φωτογραφία της προηγούμενης ανάρτησης έχουν περάσει έξι χρόνια, ατέλειωτες ώρες μαθήματος, άπειρες αξέχαστες στιγμές και αναρίθμητες μέρες χαράς , λύπης αλλά και συντροφικότητας.
Ντυμένες -εκτός από τη Θάλεια- με τις μπλε τους ποδιές (το φετιχιστικό χρώμα εκείνων των χρόνων), οι περισσότερες χαμογελαστές, αφήνουν πίσω τους τη σχολική ζωή, τα διαγωνίσματα, τις εξετάσεις αλλά και την ανεμελιά και την ξενοιασιά. Λέξεις όπως μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο ή τρόικα τους είναι ακόμη τελείως άγνωστες.
Αρκετές από τις μαθήτριες του 16ου είναι εδώ. Άλλες πάλι δεν φαίνονται, είτε γιατί ακολούθησαν άλλους δρόμους, είτε γιατί μετακόμισαν.
Στη βάση της σκάλας δεξιά διακρίνεται η κα Αλέκα Αχτσελίδου φύλακας, όπως θα θυμάστε από την εκδρομή μας στο Βόλο, της ηθικής ακεραιότητας των κοριτσιών. Δίπλα της η Φούλη Αϊβαζίδου, ενώ αριστερά της καθιστές, οι συμμαθήτριές μας στο φροντιστήριο Σοφία Φωτιάδου και Βούλα Σαλωνίδου.
Ήταν τελικά ευτυχισμένα χρόνια ή είναι που ο χρόνος εξωραίζει τα πάντα και κάνει το πικρό γλυκό και το σκοτεινό φωτεινό;
(Τη φωτογραφία μας την παραχώρησε η Μαρία, που φαίνεται πάνω δεξιά, δίπλα στην Ευγενία.)

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Σαν σήμερα...


Δευτέρα 28 Ιουνίου 1971. Στα σκαλιά του σχολείου μας, του 16ου Δημοτικού με τα απολυτήρια στα χέρια και κάτω από το βλέμμα όλων των δασκάλων. Τελετή αποχαιρετισμού, όχι μόνο του Δημοτικού αλλά και της παιδικής ηλικίας.
Στα μάτια βέβαια των παιδιών λάμπει η αισιοδοξία και η ελπίδα για τις καλύτερες μέρες που θάρθουν, αποχαιρετώντας χωρίς καθόλου θλίψη οικείους χώρους, συμμαθητές και μέρος της αθωότητας και της αμεριμνησίας τους για πάντα.
(Λίστα ονομάτων Δασκάλων-μαθητών από Άρτεμη Βελικοπούλου)

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΑΝ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΡΕΜΑΣΜΑ ! !


οι πολιτικοί μας θέλουν κρέμασμα
Αποκαλύψεις για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας...
Συνασπισμός επτά σκανδιναβικών χωρών πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση πριν υπογράψει το μνημόνιο με την Τρόικα, χρηματική ενίσχυση 250 δισ. ευρώ σε βάθος 5 ετών με δόσεις, με αντιπαροχή να τους δοθεί η έγκριση έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στον ελληνικό χώρο.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση έγινε από τον οργανισμό Scandec Org που είναι μία εμπορική - οικονομική - πολιτική ένωση των επτά σκανδιναβικών χωρών Σουηδίας, Νορβηγίας, Δανίας, Φινλανδίας, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας.

Ο Scandec Org πρότεινε δωρεάν μελέτη έρευνα εξόρυξη και εμπορία των κοιτασμάτων με αναλογία κέρδους 80% προς 20% (το 20% στην Ελλάδα, το 80% στον διεθνή οργανισμό), προκειμένου να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου το ποσό των 250 δισ. ευρώ που θα έδινε στην Ελλάδα.

Παράλληλα δεσμευόταν για μεταφορά κάλυψη του 90% των εργασιακών δραστηριοτήτων του μόνο από Έλληνες εργαζόμενους και οποιαδήποτε συμφωνία ναυπήγησης του ορυκτού πλούτου που θα βρίσκονταν να γίνεται αποκλειστικά από την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στο έγγραφο αυτό του οργανισμού, ενώ λίγο καιρό μετά ο οργανισμός των σκανδιναβικών κρατών έλαβε ειδοποίηση από μια κοινοπραξία ΗΠΑ και Ισραήλ ότι έχουν αναλάβει αυτοί το συγκεκριμένο θέμα.

Τον Ιούνιο του 2010 το Γαλλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικών Ερευνών δημοσιοποίησε διεθνώς μια έρευνα - μελέτη του, που αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Γαύδο. Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η μελέτη αυτή ανέφερε ότι υπάρχει πλούσιο κοίτασμα μεθανίου καθαρού κατά 99%, δηλαδή δεν χρειάζεται καν επεξεργασία, τονίζοντας ότι το πολύτιμο μεθάνιο ρέει ελεύθερο στη θάλασσα, όπου και χάνεται, εδώ και εκατομμύρια χρόνια και όσοι περνάνε από τα συγκεκριμένα σημεία το βλέπουν και με γυμνό οφθαλμό.

Τον Ιούλιο του 2010 το Γαλλικό Ινστιτούτο ζήτησε και πάλι άδεια από την ελληνική κυβέρνηση για θαλάσσιες έρευνες για πιθανή εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή νότια της Πελοποννήσου.

Και πάλι όμως η ελληνική κυβέρνηση ήταν αρνητική τοποθετώντας μάλιστα τις τρεις περιοχές ενδιαφέροντος (Απούλεια Λεκάνη, Λεκάνη Ηροδότου και Λεκάνη Σύρτης) σε γκρίζες ζώνες από μόνη της, βάζοντας όμως έτσι ουσιαστικά χωρίς λόγο στο παιχνίδι εκμετάλλευσης κοιτασμάτων Τούρκους και Λίβυους!

