Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Του Γεναρη το φεγγαρι μοιαζει σαν μαργαριταρι


Οσοι περπατουσαν αποψε στην Τενεδου 7.30 με 9 αντικρυσαν ενα εκπληκτικο θεαμα.
Χθες εβρεξε και σημερα το απογευμα φυσουσε δυνατα, με αποτελεσμα η ατμοσφαιρα να ειναι διαυγεστατη. Τα αστρα ελαμπαν εντονα και τα φωτα στη Θασο ξεχωριζαν ενα ενα. Και ξαφνικα ανετειλε το φεγγαρι πανω απο το Φρουριο.
Μερικες φορες οι νυχτερινες βολτες ειναι μοναδικη ανταμοιβη. Ειδικα αποψε με το λαμπυρισμα του φεγγαριου, παρελθον και παρον για τη πολη, εγιναν ενα.
( Οι φωτογραφιες βγηκαν με το κινητο και η ποιοτητα δεν ειναι καλη.)


Glaroi

On the frozen lake

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΧΙΟΝΑΚΙ

Σήμερα τα ξημερώματα χιόνισε. Μετά τις 5 το πρωί έπιασε ένα χιονάκι και ως τις 6 ένα λεπτό λευκό επίχρισμα κάλυψε σχεδόν τις στέγες και τους "ουρανούς" των αυτοκινήτων. Οι δρόμοι, στο κέντρο τουλάχιστον, παρέμειναν καθαροί αφού η κίνηση της ημέρας είχε αρχίσει και έτσι δεν είχαν ίχνος χιονιού.
Οι Α Ρ Χ Ι Τ Ε Μ Π Ε Λ Η Δ Ε Σ αποφάσισαν να κρατήσουν τα σχολεία κλειστά!!!
Αυτοί που (υποτίθεται πως) δουλεύουν δέκα μήνες τον χρόνο
Αυτοί που άλλους δυο μήνες υποαπασχολούνται και αλληλοκαλύπτονται για να την κοπανούν
Αυτοί που έχουν de facto άλλα δυο δεκαπενθήμερα διακοπών, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, όταν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν καμμιά μερούλα άδειας
Αυτοί που δουλεύουν (όσο δουλεύουν) 13-19 (διδακτικές) ώρες την εβδομάδα, όταν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι δουλεύουν 40 και οι ιδιωτικοί όσο θέλει το αφεντικό.
Αυτοί που δεν υπόκεινται σε ΚΑΝΕΝΑΝ έλεγχο
Αυτοί που στο όνομα του ΤΖΑΜΠΑ ανέχονται, συντηρούν και υποδαυλίζουν το παράλογο καθεστός των συνεχόμενων πολυήμερων εκδρομών στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, ακόμη και για παιδιά του Γυμνασίου και μετατρέπουν τις πολιτιστικές εκδρομές σε επισκέψεις στα σκυλάδικα της Αθήνας
Αυτοί που κάτω από το αναχρονιστικό και απαράδεκτο καθεστός της μονιμότητας εξακολουθούν να μπαίνουν στις σχολικές αίθουσες ακόμη κι αν δεν κάνουν απολύτως τίποτε, ακόμη κι αν χαπακώνονται ή έχουν τελείως ζουρλαθεί
Αυτοί που κλείνουν χωρίς ντροπή τα σχολεία για να κάνουν την συνδικαλιστική τους συνέλευση σε ώρα μαθήματος
Αυτοί που καλούν τους γονείς για ελέγχους και ενημέρωση πρωινές ώρες για να μη χάσουν ούτε μια ώρα από το απογευματινό τους ραχάτι
Αυτοί, λοιπόν, οι Τ Ε Μ Π Ε Λ Χ Α Ν Α Δ Ε Σ (βασιλείς της οκνηρίας, επί το ελληνικότερον) αποφάσισαν, δήθεν στο όνομα της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών, να κρατήσουν τα σχολεία κλειστά!
Φυσικά, τα παιδιά συνεννοήθηκαν μεταξύ τους και έδωσαν ραντεβού στις αυλές των σχολείων τους για χιονοπόλεμο, όσο τουλάχιστον επέτρεπε το ελάχιστο χιόνι.
Τελικά, οι μόνοι που έλειπαν από τα σχολεία ήταν οι Α Ρ Χ Ι Τ Ε Μ Π Ε Λ Χ Α Ν Α Δ Ε Σ!

