Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Δημοκρατια σε δραση

Αξιζει να δειτε μεσω της εφημεριδας Πρωινης , ενα YouTube clip απο την συνεδριαση του δημοτικου συμβουλιου.
Οι δημοτκοι συμβουλοι ηταν περικυκλωμενοι απο διαφορα ατομα με σημαιες και πανω και ολοι αρχισαν να φωναζουν μαζι και δημιουργηθηκε πανδαιμονιο.
Πως μπορει καποιος να παρει αποφασεις σε τετοια ατμοσφαιρα?

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Νεο website του Δημου Καβαλας

http://www.kavala.gov.gr/web/guest/home

Απο περιεργεια εριξα μια ματια και πρεπει να ομολογησω οτι δεν ειμαι ικανοποιημενος. Ισως να ειμαι συνηθισμενος διαφορετικα αλλα οι πολλες φωτογραφιες δεν μου αρεσουν. Οι καβαλιωτες δεν χρειαζονται μιση σελιδα με φωτογραφια της καβαλας - την ξερουν την πολη.
Το μενου ειναι επισης φωτογραφικο και αναρωτιεμαι αν ατομα με ειδικες αναγκες μπορουν να το χρησιμοιποιησουν αν και ισχυριζονται οτι τηροι καποιους κανονες για τετοια ατομα.
Πηγα στις ηλεκτρονικες υπηρεσιες και ειπα να δω τις αποφασεις του δημοτικου συμβουλιου.
Ο ελεγχος ποιοτητας δεν ειναι πολυ καλος μια και εχει αποφασεις με αριθμο σαν 12345 κα ονομα ασασ που ειναι φανερο οτι ειναι δοκιμαστικες και αναρωτιεμαι πως ειναι δυνατον να κανεις κατι ανοικτο στο κοινο χωρις να βεβαιωθεις οτι τα εχεις ελεγξει ολα.
Φανταζομαι οτι τα πραγματα θα βελτιωθουν σταδιακα μεχρι τις επομενες εκλογες και ο νεος δημαρχος θα αρχισει ξανα απο την αρχη.


Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Η ανθρωπινη μερια της οικονομικης κρισης

Μια παλια μου φιλη που δουελευει στη Νεα Υορκη μου ειπε την εξης ιστορια.
Τελευταια εργασιμη μερα του Οκτωβριου, καθε υπαλληλος του τμηματος της πηγε σε μια συναντηση σε ενα γραφειο οπου τους ειπαν οτι απολυεσθε ολοι. Ουτε καν τους επετρεψαν να παν πισω στα γραφεια τους. Κατευθειαν οδηγηθηκαν εξω απο το κτιριο.
Ενας φυσικα απο τους λογους που δεν σου επιτρεπουν να πας πισω στο γραφειο σου ειναι να αποφυγουν το καποιος τσατισμενος να κανει κατι που θα μπορουσε να βλαψει την εταιρεια αλλα ειναι σοκ απο την μια στιγμη να εισαι υπαλληλος και την αλλη να συνοδευεσαι εξω απο το κτιριο.
Η προβλεψη για την Αγγλια ειναι για 2 εκ ανεργους μεχρι τα Χριστουγεννα και του χρονου θα εχει 3 εκ σχεδον 10%

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Η διάλεξη του Φώντα.


Σε μία γεμάτη αίθουσα, ο Ξενοφών μας "έκανε την καρδιά περιβόλι", αλλά και μας εντυπωσίασε με την στρωτή και απόλυτα κατανοητή παρουσίαση (χωρίς να κοιτάει σημειώσεις). Δεν ξέρω για τους άλλους, αλλά εμένα με έβαλε σε σκέψεις, τουλάχιστον μέχρι την άλλη Πέμπτη.
Μπράβο Φώντα, και εις ανώτερα.

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Πέμπτη και 13






Κυρά Βαγγελιώ η επιλογη, πολύ καλή όπως αποδείχθηκε, και, παρά τα κακεντρεχή σχόλια κάποιων, έχω να δηλώσω πως το τσίπουρο του Θανάση είναι κορυφή (και στον ουρανίσκο και στο πρωινό ξύπνημα). Θανάση εύγε....θα σου πρότεινα φέτος να μην αλλάξεις καθόλου την συνταγή.