Από όλα αυτά βγαίνει το συμπέρασμα ότι Τούρκοι, Λίβυοι, και Ισραηλινοί κλέβουν φυσικό αέριο από την Ελλάδα, στην οποία ανήκουν μεγάλα κομμάτια των κοιτασμάτων στις Λεκάνες Απούλειας, Ηροδότου και Σύρτης.

Η αναφορά της νορβηγικής εταιρείας TGF-MoR, που κάνει σεισμικές έρευνες για ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου μιλάει για κοίτασμα 6 δισ. βαρελιών φυσικού αερίου μόνο στην Κρήτη, όσο δηλαδή τρεις φορές της Αλάσκας και μισή φοράς του συνόλου της Σιβηρίας.

Παράλληλα η ίδια εταιρεία μετά από έρευνες που έχει κάνει στο Ιόνιο μιλάει για ύπαρξη 900.000 βαρελιών φυσικού αερίου ετησίως στην περιοχή της Κεφαλονιάς, 1.200.000 βαρελιών ανοικτά του Κατάκολου, 800.000 βαρέλια στη Ζάκυνθο και περίπου 2.500.000 βαρέλια στους Οθωνούς.

Οι αποκαλύψεις αυτές, γνωστές σε ευρωπαϊκές τράπεζες και πετρελαϊκές εταιρείες της Αμερικής δίνουν το προφίλ μιας Ελλάδας, που θα μπορούσε με τον ορυκτό της πλούτο να είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης.

Δρ. Ευαγγελία Ε. Γκόλια

Χημικός, Γεωπόνος

ΜΔΕ στη Διασφάλιση Ποιότητας

Διδακτορικό Δίπλωμα στη Ρύπανση Εδαφών

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΓΦΠ&ΑΠ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Τηλ. 242109 3290, email: egol@uth.gr

Δεν ξέρω αν αληθεύουν τα παρπάνω, δεν θα εκπλαγώ όμως καθόλου αν είναι όντως αλήθεια.

απο εδώ:
http://www.ramnousia.com/2011/06/blog-post_598.html

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

...Εξ ιδίων...

Σημερινό πρωτοσέλιδο της ΑΥΡΙΑΝΗΣ:
"Με πρόσχημα την έρευνα για στημένους αγώνες και τα παράνομα στοιχήματα ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΣΕ ΚΑΣΕΤΕΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Σε λίγο τα παραμάγαζα της ΚΥΠ θα πουλάνε στην Ομόνοια μισοτιμής ροζ σκάνδαλα πολιτικών, απάτες εφοπλιστών, την προσωπική ζωή δικαστών και άλλες καυτές ιστορίες για πρόσωπα της δημόσιας ζωής."
Όταν κάποιος κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια...

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Η Καβαλα ανηκει στους Καβαλιωτες

Αυτη η ιστορια περι μεταφορας  της ΠΑΕ στη Θεσσαλονικη και αναβαπτιση σε Ηρακλη εχει πολλους αντιπαλους και δικαιολογημενα. Σε συνδιασμο με την συλληψη του προεδρου της ΠΑΕ για στημενα παιγνιδια, με κανει να αναρωτιεμαι το τι συμβαινει στο χωρο του ποδοσφαιρου. Αν αυτη η υποθεση προχωρησει δεν ειμαι σιγουρος ποιος ειναι κερδισμενος περα απο τους ιδιοκτητες. Ακομα και οι οπαδοι του Ηρακλη θα πρεπει να αισθανονται ασχημα με το οτι γινεται.
Μια αναλογη ιστορια ειχε γινει εδω οταν η Wimbledon (η λεγομενη τρελλη παρεα) μεταφερθηκε απο τους ιδιοκτητες της στο Milton Keynes και μεταμορφωθηκε σε MK Dons, αφηνοντας ενα κενο πισω της στην ποδοσφαιρικη ζωη του Νοτιου Λονδινου.
Μου φαινεται αδιανοητο το να μην υπαρχει η ομαδα της Καβαλας, σε οτιδηποτε κατηγορια.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Απορια σχετικα με τις εισαγωγικες εξετασεις

Διαβασα οτι οι βαθμοι φετος εχουν πεσει σε μαθηματικα κτλ. Επισης απο οτι καταλαβαινω καποιος μπορει να κανει αιτηση για θεση καθε χρονο με τους βαθμους προηγομενης  χρονιας. Θελω να ρωτησω το εξης - υπαρχει εξισωση βαθμολογιας ωστε να μπορεις να συγκρινεις 2 χρονιες?
Μου φαινεται αδικο το οτι επειδη ηταν πιο ευκολα περσυ, φετος να μπορω να κανω αιτηση και να περασω σε καλυτερη σχολη μια και οι φετινοι υποψηφιοι εχουν χαμηλοτερη απολυτη βαθμολογια.

Συμμαχίες...

Σήμερα ενώνει τη φωνή της με τους Αγανακτισμένους της Πλατείας Συντάγματος και η ΑΔΕΔΥ!!!!!


Μήπως, τελικά, "Το Ημερολόγιο Ενός Αγανακτισμένου" (η ανάρτησή μου της 3/6/11) δεν ήταν και τόσο αποκύημα της φαντασίας μου;

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Είναι τρελοί αυτοί οι επιστήμονες...

Έρευνα με αντικείμενο τους τραυματισμούς στο κεφάλι που προκάλεσαν ο Αστερίξ και ο Οβελίξ στους Ρωμαίους δημοσίευσε ομάδα επιστημόνων. Στόχος τους να τονίσουν την αξία του να φοράς κράνος!