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ποια θα΄ναι η τυχερη;

Απο μικρος ευγενικος και προθυμος, ιδιαιτερα προς το αλλο φυλο.
Αγαπημενος μαθητης των δασκαλων και των καθηγητων του. Εντονα γλαφυρος και διεισδυτικος σε παρουσιαση θεματων του αντικειμενου του και οχι μονο. Γνωστης της πολιτικης, αλλα και της παραπολιτικης πραγματικοτητας, με αποτελεσμα να ειναι επιθυμητος απο πολιτικα σχηματα του τοπου. Και σημερα γιορταζει. Ποιος ειναι;;;

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

φωτογραφιες - Βασιλοπητα 2010

Μεγαλο ευχαριστω στον Χρηστο Χριστοφοριδη που για ακομη μια φορα φωτογραφισε με μεγαλη επιτυχια την συγκεντρωση.

Ο Λακης και το δωρο του

Create your own video slideshow at animoto.com.



video με μερικες φωτογραφιες

Create your own video slideshow at animoto.com.



Ολες οι φωτογραφιες

Video - με ολα τα αστερια

Παραβλεψη

Καθως περιμενουμε τις φωτογραφιες απο την κοπη (Χρηστο τι γινεται?) σε ολα που ειπαμε για τον τυχερο ξεχασαμε να πουμε οτι ειναι διπλα τυχερος μια και ο Θοδωρος Δ επισης προσφερε ενα δωρο για τον νικητη, ενα Σαββατοκυριοκο στο Μπανσκο στη Βουλγαρια.
Ο Θοδωρος επισης ξεκαθαρισε στο Λακη οτι το δωρο περιλαμβανει μεταβαση και παραμονη. Τα αλλα "εξτρα" που ειναι διαθεσιμα εκει δεν περιλαμβανονται στο πακετο αλλα εαν ειναι αληθεια για το ειδος των εξτρα το αλλο δωρο θα βοηθησει πολυ ωστε να παραμεινει στο υψος των περιστασεων.

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

O tyxeros

Sto Va Bene ksana o Lakis me ntropali parea, pou einai agnwsto an ektimise to dwro

Πρωτες αντιδρασεις

Η ετησια κοπη πιτας φαινεται να γινεται πλεον ενα καθιερωμενο γεγονος το οποιο γινεται πιο επιτυχημενο καθε χρονια.
Τελικα νομιζω οτι ημασταν 20 με 2-3 απωλειες της τελευταιας στιγμης.
Η κοπη τιης πιτας εγινε απο τον Παναγιωτη Κ με μεγαλη ακριβεια παρα τις προσπαθειες ορισμενων να τον μπερδεψουν.
Ο τυχερος ηταν ο Λακης Φαρσακογλου, ο οποιος θα πρεπει να ειναι φουσκωμενος με χαρα για το δωρο το οποιο παραδοσιακα δινεται στον τυχερο της βραδυας.
Μετα το φαγητο πηγαμε για ποτο στο Va Bene (επιλογη του Λακη) και τελικα η βραδυα τελειωσε γυρω με τα τις 2.
Η ευχη ειναι παντα για μια καλη χρονια με υγεια, και οι αποντες να ειναι παροντες του χρονου.
Οι φωτογραφιες θα ακολουθησουν αργοτερα σημερα

