Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Αρθρο για Θρακη και Καβαλα

Ειναι απο το New York Times

http://travel.nytimes.com/2009/06/28/travel/28explorer.html?ref=travel

Εχει παει κανεις στα μερη που αναφερεται το αρθρο?

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Kavala by night

Φωτογραφια απο τον Γιωργο Μητρου

Νοσταλγικη Θασος

Λιμενας την δεκαετια του 1930

Λιμεναρια κατα την Βουλγαρικη κατοχη το 1941


Λιμενας ιδια εποχη


Φωτογραφιες απο τον Γιωργο Μητρου


Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Κι άλλες γυμναστικές επιδείξεις

Ιούνιος 1971.
Τελετή λήξης του σχολικού έτους στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας (Αγ. Ιωάννου).
Πάνε χρόνια που σταμάτησαν οι γυμναστικές επιδείξεις να γίνονται ταυτόχρονα από όλα τα σχολεία της Καβάλας στο Δημοτικό Στάδιο, όπως είδαμε στις φωτογραφίες του Χρήστου. Το κάθε σχολείο κάνει τις δικές του στον δικό του χώρο. Ωστόσο, στον Αϊ Γιάννη οι επιδείξεις αποτελούν "κοσμικό γεγονός". Λίγο η μεγάλη αυλή, λίγο η πληθυσμιακή/κοινωνική σύνθεση της συνοικίας, προσελκύουν όλες τις αρχές του τόπου. Οι επιδείξεις γίνονται αργά το απόγευμα και η προετοιμασία του προγράμματος διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Το πρόγραμμα αρχίζει με παρέλαση με όλους τους στρατιωτικούς τύπους μπροστά από τους "επίσημους", συνεχίζεται με παρουσίαση προγραμμάτων με συνδυασμό μουσικής, χορού και ασκήσεων από τις τέσσερεις πρώτες τάξεις χωριστά, με πρόγραμμα σουηδικής γυμναστικής από ενιαίο τμήμα των αγοριών των δυο μεγάλων τάξεων, με πρόγραμμα παραδοσιακών "εθνικών" χορών από ενιαίο τμήμα των κοριτσιών των δυο μεγάλων τάξεων και κλείνει με νέο γύρο παρέλασης.
Quiz: Τι άλλο; Οι εικονιζόμενοι. (Το όνομα της κοπέλλας, που καλύπτεται το πρόσωπό της από το κοντάρι της σημαίας, θα αναφερθεί στο τέλος από μένα).

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ:

Αντιγράφω απο το mybike.gr. Δεν γνωρίζω την ακρίβεια των αναφερομένων, αλλά έχουν ενδιαφέρον.
Διαβάστε λοιπόν:

1. Οι πιο νέοι γονείς στον κόσμο ήταν 8 και 9 ετών στην Κίνα το 1910.

2. Κάθε βασιλιάς που κοσμεί τα τραπουλόχαρτα, είναι μεγάλος ιστορικός βασιλιάς:

ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ- Βασιλιάς Δαβίδ,
ΚΟΥΠΕΣ- Καρλομάγνος,
ΣΠΑΘΙΑ -Μέγας Αλέξανδρος
ΚΑΡΟ- Ιούλιος Καίσαρας

3. 111.111.111 x 111.111.111 = 12.345.678.987.654.321

4. Το άγαλμα ενός ανθρώπου πάνω σε άλογο όπου το άλογο έχει και τα δυο μπροστινά του πόδια στον αέρα ,σημαίνει πως αυτός πέθανε στη μάχη.
- Εάν το άλογο έχει το ένα μπροστινό πόδι στον αέρα ,τότε ο άνθρωπος πέθανε από τραύματα που υπέστη στην μάχη.
- Εάν το άλογο έχει και τα 4 πόδια στη γη , τότε το άτομο είχε
φυσικό θάνατο.

5. 'I am.' : Είναι η πιο σύντομη ολοκληρωμένη πρόταση στην Αγγλική γλώσσα.


6. Ερώτηση: Αν συλλαβίσεις στα αγγλικά τους αριθμούς, πότε θα βρεις για πρώτη φορά το γράμμα 'a' ?
Aπάντηση: One thousand.

7. Ερώτηση: Tι κοινό έχουν , το αλεξίσφαιρο γιλέκο, ο υαλοκαθαριστήρας αυτοκινήτου , η έξοδος κινδύνου και οι εκτυπωτές laser ?
Aπάντηση: Oλα έχουν επινοηθεί από γυναίκες.