Οι απολαυστικές μπούφλες του Αστερίξ και του Οβελίξ εδώ και πολλά χρόνια προκάλεσαν βαριές εγκεφαλικές κακώσεις σε περισσότερους από 700 εχθρούς του αδάμαστου γαλατικού χωριού.

Σύμφωνα με τον Guardian, ακαδημαϊκοί, οι οποίοι ασφαλώς θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο μελέτης, δημοσίευσαν στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Νευροχειρουργικής, μια μελέτη σχετικά με τα εγκεφαλικά τραύματα των θυμάτων των αγαπημένων μας ηρώων.

Στόχος τους να αποδείξουν ότι τα κράνη, έσωσαν τη ζωή εκατοντάδων Ρωμαίων, που δέχθηκαν την "περιποίηση" του Αστερίξ, του Οβελίξ και των συμπατριωτών τους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στα τεύχη του "Αστερίξ" υπάρχουν 704 θύματα. Από αυτά:

*Τα 698 ήταν άνδρες

*Το 63,9% ήταν Ρωμαίοι

*120 ήταν Γαλάτες

*59 ήταν ληστές ή πειρατές (δεν προλάβαιναν πάντα να βουλιάξουν από μόνοι τους το πλοίο)

*20 ήταν Γότθοι

*14 ήταν Νορμανδοί

*8 ήταν Βίκινγκς

*5 ήταν Βρετανοί και... 4 ήταν εξωγήινοι

Η πλειοψηφία (87,1%) των τραυματισμών προκλήθηκε από τους Γαλάτες και κυρίως από τον Αστερίξ και τον Οβελίξ (57,6%).

Μόλις 32 τραυματισμοί οφείλονται στους Ρωμαίους, σύμφωνα με τους ερευνητές και μόλις ένας στους πειρατές.

Στη μελέτη αναφέρεται ακόμη ότι παρά το ότι το 70,5% των θυμάτων φορούσε κράνος, λόγω της δύναμης που είχαν οι Γαλάτες από την κατανάλωση του μαγικού ζωμού, αυτό εκτοξευόταν, ωστόσο απέτρεπε τελικά χειρότερους τραυματισμούς ή και τον θάνατο των θυμάτων.

Οι επιστήμονες, ανέλυσαν και τις εικόνες των τραυματισμένων (απλανές βλέμμα, γλώσσα έξω κλπ) για να αναδείξουν τη σοβαρότητα των εγκεφαλικών τραυμάτων.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα "ευτυχώς για τους Ρωμαίους, που στρατοπέδευαν γύρω από το γαλατικό χωριό, κανένας τραυματισμός δεν κατέληξε σε θάνατο".

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν το γεγονός εντυπωσιακό, καθώς στην αρχαιότητα τα τραύματα στο κεφάλι ήταν μοιραία και προσθέτουν ότι αναδεικνύεται η αξία του να φορά κανείς το κράνος του.

Σύμφωνα με τον νευροχειρούργο Karl Schaller, του Πανεπιστημίου της Γενεύης, οι ερευνητές υπερέβαλαν λίγο για τον ρόλο του κράνους.

"Θα ήταν ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τα στοιχεία αυτής της έρευνας με τα στοιχεία μιας μελέτης σε πιο πρόσφατους ήρωες όπως ο Ντόναλντ Ντακ η ο Ροζ Πάνθηρας, ώστε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη. Μέχρι τότε θα πρέπει όλοι να δένουμε τις ζώνες μας και να φοράμε τα κράνη μας" τόνισε.

Τελικά εκτός από τους Ρωμαίους, είναι τρελοί και αυτοί οι επιστήμονες...


Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Ο όρος γειτονιά απέκτησε νόημα







Χθές βράδυ στην γειτονιά μας έγινε κάτι υπέροχο. Τελευταία ημέρα του σχολείου και τα παιδιά αποφασίσανε να το γιορτάσουν καλώντας όλους σε ένα πάρτυ. Απο νωρίς βγήκε ο Φ... και όπως οι παλιοί ντελάληδες, καλούσε όλους τους φίλους του να συμμετέχουν. Το πάρτυ στήθηκε στον δρόμο - τα παρκάκια και οι οι ελεύθεροι χώροι (οι μοναδικοί στον Αγιο Γιάννη) ειναι στα 5 μέτρα αλλα ειναι λεηλατημένοι και ελεεινοί, μη φιλόξενοι, χώροι συγκέντρωσης περιθωριακών και λογιών λογιών περίεργων παραβατικών. Τα παιδιά καλεσαν τους γονείς και τους φίλους τους, στόλισαν με μπαλόνια τα κάγκελα, κατέβασαν τις μουσικές τους για να χορέψουν, οι μαμάδες μαγείρεψαν και αγόρασαν γλυκά, κάλεσαν τις φίλες τους να το διασκεδάσουν και εκείνες ήλθαν σ' αυτό το κάλεσμα για να γνωριστούν και να τα πούνε. Ο όρος γειτονιά απέκτησε νόημα.
Δεν θυμάμαι τίποτε καλλίτερο τις τελευταίες δεκαετίες.
Φυσικά και σκέφτηκα πόσο αφασικοί, κατώτεροι των περιστάσεων και των ανθρώπων που ζούν σε αυτή την πόλη ειναι αυτοί που παριστάνουν την διοίκηση αυτής της πόλης. Τα μικρότερα παιδιά ήθελαν να παίξουν μπάλα ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Τους απαγορεύτηκε απο τους ιδιοκτήτες τους. Τους είπα να πάνε στο παρκάκι και να προσπαθήσουν εκεί. Ποιά μητέρα όμως θα επέτρεπε στο παιδί της να παίξει σε αυτό το ρυπαρό, επικίνδυνο μέρος, δίπλα στο παραβατικό χουλιγκαναριό.
( Κείμενο και φωτογραφίες από την Μαρία. Το σπίτι που φαίνεται δεξιά είναι του Θέμου, ''διακοσμημένο'' με πολύ τέχνη απο γκράφιτις...)