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Live from Yiorikas

20 atoma kai perimenoume kai allous

Επιστροφη στο Μεχμετ Αλι

Τελικα μετα απο πολλες διαβουλευσεις καταληξαμε και παλι στου Μεχμετ Αλι. Με το που φθασαμε εκει καπως επρεπε να βγαλει το απουσιολογιο μια και στο διπλανο τραπεζι ηταν μια παρε απο το Α Αρρενων, ο Αποστολος ο Ξενης διαλεγε τη μουσικη και φυσικα ημασταν και εμεις εκει Νικος Β, Γιωργος Μ,Κωστας Λ,Μαρια Π και επισης οι γυναικες των Νικου και Γιωργου, Ασπασια και Ολγα. Μετα οι ξενυχτηδες συνεχισαν για σουπα στο Παλλαδιο, που μας τα κερασε ο Θοδωρος ο Μουριαδης και επισης ειχαμε την ευκαιρια να τα πουμε με τον Θοδωρο. Ολοι ευχομαστε στον Θοδωρο καλη επιτυχια με την προσπαθεια στο Μεχμετ Αλι.
Ο Παναγιωτης Κ δεν ηταν εκει, χρειαζοταν να ξεπερασει μερικα ταμπου το οποιο συμφωνα με τις πληροφοριες το εκανε με μεγαλη επιτυχια.
Αποψε κοβεται η πιτα, ελπιζουμε για καλη συμμετοχη και ενδιαφερον δωρο για τον τυχερο

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Mohamed Ali 19.01.2010

Thodoris Mouriadis (simmathitis apo to A) kai Costas Loupas. Photo Maria Papanikolaou

Μεχμετ Αλη

Face control στην εισοδο του bar.

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Bar Mao 18.01.2010

Parea sto Mao, kouventa, xavales, anamniseis, mpyres

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Celebrities ...του περιθωριου.


Στην Καβαλα, οπως και σε καθε πολη, δεν ελειπαν οι ''τυποι''. Θυμαστε καθολου τους εικονιζομενους;

Αργοτερα γνωρισαμε και υποστηκαμε και αλλους, οχι ομως ακακους ή απλως γραφικους οπως οι παραπανω. Δεν υπηρχε περιπτωση να ταξιδεψεις με το ΚΤΕΛ και να μη σε τραβολογαει απο το μανικι ο γνωστος μουγκος για να του δωσεις χρηματα. Μια αλλη παλι μορφη ηταν ο Γιωργος. Απο παγκακι σε παγκακι, στο Παρκο, στο Περιστερι, οπου κι αν πηγαινες θα περνουσε απο μπροστα σου δηθεν τυχαια και οχι μονο μια φορα. (Βεβαια, απ' οτι λεγοταν εξπερ στο σπορ ηταν ο Γκομαλα, ο οποιος διεθετε και ειδικο εξοπλισμο). Ο Γιωργος δεν ζει πλεον, ο δε μουγκος ασπρισε, βαρυνε και μαλλον σταματησε το επαγγελμα.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Σαν κοιτάς απο ψηλά..........



Και μια που δεν μπορώ να καταλάβω πού ακριβώς είναι (θα μπορούσε πάντως να είναι τα καλαφατιά ή το λμανάκι των σφαγείων):



Για να πάρουμε βοήθεια κοινού.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Χειμωνιάτικη Οπερέτα

Θα θυμαστε οτι σε προηγουμενη αναρτηση ( 22/10/2009 και 20/10/2009) με αφορμη το ξενοδοχειο Αστηρ ειχα αναφερθει στο αποτυχημενο πραξικοπημα που εκανε ο Κωνσταντινος, με επικεντρο την Καβαλα. Πριν καποιες μερες κυκλοφορησε στα βιβλιοπωλεια ενα βιβλιο με θεμα αυτο ακριβως το γεγονος.
Η συγγραφεας  Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου, εξιστορει στιγμη προς στιγμη τα γεγονοτα εκεινης της μερας (13/12/1967), ριχνοντας φως σε μια ιστορικη στιγμη για την οποια ελαχιστα ειναι γνωστα. Γιατι επιλεχθηκε η πολη της Καβαλας (μεγιστο λαθος, τελικα), ποιοι ηταν πισω απο τον 27χρονο Κων/νο και γιατι απετυχε η αποπειρα.
Αναρωτιεται ποιες θα ηταν οι εξελιξεις στην Ελλαδα , αν δεν ειχε αποτυχει το Κινημα και ειχε ανατραπει η Χουντα. Πιθανον να μην ειχε γινει η τουρκικη εισβολη στην Κυπρο.
Στις φωτογραφιες ο Κων/νος, η Αννα-Μαρια, η Φρειδερικη, η Ειρηνη και η μικρη Αλεξια αμεσως μετα την αφιξη τους στο αεροδρομιο CIAMPINO της Ρωμης τα ξημερωματα της 14ης Δεκεμβριου (5.15 π.μ.). Ποιο κατω το κτιριο της 11ης Μεραρχιας απο οπου παρακολουθουσε τις εξελιξεις ο Κων/νος.