8. Ερώτηση: Πιο είναι το μόνο φαγητό που δεν χαλάει?
Aπάντηση: Το μέλι

9. Στα χρόνια του Shakespeare, τα στρώματα των κρεβατιών
κατασκευάζονταν από σχοινιά. Όταν τραβούσαν τα σχοινιά ,έσφιγγε το στρώμα και έκανε το κρεβάτι σταθερό ,για ύπνο. Έτσι βγήκε η φράση 'goodnight, sleep tight'.

10. Στην Βαβυλώνα 4.000 χρόνια πίσω συνηθιζόταν για τον μήνα μετά τον γάμο ,ο πατέρας της νύφης να προσφέρει στον γαμπρό ένα <υδρόμελι> για να πίνει. Το υδρόμελι ήταν μπύρα με μέλι και επειδή το ημερολόγιο τότε βασιζόταν στην σελήνη (moon), ο μήνας αυτός ονομάστηκε honeymoon.

11. Στην αρχαία Αγγλία κάποιος δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδί εκτός και αν είχε την συγκατάθεση του Βασιλιά (εξαιρούνταν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας).
Όποιοι ήθελαν να αποκτήσουν παιδί, έπαιρναν την συγκατάθεση του
Βασιλιά και έτσι τους δινόταν μια μεταλλική πλάκα που κρεμούσαν στην πόρτα τους όταν έκαναν σεξ.
Η πλάκα έγραφε ότι διέπρατταν F.U.C..K. δηλαδή 'Fornication Under Consent of the King' (συνουσία υπό την συγκατάθεση του Βασιλιά).

12.. Στη Σκοτία , ένα νέο παιχνίδι επινοήθηκε. Ο τίτλος του ήταν "Gentlemen Only, Ladies Forbidden" έτσι η λέξη GOLF εισήχθη στην Αγγλική γλώσσα.


KAI........
13. TO 1981

1) O πρίγκιπας Κάρολος παντρεύτηκε
2) H Liverpool έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης
3) O Πάπας απεβίωσε

TO 2005

1) O πρίγκιπας Κάρολος παντρεύτηκε
2) H Liverpool έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης
3) O Πάπας απεβίωσε

Eαν ο Πρίγκιπας Κάρολος θελήσει να ξανά παντρευτεί.............................
..................και η Liverpool βρεθεί πάλι στον τελικό του Champions League,.............
παρακαλούμε να ενημερώσετε τον Πάπα....

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Αναλυση επισκεπτων

Υπαρχουν διαφορα στοιχεια για το ποσα ατομα επισκεπτονται το μπλογκ (Μεσος ορος 30 επισκεπτες την μερα) και διαφορα αλλα.
Υπαρχει μια ψηφοφορια (poll στα ελληνικα) στα αριστερα που θα μας δωσει περισσοτερα στοιχεια για τους επισκεπτες σε σχεση με το περιεχομενο του μπλοκγ.
Οπως παντα η επιλογη ερωτησεων ειναι αποτελεσμα μιας μακρας επιστημονικης μελετης

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Γυμναστικες Επιδειξεις

Απο το αρχειο της μητερας του Χρηστου Χριστοφοριδη (που ηταν δασκαλα)
Οι φωτογραφιες ειναι απο τον Ιουνιο του 1947 στο Δημοτικο Σταδιο

Το παρελθόν είναι σαν κάτι που χάσαμε....






Τις θερμές ευχαριστίες μας στο Γ. Α. Κ. Νομού Καβάλας για τις φωτογραφίες που μας παραχώρησε, ανοίγοντας ένα παράθυρο στην μνήμη μας, βοηθώντας να βρούμε χαμένες στιγμές.

Η απόφοιτοι της τάξης του 1977

Απο τον Γιώργο Μήτρου και Παναγιώτη Καλαϊτζή.

Λόγω του περιορισμένου χώρου, για περισσότερες εικόνες ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Κι άλλο ρετρό

Ανοιξιάτικο κυριακάτικο πρωινό.
Ποδήλατο στην "νέα" παραλία. Βρίσκομαι στην αρχή του μώλου του ΝΟΚ, εκεί που σήμερα είναι το parking. Πίσω μου ο αδιαμόρφωτος χώρος είναι η σημερινή διασταύρωση των οδών Εθνικής Αντίστασης και Δαγκλή, καθώς και το τότε κτίριο του τελωνείου.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Ποταμούδια 1960