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Προσωπικές Σκέψεις

Εδώ και πολύ καιρό αποφεύγω να γράφω τις σκέψεις μου για τα πολιτικά τεκταινόμενα. Κυρίως, γιατί το blog έχει "ανοίξει" σε περισσότερο κόσμο, όπου μπορεί να βρίσκονται και άτομα με έντονα κομματικά συναισθήματα και δεν θα ήθελα να τα προκαλέσω. Μου αρέσει το blog να είναι ενωτικό, μέσα απ' αυτό να περνούν αυτά που μας δένουν και όχι όσα, ενδεχομένως, μας χωρίζουν.
Όμως, δεν μπορώ να μην εκφράσω τις σκέψεις μου μετά τη χθεσινή ημέρα.
Σκέψεις που προήλθαν από την παρακολούθηση, σε MEGA και ΣΚΑΪ, επί πεντάωρο, των πολιτικών θέσεων αρχηγών κομμάτων, αρχηγίσκων, "προβεβλημένων στελεχών" και λοιπών επίδοξων σωτήρων.
Δεν γνωρίζω τι ειπώθηκε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ούτε τι προτάσεις έκανε ο καθένας. Αυτά θα τα γράψει η Ιστορία.
Θα ήθελα να σταθώ σε δυο σημεία:
1. Το αίτημα για άμεση προσφυγή σε εκλογές. "Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Τη λύση την δίνει ο Λαός κλπ κλπ". Ξεκίνησε από την Βερμπαλιστική Αριστερά και μόλις χθες το βράδυ υιοθετήθηκε και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Δεν μπορώ να καταλάβω τι θα εξυπηρετούσε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ακόμη κι αν επιβεβαιώνονταν οι δημοσκοπήσεις και άλλαζαν αμοιβαία θέση το κυβερνών και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ενισχύονταν τα μικρότερα κόμματα. Θα διανύαμε μια μακρόχρονη, πολυέξοδη και επώδυνη προεκλογική περίοδο με πολύ πιθανή μια επικείμενη αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, δηλαδή, ό,τι χειρότερο για τη χώρα αυτή τη στιγμή.
Εξάλλου, όποια κυβέρνηση, όποτε και αν προέκυπτε, συγκεκριμένο πρόγραμμα θα καλούνταν να εφαρμόσει.
2. Το αίτημα για τη συγκρότηση μιας βραχύβιας κυβέρνησης προϊόν συνεννόησης των δυο μεγαλύτερων κομμάτων και ενδεχομένως και άλλου ή άλλων μικρότερων με μοναδικό σκοπό την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και την διεξαγωγή εκλογών το Φθινόπωρο.
Λυπάμαι που το λέω, αλλά η πρόταση προήλθε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και λέω ότι λυπάμαι γιατί, στη Δημοκρατία, η Αξιωματική Αντιπολίτευση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Όχι μόνο ελέγχει την Κυβέρνηση, αλλά ως εν δυνάμει μελλοντική κυβέρνηση καλείται να προτείνει λύσεις στα δύσκολα εκμεταλλευόμενη την ψυχραιμία που προσφέρει η απόσταση από την εξουσία.
Σκέπτομαι ότι η παραπάνω θέση είναι τελείως λαθεμένη, αφού:
- Η τρόικα έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο ότι ΔΕΝ δέχεται επαναδιαπραγμάτευση.
- Μια τέτοια κυβέρνηση, ακόμη κι αν έπειθε τους πιστωτές να καθήσουν σε ένα τραπέζι επαναδιαπραγμάτευσης, δεν θα είχε το κύρος να πετύχει τίποτε αξιόλογο, αφού ως κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης δεν θα θεωρούνταν αξιόπιστος συνομιλητής.
- Από σήμερα θα άρχιζε μια μακρά προεκλογική περίοδος μέχρι το Φθινόπωρο και νομίζω ότι είναι προφανές ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο.
Όταν εγώ, ο ημιάσχετος, τα βλέπω όλα αυτά (ή, μήπως, βλέπω λάθος;), διερωτώμαι πώς τα παραβλέπουν αυτοί που έχουν αναρριχηθεί στις ψηλότερες θέσεις της πολιτικής ζωής και με τις αποφάσεις τους καθορίζουν τη ζωή μας.
Εκτός κι αν συμβαίνει κάτι άλλο...

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Διπλή έκλειψη

Απόψε γίναμε μάρτυρες μιάς διπλής έκλειψης, έκλειψη σελήνης απο την μιά και έκλειψη πρωθυπουργού απο την άλλη.
Πολλοί αρχαίοι λαοί πιστεύανε πως η έκλειψη σελήνης ήταν κακός οιωνός. Για τις εκλείψεις πρωθυπουργών δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα ιστορικά στοιχεία και προλήψεις...........