Και μια περιεργη συμπτωση. Η Βασιλική οικογενεια εμεινε στο Αστηρ στα δωματια 13 και 14, ημερομηνιες που εγινε το πραξικοπημα.





























Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Τοπ Καπι



Δειτε ΑΥΤΟ το βιντεο!

(πατηστε το συμβολο χ διπλα στον ηχο για να μεγαλωσει η εικονα)

1963. Στο λιμανι της Καβαλας.


Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Θεμα των ημερων

Αποφασισα να δημοσιευσω το παρακατω κειμενο που μου εστειλε καποιος. Οπως συνιθιζεται να λενε, η δημοσιευση του κειμενου δεν σημαινει οτι συμφωνω 'η' διαφωνω με τα περιεχομενα. Πρεπει να ομολογησω οτι δεν ειχα αντιληφθει αυτο το θεμα, που φαινεται να δημιουργει μεγαλη ενταση στην Ελλαδα.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, and beyond…

Απευθύνομαι κατά κύριο λογο προς την παρούσα κυβέρνηση που έχει και την ευθύνη για την διακυβέρνηση της χώρας αλλά τα σχόλια/επισημάνσεις/ παραπονά μου είναι διαχρονικού χαρακτήρα και αφορούν όλους τους εν Ελλάδι αδελφούς μας.

Γεννήθηκα στην Ελλάδα, τελείωσα πανεπιστήμιο, υπηρέτησα την θητεία μου, έλαβα μέρος σε πολεμική αποστολή προς την Κύπρο το 1974, και στην ηλικία των 26 ετών έγινα μετανάστης στον Καναδά.
Έγινα Καναδός πολίτης, προόδευσα (δεν υπεισέρχομαι σε λεπτομέρειες για να μην κατηγορηθώ για αυτοπροβολή) , αλλά διατήρησα την Ελληνική μου υπηκοότητα και ποτέ δεν σταμάτησα να ενδιαφέρομαι και να ασχολούμαι με τα της Ελλάδος. Προφανώς δεν είμαι ο μόνος, αλλά οπωσδήποτε δεν μπορώ να θεωρηθώ ότι αντιπροσωπεύω τον μέσο όρο.
Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ομογενών στον Καναδά δεν κάνει τρία ταξίδια τον χρόνο στην Ελλάδα, δεν επενδύει σε σύγχρονες γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα, ούτε ξοδεύει τον ελεύθερο χρόνο του σε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν υποτιμητικά «εθνική δράση».

Με αυτά τα ολίγα σαν εισαγωγή, και με αφορμή τις προτεινόμενες αλλαγές στον νόμο για την Ελληνική Ιθαγένεια/Υπηκοότητα, θα ήθελα να παραθέσω μερικές πραγματικότητες που με προβληματίζουν, και που νομίζω αποδεικνύουν ότι εσείς οι εν Ελλάδι Έλληνες μας έχετε γράψει εμάς τους ξενιτεμένους αδελφούς σας εκεί που μελάνι δεν πιάνει.


1. Πως θα πρέπει να αισθανόμαστε εμείς οι ομογενείς (δηλ. 2-3 εκατομμύρια ΕΛΛΗΝΕΣ) που όταν ζητάμε να μας επιτρέψετε να ψηφίζουμε στον τόπο διαμονής μας (κάτι το οποίο είναι συνταγματικό μας δικαίωμα, και θα έπρεπε να διασφαλίζει ένα ‘κράτος δικαίου’) μας λέτε (Απευθύνομαι σε όλους ανεξαρτήτως κομματικής διάκρισης) ότι αυτό απαιτεί να το εγκρίνουν τα 2/3 της βουλής, ενώ τώρα για να αποδοθεί η υπηκοότητα (και σύντομα, μετά από προσφυγές στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια, και πλήρη δικαιώματα Έλληνα πολίτη) σε νόμιμους και παράνομους μετανάστες στη Ελλάδα, αρκεί μόνο η απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής (και τελικά, η απλή πλειοψηφια της βουλής) διότι αυτό απαιτεί το ‘κράτος δικαίου’!