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Παρα-πολιτικά















Ποιός διαβάζει τις εφημερίδες


η “καθημερινή” διαβάζεται από αυτούς που κυβερνούν τη χώρα.

ο “ελεύθερος τύπος” από αυτούς που νομίζουν ότι κυβερνούν τη χώρα.

το “βήμα” και τα “νέα” διαβάζουν αυτοί που πιστεύουν ότι θα έπρεπε κανονικά να κυβερνούν τη χώρα.

τον “ριζοσπάστη” εκείνοι που πιστεύουν πως τη χώρα θα έπρεπε κανονικά να την κυβερνά μια άλλη χώρα.

οι αναγνώστες της “ελευθεροτυπίας” δεν ξέρουν ποιος ακριβώς κυβερνά τη χώρα είναι όμως βέβαιοι πως την κυβερνά με λάθος τρόπο.

την “απογευματινή” προτιμούν οι γυναίκες αυτών που κυβερνούν τη χώρα.

τη “ναυτεμπορική” διαβάζουν αυτοί στους οποίους ανήκει η χώρα.

την “εστία” διαβάζουν όσοι νομίζουν πως η χώρα είναι ακόμα δική τους.

και οι αναγνώστες της “espresso” δεν ενδιαφέρονται για το ποιος κυβερνά τη χώρα αρκεί να είναι γυναίκα και να έχει μεγάλο στήθος.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Πολιτιστικα

Υπαρχει ενας νεος(?) καβαλιωτικος πολιτιστικος συλλογος/ομαδα που λεγεται διαδρομες (www.diadromes.net). Αν δεν κανω λαθος ενα απο τα μελη ειναι παλιος συμμαθητης - Κοσμας Χαρμπαντιδης που νομιζω τον ανεφερε ο Νικος σε ενα αρθρο.
Αξιζει να ριξετε μια ματια στον ιστιακο τους κομβο για περισσοτερες πληροφοριες.
Η ομαδα ειναι τεχνολογικα ανεπτυγμενη και κανουν ζωντανη μεταδοση εκδηλωσεων.
Προσπαθησα να παρακολουθησω την περασμενη εβδομαδα την παρουσιαση του Logicomix αλλα ειχαν καποια τεχνικα προβληματα που μου ειπαν οτι εχουν λυθει.
Αποψε μεταδιδουν την παρουσιαση του βιβλιου 'Μεγαλη Αμμος' του Βαγγελη Ραπτοπουλου.
Δεν εχω ιδεα για τον συγγραφεα αλλα θα προσπαθησω να παρακολουθησω την παρουσιαση εαν εχω χρονο.

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

An ingenious speach (Μία ευφυής ομιλία}

Δανείζομαι το παρακάτω κείμενο από το blog του Καβαλιώτη Γ. Καρατσιουμπάνη:

An ingenious example of speech and politics occurred recently in the United Nations Assembly and made the world community smile

‘Before beginning my talk I want to tell you something about Moses. When he struck the rock and it brought forth water, he thought, ‘What a good opportunity to have a bath!’
He removed his clothes, put them aside on the rock and entered the water.
When he got out and wanted to dress, his clothes had vanished.
An Israeli had stolen them.’
The Israeli representative jumped up furiously and shouted, ‘What are you talking about? The Israelis weren’t there then.’
The Palestinian representative smiled and said:
‘And now that we have made that clear, I will begin my speech.’
Σε δική μου, ελεύθερη μετάφραση:
Ο Παλαιστίνιος αντιπρόσωπος στη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών παίρνει τον λόγο:
"Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου, θέλω να σας πω κάτι για τον Μωυσή. Όταν χτύπησε τον βράχο και αναβλήθηκε νερό, σκέφτηκε, "Τι καλή ευκαιρία να κάνω ένα μπάνιο!". Έβγαλε τα ρούχα του, τα άφησε πλάι πάνω στον βράχο και μπήκε στο νερό. Όταν βγήκε και θέλησε να ντυθεί, τα ρούχα του είχαν εξαφανιστεί. Ένας Ισραηλινός τα είχε κλέψει."
Ο Ισραηλινός αντιπρόσωπος πετάχτηκε εκνευρισμένος και είπε, "Τι λες; Οι Ισραηλινοί δεν ήταν τότε εκεί."
Ο Παλαιστίνιος αντιπρόσωπος χαμογέλασε και είπε:
"Και τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, θα αρχίσω την ομιλία μου."