Χημικη εξισωση

Καθως τα ΜΑΤ ριχνουν χημικα, οι πολιτικοι της χωρας προσπαθουν να βρουν λυση στη χημικη εξισωση του χρεους. Θα ελεγα οτι ακομα βρισκονται στο σταδιο οπου διαπιστωνουν οτι νερο και λαδι δεν αναμιγνυωνται.
Οι μοναδικοι που μπορουν να κανουν κατι για την λυση ειναι η κυβερνηση. Αυτοι ειναι στη εξουσια και ειναι υποχρεωμενοι να βρουν την λυση.
Τα περι προσωπικοτητων, δημοψηφισματων και εκλογων για μενα ειναι ασχετα.
Η κυβερνηση μπορει να συμβουλευθει οποιον θελει για το τι θα κανει, το θεμα ειναι πολυπλοκο για δημοψηφισμα και οι εκλογες απλα θα φερουν το αντι-ΠΑΣΟΚ στην εξουσια (και ισως τα μικροτερα κομματα ελπιζουν για ενα μερος της πιτας επισης).
Ενδιαφερον θα ελεγα (και ελπιζω σωστο) οτι η ΝΔ δεν εχει ζητησει εκλογες.
Το θεμα ειναι οτι αυτο που προτεινει σαν λυση η κυβερνηση δεν εχει την απαραιτητη υπσστηριξη. Ομως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θελουν το δικο τους να περασει μια και θεωρουν οτι μονο αυτοι εχουν την απαντηση. Στην Βρετανια οι Εργατικοι κερδιασαν τις εκλογες το 1997 κλεβοντας ιδεες απο τους Συντηρηιτκους. Ειναι ωρα η κυβερνηση αντι να ψαχνει για συμμαχους να κανει την προταση της συμμαχικη και ας βαλλουν ολοι λιγο νερο στο κρασι τους.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Τέλος εποχής............


..........για το ΜΑΟ. Η έξοδος της Πέμτης ήταν μάλλον η τελευταία φορά που το επισκεφτήκαμε. Κακός ήχος (το είχα πεί και την προηγούμενη φορά), κακές μουσικές επιλογές............ Ο λόγος αποκαλύφθηκε λίγο αργότερα, νέα ιδιοκτησία.
Κρίμα........
Κρατάμε τις όμορφες αναμνήσεις και αναζητούμε νέο στέκι για τις καλοκαιρινές μας εξόδους, αρχίζοντας απο σήμερα.
Γιάννη (Καρρά) μας κρέμασες φίλε...........

Δύσκολοι καιροί για τους Πολιτικούς Μηχανικούς

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Αστυνομικο Δελτιο


Συνελήφθει σημερα νεαρος ο οποιος ειχε στην κατοχή του μικροποσοτητα μισθου.
Ο ιδιος ισχυρίστηκε οτι προοριζοταν για προσωπικη του χρηση.!


Sir Patrick Leigh Fermor

Πεθανε την περασμενη εβδομαδα σε ηληκια 96 χρονων ο Sir Patrick Leigh Fermor. Ειχε μεγαλη αγαπη για την Ελλαδα που ξεκινησε προπολεμικα και απο τον 2ο ΠΠ οταν πηρε μερος στην απαγωγη του Κραίπε στην Κρητη. Μεταπολεμικα εγκατασταθηκε στην Μανη, στο Καρδαμυλι.
Οταν διαβασα το βιβλιο του A time of gifts που αναφεροταν στο πρωτο μερος του ταξιδιου του απο την Αγγλια στην Κωνσταντινουπολη, ενα ταξιδι που εγινε στη δεκαετια του 30 (το 1933 σε ηληκια μολις 17 χρονων), κυριως με τα ποδια, εμεινα φοβερα εντυπωσιασμενος. Περιγραφει μια εποχη που εχει χαθει αλλα ζωντανευει μεσα απο το γραψιμο του.
Μετα την Κωνστανινουπολη, ταξιδεψε σε ολη την Ελλαδα και ειχε τα 21α γενεθλια του σε ρωσσικο μοναστηρι στο Αγιο Ορος. Ηταν ενας πραγματικος adventurerer, φιλεληνας και πραγματικος Αγγλος (2 τζιν και τονικ πριν το φαγητο!)

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Μετρολαγνία

Εχω προσπαθησει να παρακολουθησω και να καταλαβω το τι ακριβως γινεται στην Ελλαδα αλλα η ομιχλη της βοης το κανει πολυ δυσκολο.
Απο οτι φαινεται τα βασικα μετρα ειναι γενικα πληρωστε περισσοτερα σε φορους, μειωση μισθων και πωλησεις δημοσιων επιχειρησεων. Απο οτι καταλαβαινω η ΝΔ συμφωνει με το τελευταιο, οι δε αγανακτισμενοι με τιποτα.
Θα ηθελα να σας δωσω μια γευση απο το τι γινεται εδω καθως η κυβερνηση επισης προσπαθει να μειωσει το ελλειμα οπως και η ελληνικη.
Η βασικη συνταγη εδω ειναι βαναυσες περικοπες σε οτι χρηματοδοτει η κυβερνηση. Οι ιδιες περικοπες εφαρμοζονται στους δημους, με περισσοτερους δημοσιους οργανισμους να χρειαζεται να κανουν περικοπες 25% (πχ υπαρχουν δημοι που μαζευουν τα σκουπιδια μια φορα τις 2 εβδομαδες).
Αυτοι που υποφερουν περισσοτερο ειναι αυτοι που ισως το αντεχουν λιγοτερο, με αγριο κυνηγι σε επιδοματα ανεργιας κτλ (γεγονος οτι υπαρχει ομως το λεγομενο benefits culture και για πολλους αν δουλεψουν θα εχουν λιγοτερα χρηματα απο τα να ειναι στα επιδοματα. Στοχος της κυβερνησης ειναι αν δουλευεις να ειναι παντα καλυτερα. Το που θα βρουν δουλεια ειναι αλλη ιστορια)
Οι περικοπες στο δημοσιο εχουν οδηγησει σε χιλιαδες απολυσεις και ο ιδιωτικος τομεας επισης συγκρατει μισθους κατω απο τον πληθωρισμο σε πολλες περιπτωσεις. Η οικονομια ειναι βασικα επιπεδη. Πολλοι λενε οτι η κυβερνηση πρεπει να μειωσει τις περικοπες γιατι η οικονομια υποφερει αλλα η κυβερνηση συνεχιζει. Κυριολεκτικα δεν υπαρχει τιποτα το ιερο.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Λέξεις και σκέψεις της Νόρμα Τζιν