2. Πως θα πρέπει να αισθανόμαστε εμείς οι ομογενείς που πήραμε τα μάτια μας και φύγαμε για ένα καλύτερο μέλλον αλλά και για να ‘αραιώσουν τα σκόρδα στην ψωροκώσταινα’ και για να χορτάσετε και εσείς ψωμί, αλλά τώρα που ‘τα παιδιά του χασάπη χορτάσανε κρέας φτιάχνουν και δαχτυλίδια με τα άντερα’ μας φέρεσθε σαν να είμαστε απόπαιδα και τρέχετε να αγκαλιάσετε και να βάλετε στο σπίτι σας τους γυρολόγους που έχουν πλημμυρίσει την Ελλάδα. Σκεφθήκατε το πολύ πραγματικό ενδεχόμενο ότι η κόρη σας μπορεί ‘αύριο’ να σας φέρει στο σπίτι ένα μαυράκι κουλούκι. Ποσό προετοιμασμένη είναι η Ελληνική κοινωνία για τέτοιες ‘καινοτομίες’;


3. Πως θα πρέπει να αισθανόμαστε εμείς οι ομογενείς (και τα αδέλφια μας ναυτικοί) που για πολλές δεκαετίες στηρίζαμε τους προϋπολογισμούς της Φτωχομάνας Ελλάδος και τώρα που χρειαζόμαστε την βοήθεια της για να μπει λίγο φρένο στον αφελληνισμό μας η κουτοπόνηρη μάνα αφού πρώτα έδιωξε τα παιδιά της γιατί δεν μπορούσε να τα ταΐσει, ψάχνει τώρα για ψυχοπαίδια να της κάνουν τα θελήματα. Έχει άραγε κανένας σκεφθεί ότι η δυνατότητα ψήφου στον τόπο διαμονής μας μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για να αρχίσουν οι ομογενείς να ασχολούνται και πάλι με την Ελληνική τους υπόσταση;


4. Είναι καιρός να γίνει κατανοητό ότι έχει πλέον περάσει η εποχή που οι απόδημοι υπήρχαν μόνο για να τρέχουν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Δεν είναι όλοι οι ομογενείς επιστήμονες διεθνούς ακτινοβολίας ούτε επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Οι ομογενείς έχουν και ανάγκες και προβλήματα και χρειάζονται χείρα βοηθείας. Ο έχων ώτα ακούει ακουέτω!!!!

Αντί να ψάχνετε να βρείτε το πως θα χρησιμοποιήσετε τους ομογενείς για να προωθήσετε τις διάφορες πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης, θα πρέπει να συνηθίσετε στο ερώτημα: «τι ποσοστό του Ελληνικού προϋπολογισμού διατίθεται εφέτος σε προγράμματα για τους ομογενείς».
Αντί να έρχονται οι εκπρόσωποι των κομμάτων (και οι διπλωμάτες) να μας κάνουν διαλέξεις και να φεύγουν, θα πρέπει να συνηθίσετε στο να έρχεσθε και να μας ακούτε, καταγράφοντας τις ανάγκες μας και τα προβλήματα μας (θα είναι και αυτό μια καλή αρχή!).

5. Συχνά, όταν παραπονιόμαστε για διάφορα ευτράπελα στην Ελλάδα (π.χ. ουρές στις τράπεζες και τις δημόσιες υπηρεσίες, οδικές παραβάσεις κτλ), και κάνουμε σύγκριση με την καλύτερη κατάσταση που υπάρχει στην Αμερική, μας απαντούν: Αχ εδώ είναι Ελλάδα, δεν είναι Αμερική.