Άλλη μια εικόνα από την Καβάλα του '60 (πρώτο πλάνο η αφεντομουτσουνάρα μου).
Ο χωματόδρομος, στη μέση του οποίου κάνω τα πρώτα μου βήματα, είναι η σημερινή Ι. Αστεριάδη (παππού). Πίσω μου η οδός Αγίου Παύλου. Ναι, βρίσκομαι στο μέσον της διασταύρωσης. Μπροστά μου σήμερα είναι ο παιδικός σταθμός και το Κλειστό των Ποταμουδίων.
Δυο κυρίες, στο βάθος, στέκονται στην αρχή μιας σκάλας που κατέβαζε στην κοίτη του ρέματος, στο βρυσάκι. Από εκεί, με στάμνες, προμηθευόταν μεγάλο μέρος των κατοίκων της συνοικίας το απαραίτητο συμπλήρωμα νερού. Δίκτυο ύδρευσης υπήρχε, αλλά λειτουργούσε λίγες ώρες και το νερό δεν ήταν πολύ καλής ποιότητας.
Αυτά, για να απομυθοποιούμε και λίγο τον παλιό "καλό" καιρό.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Κι άλλα Γενέθλια...



Προχθές, 13/6/1967, ανταπέδωσα την επίσκεψη της κουμπάρας μου. Είχε τα γενέθλιά της και ήμουν ανάμεσα στα καλεσμένα παιδιά της γειτονιάς και τα ξαδέρφια της.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Περί Αποχής και άλλα τινά

Πολλά λέγονται από την Κυριακή το βράδυ, αλλά και λέχθηκαν όλον τον προηγούμενο καιρό για τα πρωτοφανή, για την Ελλάδα, υψηλά ποσοστά αποχής από τις εκλογές.
Χωρίς να θέλω να μειώσω το μήνυμα της αποχής, θα ήθελα να καταγράψω κάποιες σκέψεις και απορίες μου:
Όπως είναι γνωστό, το ποσοστό της αποχής εξαρτάται από τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρους και από τους ψηφίσαντες. Όσον αφορά τους ψηφίσαντες, πράγματι, σε απόλυτους αριθμούς, είναι λιγότεροι από αυτούς που ψήφισαν στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Όμως, παρατηρώ ότι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι 9995992! Ο αριθμός αυτός μου φαίνεται ιδιαίτερα υψηλός. Γιατί; Διότι αν υποθέσουμε, ότι οι ηλικίες μεταξύ 1 και 17 χρόνων, που δεν είναι εγγεγραμμένοι, είναι περίπου 2500000-3500000, οδηγούμαστε στο εξαιρετικά υψηλό νούμερο των 12500000-13500000 ελλήνων πολιτών! Αν σ' αυτούς προσθέσουμε και τους περίπου 1000000 νόμιμους οικονομικούς μετανάστες, προσεγγίζουμε το εκπληκτικό 14000000(!) που διαφέρει πολύ από τα 11000000 περίπου της απογραφής του 2001. Μήπως οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν να εκκαθαριστούν από το 2001;
Επαναλαμβάνω ότι δεν αμφισβητώ το υψηλό ποσοστό της αποχής, αλλά, μήπως αυτό δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο μας παρουσιάστηκε;
Όσο για την ροή των αποτελεσμάτων, τι να πει κανείς; Το γέλιο και ο χλευασμός είναι τα μόνα όπλα του απλού πολίτη απέναντι στην αυθαιρεσία της διοίκησης. Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα της Ερεικούσας (ΒΔ της Κέρκυρας, για όσους δεν την ξέρουν) ήταν από τα πρώτα που περάστηκαν στον υπολογιστή του Υπ. Εσωτερικών, ενώ αποτελέσματα από την ...μακρινή Β' Αθηνών έκαναν ώρες να φθάσουν στο Υπουργείο! Το ότι η ΝΔ σάρωσε στην Ερεικούσα και καταποντίστηκε στην Β' Αθηνών σίγουρα αποτελεί τυχαίο γεγονός!

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Η εργατικη ταξη παει στα ακρα

Οι ευρωεκλογες εδωσαν ενα μεικτο μυνημα για τα κεντρο-δεξια και κεντρο-αριστερα κομματα. Υπαρχει μια φυγη ψηφων προς τα ακρα οπου ψηφοφοροι της εργατικη ταξης που ειναι και τα μεγαλυτερα θηματα της κρισης προτιμουν κομματα της ακρας αριστερα και δεξιας.
Η ακροδεξια με το ανι-μεταναστευτικο μυνημα και η ακρα αριστερα με το αντι-καπιταλιστικο και επισης με το απο κοινου αντι-ευρωπαικο μυνημα προσελκυουν ατομα που εχουν χασει τις δουλειες τους 'η' φοβουνται οτι θα τις χασουν.

Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Ελληινκη γλωσσα και εκλογες

Εχω παρατηρησει μια αγγλοποιηση της γλωσσας με τις εκλογες - οροι που ηταν αγνωστοι ειναι πλεον αποδεκτοι - debate, exit poll κτλ
Καταλαβαινω οτι μερικες φορες δεν υπαρχουν αντιστοιχες ελληνικες λεξεις αλλα για μια χωρα που θεωρειται μητερα της δημοκρατιας να μην χρησιμοποιειται μια ελληινκη λεξη για το debate - δηλαδη τι ειναι λαθος με την λεξη συζητηση ?

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ, .....λίγο πριν τις κάλπες.......

Έτσι για να ευθυμήσουμε λιγάκι.

Όποτε έρχονται εκλογές θυμάμαι αυτό: (http://www.youtube.com/watch?v=XAddKFW5Cuc) και αυτό: (http://www.youtube.com/watch?v=bfDmpH_P1Js) ............

Άντε και καλό βόλι........... (και ούτε ψύλος στον κόρφο μας)................

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Καταιγιδα 17-05-2009




Φωτογραφιες απο την Νοελ Μπαξερ


Quiz


Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Η Καβαλα σημερα

Η διαφορα ειναι σημαντικη - μετρηστε τα σπιτια με κεραμιδια (εκτος απο την Παναγια)



Ακομα πιο δραματικη αλλαγη στα Ποταμουδια - φωτογραφιες απο τον Χρηστο Χριστοφοριδη









Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Η Καβάλα άλλοτε..........







Απο τον Γιώργο έλαβα τις παραπάνω φωτογραφίες της Καβάλας.

Κάποιες απο αυτές τις ζήσαμε και ξυπνάνε μνήμες.......... Ο Αλέξης και το Μακεδονία, τα θερινά Ολύμπια, ο Αστέρας, η οθόνη της Ροδόπης, το λιοντάρι που βρίσκεται τώρα στις καμάρες στην αρχική του θέση στον Δημοτικό Κήπο, ο σκελετός του μεγάρου Μπάτση..........
Γιώργο ευχαριστούμε...

Εγκαίνια "ΕΝΑΡΞΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ"!!!

Τι κάνεις αν επείγεσαι να εγκαινιάσεις ένα έργο προεκλογικά για να δείξεις ότι κάτι έκανες, όμως, για κακή σου τύχη, το έργο αυτό δεν λέει να τελειώσει;
Οργανώνεις εγκαίνια με φανφάρες και ταρατατζούμ για την "έναρξη των διαδικασιών παράδοσης" του έργου!
Θα το ξαναπώ: Α, ρε, μεγάλε Ανδρέα, γλωσσοπλάστη! Σχολή δημιούργησες. Και οι μαθητές σου δείχνουν να σε ξεπερνούν. Ακούς εκεί! "Έναρξη διαδικασιών παράδοσης"!
Και επιπλέον αυτό δίνει τη δυνατότητα για εγκαίνια "προόδου των εργασιών παράδοσης", αν μας προκύψουν τίποτε άλλες εκλογές στο άμεσο μέλλον ή εγκαίνια "λήξης των διαδικασιών παράδοσης" αν οι επόμενες εκλογές καθυστερήσουν.
Κατά τα άλλα, ο Υπουργός "Υγείας" θα τελέσει τα παραπάνω εγκαίνια ενός Νοσοκομείου, του οποίου τα μηχανήματα είναι ακόμη πακεταρισμένα και οι δρόμοι που οδηγούν σ΄αυτό ακόμη αδιαμορφοποίητοι.
Να δούμε αν θα παραστεί και στην τελετή εγκαινίων "λήξης της ζωής" κάποιων εποχούμενων που θα πάνε άκλαφτοι προσπαθώνυας να φθάσουν στο Νοσοκομείο. (Μακάρι ο Θεός να με βγάλει ψεύτη και αναίτια γκρινιάρη).

Καλοκαιρι

Επισημη αρχη του καλοκαιριου σημερα και τουλαχιστον εδω ο καιρος ειναι καλοκαιρινος (ποσο θα κρατησει ειναι αλλη ιστορια)
Ισως ο Ιουνιος να ειναι ο καλυτερος μηνας διακοπων, εχει ζεστη χωρις να ειναι υπερβολικη, δεν υπαρχει συνωστισμος και οι μερες ειναι μεγαλες. Οσοι μπορουν να φυγουν για μερικς μερες τον Ιουνιο ειναι τυχεροι.