Πενήντα χρόνια μετά το θάνατό της, η Μέριλιν Μονρόε ξεδιπλώνεται μέσα από τις λέξεις της, αποκαλύπτοντας μια γυναίκα αυτοκαταστροφική, ανασφαλή και στοχαστική που φοβάται μη χάσει το μυαλό της. Τα γραπτά της εκδόθηκαν τον Οκτώβριο του 2010 με τον τίτλο ''Αποσπάσματα '' προλογιζόμενα από τον Ιταλό συγγραφέα Αντόνιο Ταμπούκι. Μέσα από σημειώματα, γράμματα και ποιήματα που κληροδότησε στον Λι Στράσμεργκ, δάσκαλο υποκριτικής που της σύστησε ο Ηλίας Καζάν, ηχεί η φωνή της ηθοποιού διαφορετική από την εικόνα που είχε φτιάξει γι αυτήν ο κινηματογράφος. Την εικόνα της εκτυφλωτικής ξανθιάς είτε αφελούς είτε με ευφυία ανώδυνης όμως για τους άνδρες, ''της γυναίκας που κάθε άνδρας θα ονειρευόταν να έχει, κυρίως όταν η σύζυγός του λείπει για διακοπές''.
Η Μέριλιν έγραφε ποιήματα που τα έδειχνε μόνο σε στενούς της φίλους. Ο Νεοϋορκέζος συγγραφέας Νόρμαν Ρόστεν, διαβάζοντάς τα είπε ότι έχει το ένστικτο και τα αντανακλαστικά του ποιητή αλλά της έλειπε η τεχνική. Μετά τον αποτυχημένο γάμο της με το διάσημο συγγραφέα Άρθρουρ Μίλερ, το 1958 γράφει : Ύστερα από ένα χρόνο ψυχανάλυσης . Βοήθεια. Αισθάνομαι τη ζωή να πλησιάζει ενώ το μόνο που θέλω είναι να πεθάνω...
Τι θα συνέβαινε αν η Μέριλιν ήταν μιά γυναίκα με συνηθισμένη εμφάνιση; Θα είχε δημοσιεύσει αυτά τα κείμενα και αν πιθανόν είχε αυτοκτονήσει, ίσως λέγαμε ότι ήταν μιά γυναίκα ευφυής αλλά υπερβολικά ευαίσθητη...
(Φωτο: Νέα Υόρκη, 1955. Η Μέριλιν διαβάζει τον Οδυσσέα του Τζέημς Τζόυς)

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Τομεας γεωγραφιας - Διαποντιοι νησοι

Ποιος ξερει που ειναι αυτα τα νησια και εχει παει κανεις? Τα εμαθα την περασμενη εβδομαδα και ειμαι εντυπωσιασμενος.
Η παρακατω φωτογραφια δεν εχει σχεση με την ερωτηση αλλα ειναι καλη και οπως ειπε ο φωτογραφος δεν μπορουσες να βγαλεις ασχημη φωτογραφια της Μεριλιν


Προς ΑΝΤΥΠΑ επιστολης Πάνου το ανάγνωσμα......

Μιχάλη, παρά τις φιλότιμες τηλεφωνικές προσπάθειες δεν σε πετυχαίνω.
Την Πέμπτη στις 9:30 θα είμαστε στα κοντάρια για την καθιερωμένη έξοδο, δώσε στίγμα και παρουσία.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Το είχα υποσχεθεί...

''...Τότε υπήρχαν οι γκοφρέτες ΜΕΛΟ που είχαν μέσα ένα χαρτάκι, όπου συνοπτικά παρουσιαζόταν το προφίλ της κάθε χώρας του κόσμου: Η σημαία της, μια χαρακτηριστική της εικόνα, η ενδυμασία της και μερικές σειρές από κάτω με τα κυριότερα στοιχεία της (Έκταση, πληθυσμός, πρωτεύουσα, πολίτευμα, θρησκεία, κυριότερα προϊόντα). Μάζευα, λοιπόν, τα χαρτάκια και με επιμέλεια τα κολλούσα στην αντίστοιχη θέση του αλμπουμ. Στο "Κ", ανάμεσα στις άλλες χώρες, υπήρχαν και οι δυο Κίνες. Η "Εθνικιστική" Κίνα και η "Κομμουνιστική" Κίνα. Αυτή ήταν και η μοναδική γνώση που είχα για τον "κομμουνισμό". Μοναδική αλλά και τρομακτική ταυτόχρονα. Πληθυσμός: 700.000.000! Αλλά, ακόμη πιο τρομακτική, στα παιδικά μου μάτια, η χαρακτηριστική εικόνα που ήταν αποτυπωμένη στο χαρτί. Μιά κατακόκκινη σημαία με το κίτρινο σφυροδρέπανο...700 εκατομμύρια κομμουνιστές, λοιπόν, έρχονται... Στο μυαλό μου μέσα τα λόγια του θείου μου: "Αυτοί είναι τόσο πολλοί που αν συνεννοηθούν να φτύσουν ταυτόχρονα θα μας πνίξουν όλους". Πώς να μη βάλω τα κλάματα; 700 εκατομμύρια πάνοπλοι, ομοιόμορφοι, κατακόκκινοι κομμουνιστές ερχόντουσαν... Τελικά, βέβαια, άλλοι ήρθαν...''
Από κείμενο που έγραψε ο Νίκος -κι απ΄ότι φαίνεται θυμόταν τα πάντα- στην επέτειο της 21ης Απριλίου, τότε που ακόμη η αθωότητά μας ήταν δεδομένη. Λέτε τότε να την χάσαμε;

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ένοχοι έφηβοι

Χειμώνας του 1975. Μια παρέα εφήβων -μαθητές της Γ΄και Δ΄ Γυμνασίου- διαμένοντες οι περισσότεροι επί της οδού Εγνατίας, στη μικροαστική κατοικία ενός εξ αυτών, κοιτούν το φακό με -φαινομενική-αθωότητα και χωρίς καμμία ενοχή για τα δύσκολα χρόνια που θάρθουν, έχοντας όμως συμβάλλει ανεπανόρθωτα ο καθένας τους γι΄αυτό.