Τώρα όταν πολλοί ομογενείς κρούουν τον κώδονα για τις προτεινόμενες αλλαγές στον νόμο για την Ελληνική υπηκοότητα, δεχόμαστε το επιχείρημα ότι θα έπρεπε να μην ξεχνάμε ότι και εμείς κάποτε σαν μετανάστες επήγαμε στην Αμερική αλλά αυτοί μας έδωσαν υπηκοότητα. Ποσό γρήγορα και βολικά ξεχάσατε ότι η Ελλάδα δεν είναι Αμερική. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει ακόμα τεράστια διαφορά.
Πρώτον, η Αμερική (Αμερική = ΗΠΑ, Καναδάς) είχε (και σε αρκετό βαθμό έχει ακόμη) πολλά εφόδια (πλούτο, οργάνωση, κράτος δικαίου, κτλ) για να κερδίσει την καρδιά και αφομοίωση του μετανάστη, ενώ η Ελλάδα προσφέρει μόνο μια θέση κάτω από τον ήλιο, και άπλετη διαφθορά. Δεύτερον, στην Αμερική υπάρχουν (καλομελετημένοι) νόμοι που εφαρμόζονται ενώ στην Ελλάδα οι νόμοι γίνονται στο ποδάρι και στην τελική ανάλυση όλα διαστρεβλώνονται, παρακάμπτονται , και ‘για τους ημετέρους’ επιτρέπονται.

[ Εάν κάποιος διαφωνεί, ας εξετάσει πως γίνονται οι προαγωγές και προσλήψεις καθηγητών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (και αν η στοχοποιηση θεωρείται αυθαίρετη, ας εξετάσει η κυρία Υπουργός τον φάκελο διορισμού του Αναπληρωτή Καθηγητή Λαχανοκομιας το περασμενο καλοκαιρι). Μια και το έφερε η κουβέντα, αυτός είναι ένας άλλος τομεας όπου όλες οι κυβερνήσεις απέτυχαν να σταθουν στο υψος των περιστάσεων, και οι γενικές συνελεύσεις των καθηγηταραδων λειτουργούν σαν μαφιόζικες φαμίλιες]


Και μην βιαστεί κανένας να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ΟΛΟΙ οι ομογενείς που ξεσηκώνονται εναντίον του προτεινομένου νόμου είναι συντηρητικοί, οπισθοδρομικοί, απληροφόρητοι, εθνικιστές κτλ. Αυτές τις καταστάσεις τις έχουμε ζήσει στο πετσί μας και μπορούμε να συγκρίνουμε και να προβλέψουμε τα αποτελέσματα. Θα περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον ο Πρωθυπουργός (αλλά και πολλοί από τους Υπουργούς του), σαν πρωην μετανάστης, θα είχε ποιο σφαιρική αντίληψη πάνω στο θέμα. Δυστυχώς όμως, πολλοί Έλληνες που πηγαίνουν στην Αμερική (στο εξωτερικό γενικά) για σπουδές, και μετά από λίγα χρόνια γυρνούν στην Ελλάδα χωρίς να ζήσουν και εργαστούν στην Αμερική, φέρνουν στην Ελλάδα μια επιφανειακή αντίληψη της Αμερικανικής κοινωνίας. Και όλοι ξέρουμε ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη της άγνοιας.


Τα αποτελέσματα είναι ακόμη τραγικότερα όταν υπεισέρχεται και η πολιτική σκοπιμότητα. Καταλαβαίνω ότι αυτή είναι βαριά κουβέντα αλλά πως μπορεί κανένας να εξηγήσει το γεγονός η κυβέρνηση προτείνει ημίμετρα τα οποία θα οδηγήσουν στην δημιουργία πολιτών δυο ταχυτήτων (δηλ. πολίτες με περιορισμένα δικαιώματα και πολίτες με πλήρη δικαιώματα). Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι ασύμβατο με βασικές αρχές του κράτους δικαίου και ότι με την πρώτη προσφυγή σε κατάλληλο (competent) δικαστήριο «και οι τελευταίοι εσονται πρώτοι».

ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ, ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΕΣ!


Εύχομαι ολόψυχα να είμαι μακριά ξημερωμένος, but,
in any event, think again!...First, for your own good.
Εμείς, έτσι η αλλιώς την κάψαμε την καλύβα μας!

Με πατριωτικούς χεραιτισμούς,


Dr. A. P. (Tom) Papadopoulos

Senior Research Scientist, Agriculture and Agri-Food Canada (1980-present)
Assistant Professor, Aristotle University of Thessaloniki (June-August 1991)
Adjunct Full Professor, Laval University (1996-present)
Adjunct Full Professor, University of Windsor (1999-present)
Adjunct Full Professor, University of Guelph (2006-present)

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Σήμερα τα Φώτα...