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

KAVALA AIRSHOW 2011 Φωτογραφίες










Τόσο κόσμο στο λιμάνι της Καβάλας δεν θυμάμαι ποτέ, ούτε καν σε Θεοφάνεια της παιδικής μας ηλικίας........

Οι φώτο απο το κινητό είναι ανεπαρκείς, περιμένουμε τον Χρήστο να μας δώσει καλύτερες εικόνες.

...και με Γαλατική ευγένεια.

Φωτογραφία από την πρωτότυπη και λίαν πετυχημένη εκδήλωση των καθηγητριών της Γαλλικής στην κεντρική πλατεία της Καβάλας (Η Τίνα διακρίνεται δεύτερη από αριστερά, ενώ η Μαρία έκτη).

Quiz

Προσπαθείστε να βρείτε τι κρατάει ο Παναγιώτης στο χέρι του. Απ΄ότι φαίνεται περιμένει το Θανάση ν' απαντήσει, ενώ ο Νίκος και ο Παναγιώτης το διασκεδάζουν. Οι δύο Χρήστοι είναι σκεπτικοί και προβληματισμένοι (από την έξοδο της προηγούμενης Πέμπτης).

KAVALA AIRSHOW 2011

KAVALA AIRSHOW 2011

H αεροπορική επίδειξη θα πραγματοπoιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου στις 04 Ιουνίου 2011. Το αμφιθεατρικό λιμάνι της Καβάλας αποτελεί ιδανική τοποθεσία για μια τέτοια εκδήλωση καθώς δίνει την δυνατότητα σε όλο το κοινό να την παρακολουθήσει.

Η αεροπορική επίδειξη αναμένεται να ξεκινίσει στις 19.00 το απόγευμα και να ολοκληρωθεί λίγο πρίν το ηλιοβασίλεμα ,στις 2100μ.μ.Φυσικά το αερόστατο θα παραμείνει στον ουρανό της Καβάλας και μετά το πέρας της εκδήλωσης. Την Παρασκευή ,3 Ιουνίου στις 19.00 το απόγευμα θα έχετε την δυνατότητα να πάρετε μια πρώτη γεύση καθώς θα πραγματοποιηθεί γενική πρόβα της επίδειξης.

Ιστορικά αεροπλάνα ,υδροπλάνα,ελικόπτερα και η διεθνούς φήμης Ιταλίκη ομάδα αεροβατικών Pioneer Team θα παρουσιάσουν ένα μοναδικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους . Η ανύψωση του γιγάντιου αερόστατου μετά το ηλιοβασίλεμα θα φωτίσει εκπληκτικά την πόλη της Καβάλας και θα κλείσει μοναδικά αυτην την πρωτόγνωρη αεροπορική επίδειξη για την Ελληνική Γενική Αεροπορία.

Εταιρίες και ιδιώτες που πιθανόν επιθυμούν να πετάξουν ή να επιδείξουν τα αεροσκάφη τους πάνω από το λιμάνι της Καβάλας θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν την Παρασκευή από τις 17.00μ.μ. εως τις 19.00μ.μ. και το Σάββατο από τις 10.00 π.μ. εως τις 21.00μ.μ..Για περαιτέρω πληροφορίες και ρυθμίσεις παρακαλώ επικοινωνήστε με το κο Αντώνη Κουτσουδάκη.

Σημείωση:Για λόγους ασφαλείας κατα την διάρκεια της επίδειξης στην αεροπορική αρένα θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο στα αεροσκάφη που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση.Γενικά σε κανένα αεροσκάφος δεν θα επιτραπεί να πλησιάσει στον χώρο της επίδειξης χωρίς την πρωτύτερη άδεια από τους διοργανωτές.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Το Ημερολόγιο ενός Αγανακτισμένου