Εορτασμός των Θεοφανίων αρκετά  χρόνια πριν.
Εκεί που σκάει το κύμα, σήμερα βρίσκεται η Ερυθρού Σταυρού. Ημερομηνία αποστολής της καρτ-ποστάλ 16/12/1911 και το κόστος του γραμματοσήμου 10 παράδες. Ο κόσμος είναι μαζεμένος μπροστά και αριστερά από τις κατοικίες των οικογενειών Γρηγοριάδη (Δημ. Ωδειο & οικία Κραντονέλλη). Διακρίνεται επίσης ο φουστανελοφόρος εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου.
Η δεύτερη φωτογραφία παρουσιάζει την ίδια τελετή τη δεκαετία του '20. To κτίριο με τις σημαίες (κτίριο Καδή) είναι το πρώην ξενοδοχείο Χεδιβιάλ και μετέπειτα δημοτικό Μαιευτήριο. Μπροστά του είχε κατασκευασθεί προβλήτα, από την οποία γινόταν η φόρτωση δεμάτων καπνού σε φορτηγίδες, για να μεταφερθούν στα αγκυροβολημένα στα ανοικτά της θάλασσας πλοία.


Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Ξένοι στην Καβάλα (και όχι τουρίστες).........

1941 - Βουλγαρική κατοχή: Φώτο Βουλγάρου φρουρού στον λιμενοβραχίονα.




Στο ίδιο σημείο το USS Isherwood στην Καβάλα, Ιούνιος 1953




Τουριστική "απόβαση" του Αμερικανικού Ναυτικού στην πίσω παραλία της Ηρακλείτσας (Ρέμβη).


Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Η μνήμη μας είναι η ταυτότητά μας.


Καλη χρονια και πολλες ευχες.

Ενεκα της ημερας μια μοναδικη φωτογραφια, στην οποια φαινονται '' τα παντα ολα''.
Την παραχωρησε για το blog η Εφη Λαζιδου με πολλους χαιρετισμους.
Πρεπει να εχει βγει το 1969, αφου η πολυκατοικια Τερμεντζη (A) στην Βενιζελου ειναι υπο ανεγερση και προφανως επι Δικτατοριας, βλεποντας την αψιδα με το '' ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ '' που συνηθιζοταν τοτε. Ποιο περα η Δημοτικη Καπναποθηκη (Β) και μπροστα της το Δημοτικο γκαραζ, ενω διπλα το νυν Εμπορικο Κεντρο (C), ενα τεραστιο συγκροτημα καπναποθηκων που κτισθηκε το 1884. Εδω οργανωθηκε η πρωτη απεργια των Βαλκανιων ''εκμεκ καυγασι''.
Λιγο πιο πανω το ζαχαροπλαστειο του Φεσσα (D) και ανατολικοτερα το βιβλιοπωλειο του Παπαδογιαννη (E) επι της Ομονοιας.
Το γκαραζ των Ζαχαρη - Αθανασιαδη (F) και η Ερυθρου Σταυρου (G) επι της οποιας ολες οι καπναποθηκες υπαρχουν. Στον χωρο της Νομαρχιας υπαρχει ελικοδρομιο.
Το Θηλεων (Η) και απεναντι το Αρρενων (Ι) που δεσποζει.
Επι της Σκρα, το σπιτι του Φεσσα (J) και απεναντι του το σπιτι του Πουλιδη που εχει γινει πολυκατοικια πλεον. Λιγο πιο πανω η γωνια των οδων Αρ. Στανη - Νικ. Ουρανου (Κ) ενω πιο περα το ξενοδοχειο Tourist (L), νυν κατοικια του Θεμου.
Στην γωνια Ρωμανου-Παλαιολογου (Μ) η διωροφη κατοικια του Θ.Φεσσα που στεγασε την κλινικη Αστεριαδη, ενα διατηρητεο κτιριο που αποχαρακτηριστηκε το 1987.
Εικονες απο μια πολη που δεν υπαρχει πια, αλλα υπαρχει στην μνημη μας.