Είμαι αγανακτισμένος.
Αυτή η βδομάδα δεν ξεκίνησε καλά.
Δευτεριάτικα έπρεπε να πάω στη δουλειά, στην υπηρεσία μου. Μα είναι κατάσταση αυτή, να αρχίζει η βδομάδα από τη Δευτέρα;
Κατά τις εννιά, αισθάνθηκα ενοχλήσεις.
Ενημέρωσα τον προϊστάμενο και έφυγα. Επιτέλους, ελευθερία! Κάτι ξέρουν αυτοί που δεν δουλεύουν!
Κατηφόρησα προς την πλατεία. Αυτή η ώρα είναι καταπληκτική για ένα καφεδάκι.
Επέστρεψα στο σπίτι.
Αγανάκτησα μέχρι να φτάσω στην Εκάλη! Μα πού παν όλοι αυτοί; Δουλειά δεν έχουν;
Με περίμενε η γυναίκα μου για να πάμε στο super market. Ανεβήκαμε στο Cherokee για να έχουμε αρκετό χώρο για τα ψώνια.
Αγανάκτησα! Πού έφτασε η βενζίνη!!! Ολόκληρο κατοστάρικο έσταξα και δεν γέμισε. Αλλά, μήπως η SLK της γυναίκας μου καίει λιγότερο; Καλά κάνω και χρησιμοποιώ το smartάκι της κόρης μου, όταν δεν το χρειάζεται. Ελίσσομαι στους δρόμους, παρκάρω όπου νάναι!
Στο parking του super market μας πλησίασε ένας μαύρος.
Αγανάκτησα! Τι θέλουν όλοι αυτοί οι ξένοι στη χώρα μας; Δεν υπάρχει κράτος!
Αγόρασα το καινούριο CD του Τερζή. Ήθελε 3 ευρώ! Αγανάκτησα! 2 και πολλά σου είναι, παλιόμαυρε. Με τόσους τέτοιους τριγύρω μου, στο τέλος θα γίνω και ρατσιστής!
Γυρίσαμε στο σπίτι και παραγγείλαμε πίτσες.
Αγανάκτησα! Μα να θέλουν μισή ώρα για να σου στείλουν την παραγγελία στο σπίτι! Και να την στέλνουν και με Μολδαβό!
Βγήκα στον κήπο να κουρέψω το γκαζόν. Ας όψεται η γυναίκα μου, που επέμενε στα 200 τετραγωνικά να σπείρω γκαζόν. Έπρεπε να είχα επιμείνει να ρίξω ένα ωραίο τσιμέντο, να ξενοιάσω! Πέθανα στη δουλειά σήμερα. Δεν έχω κουράγιο να κατεβώ στο Σύνταγμα.
Τρίτη πρωί-πρωί τηλεφώνησα στην υπηρεσία μου ότι είμαι καθηλωμένος στο κρεβάτι με ψηλό πυρετό. Α! Είμαι τυπικός εγώ! Εξάλλου το είχα υποσχεθεί στον μπάρμπα μου όταν, αξιοποιώντας τις γνωριμίες του, μου βρήκε αυτή τη θέση και με παρακάλεσε να είμαι τυπικός για να μην τον εκθέσω.
Άλλαξα πλευρό. Συμπλήρωσα τον ύπνο μου.
Σήμερα έχει καφεδάκι στην πλατεία στο Μαρούσι. Μια βόλτα και επιστροφή στο σπίτι.
Επιτέλους, να ξεκουραστώ λίγο! Τι κούραση ήταν κι αυτή χθες! Δεν θα φάμε στο σπίτι. Θα κατεβούμε στο κέντρο, σ' εκείνη την brasserie στο Κολωνάκι και μετά, δίπλα, στο Σύνταγμα.
Η αγανάκτησή μου ξεχειλίζει!
Τετάρτη πρωί στο γραφείο. Έχω αυτοψία σήμερα. Παρανομία μου ήθελες, ε; Εδώ είναι Κράτος, κύριε, και θα σε ξεσκίσει! Ευτυχώς, ήταν συνεργάσιμος. Ένα ταλληράκι μοιραστήκαμε με τον Παντελή και καθαρίσαμε κι ένα διχίλιαρο για τον Προϊστάμενο.
Αγανάκτησα! Δεν είναι να κινείσαι μέσα σ' αυτή την παλιοπόλη! Εκάλη και πάλι Εκάλη!
Πέμπτη πρωί στη δουλειά. Πρέπει να συνταχθεί η έκθεση της αυτοψίας. Κατά τις δώδεκα, πάλι οι ίδιες ενοχλήσεις! Φαίνεται ότι δεν προφυλάχτηκα αρκετά. Ενημερώνω, τα παρατάω.
Απ' έξω περιμένει το φιλαράκι απ' το χωριό, που κατέβηκε εκτάκτως στην Πρωτεύουσα. Τον πηγαίνω για καφέ. Αγανακτούμε μαζύ για την κατάσταση.
Παραδίπλα, στο πεζοδρόμιο, πουλάν Louis Vuitton. Σκέφτομαι να κάνω έκπληξη στη γυναίκα μου. Αλλά ύστερα θυμάμαι πόσα και πόσα επώνυμα φορτωθήκαμε από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Παρασκευή, σήμερα, και οι δάσκαλοι έχουν συνέλευση. Ο μικρός δεν θα πάει σχολείο.
Αγανακτώ! Τι κράτος είναι αυτό! Σε εργάσιμη ημέρα και ώρα κάνουν τη συνέλευσή τους, οι τεμπελχανάδες! Και τι θα γίνει τώρα με τον μικρό;
Αγανακτώ! Είμαι υποχρεωμένος να τηλεφωνήσω για άδεια.
Τουλάχιστον, θα ετοιμαστούμε για τη συγκέντρωση της Κυριακής, στο Σύνταγμα. Θα μπούμε στην αποθήκη να βρούμε τις κατσαρόλες από τον γάμο μας. Χρόνια έχουν να χρησιμοποιηθούν - ας είναι καλά το delivery! Ας αποκτήσουν, επιτέλους, κάποια χρησιμότητα!
Αγανακτήσαμε πια!!!

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Χαμενη μορφη επικοινωνιας

Εψαξα παλιες φωτογραφιες μηπως και βρω τιποτα αλλο απο τον χειμωνα του 82 και αντιθετα βρηκα κατι απο το 1981. Η επικοινωνια με γραμματα και καρτ-ποσταλ εχει σχεδον εξαφανιστει μια και η τεχνολογια μας δινει αλλες δυνατοτητες. Βρηκα λοιπον την παρακατω καρτ-ποσταλ σταλμενη στους γονεις μου απο την Κατμαντου, περισσοτερο ενα σημαδι οτι ειμαστε ενταξει, τρωμε καλα. Σημερα αν το παιδι μας βγει εξω, οι περισσοτεροι περιμενουμε τηλεφωνο, μυνημα κτλ. Τοτε ο Παντελης, η Ευγενια και εγω, μιλησαμε με τους γονεις μας οταν επιστρεψαμε στην Ελλαδα.
Φανταζομαι οτι το ποστ-ρεσταντ της Κατμαντου εχει ανιτκατασταθει απο δεκαδες ιντερνετ-καφε.
Ειμαι σιγουρος οτι ανησυχουσαν οι γονεις μας αλλα δεν ειχαν αλλη επιλογη Νομιζω οτι σημερα η τεχνολογια μας κανει πιο ανησυχους. και ισως περιοριζει την ελευθερια των παιδιων.