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Αυτο ειναι σιγουρα αλλαγη

Οταν ειδα για τελευταια φορα ομαδα της Καβαλας να παιζει μπασκετ ηταν στο παρκο με ελευθερη εισοδο. Σιγουρα οι καιροι εχουν αλλαξει με ομαδα της Καβαλας να παιζει στην Α' Εθνικη του μπασκετ.
Ελπιζω φυσικα να κατορθωσει και να μεινει εκει και οτο ο ΑΟΚ θα ειναι επισης στη Α' Εθνικη του ποδοσφαιρου.
Ο αθλητισμος προσφερει πολλα παραδειγματα επιτυχιας, εδω το Hull City που παει πολυ καλα φετος στο Premier League επαιζαν ερασιτεχνικο ποδοσφαιρο πριν 10 χρονια. Εκανα μια καλη αρχη φετος και ελπιζω να μην ακολουθησουν την τυχη ομαδων που ανεβαινουν στο Premier League δηλ οτι υποβιβαζονται αμεσως.
Καλη επιτυχια στον αθλητισμο της Καβαλας σε ολα τα επιπεδα.

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Διαλεξη απο τον Ξενοφωντα


Μια διαλεξη απο τον Ξενοφωντα με αντικειμενο που σιγουρα επηρεαζει πολλους απο μας.
Ευχαριστω τον Χρηστο Χριστοφοριδη για το 'σκανιαρισμα' της προσκλησης

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Ραντεβού με τον...κλέφτη

Ένας "νέος" τρόπος δράστης διαρρηκτών οι οποίοι ανενόχλητοι αδειάζουν στην κυριολεξία ολόκληρα σπίτια είναι ο εξής:

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥΣ!
Κάποιος άγνωστος παίρνει τηλέφωνο στο σπίτι του υποψήφιου θύματος (το οποίο έχουν από πριν σταμπάρει) και ισχυρίζεται ότι είναι από εταιρεία ταχυμεταφορών (courier). Λέει ότι έχει ένα δέμα να του παραδώσει, προφασίζεται όμως ότι δεν γνωρίζει πότε θα μπορούν να του το παραδώσουν, γι' αυτό και ζητάει να του πει (το θύμα) πότε θα είναι σπίτι και πότε θα λείπει. Έτσι, από αφέλεια το θύμα αποκαλύπτει μέρες και ώρες που θα λείπει ή συνηθίζει να λείπει (ακόμα χειρότερα), κι έτσι οι διαρρήκτες έρχονται ανενόχλητοι σε μέρα και ώρα ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ότι θα είναι μόνοι και αδειάζουν το σπίτι.

Επειδή όμως κάθε πρόβλημα έχει και τη λύση του, ορίστε μία απλή ενέργεια που μπορεί να σας γλιτώσει από κακοτοπιές.

Η ΛΥΣΗ:
Αν δεχτείτε ένα τέτοιο τηλεφώνημα από άγνωστο, μη βιαστείτε να αποκαλύψετε πότε λείπετε από το σπίτι, αλλά.... ΡΩΤΗΣΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΜΑ.
Ο λόγος είναι απλός. Οι εταιρείες courier γνωρίζουν πάντα τον αποστολέα των δεμάτων, καθώς καταχωρείται στα χειρόγραφα παραστατικά που συνοδεύουν το δέμα, αλλά και στα κομπιούτερ της εταιρείας. Έτσι, θα αιφνιδιάσετε τον διαρρήκτη, ο οποίος το πιθανότερο είναι να κομπιάσει διότι δεν θα ξέρει κάποιο γνωστό σας πρόσωπο να υποδείξει......
Αν παρ' ελπίδα ισχυριστεί ότι το δέμα προέρχεται από κάποια Τράπεζα ή εταιρεία, ζητήστε πάλι όνομα και τηλέφωνο του αποστολέα (καθώς κανείς τους δεν στέλνει ανώνυμα δέματα-γράμματα), ώστε να επικοινωνήσετε εσείς με την Τράπεζα ή εταιρεία.

Αλλαγη και καπου αλλου

Το Μπουταν εχει ενα νεο βασιλια. Τα προβληματα της χωρας του ειναι μαλλον διαφορετικα απο τα προβληματα που θα αντιμετωπισει ο Ομπαμα και επομενως ειναι φυσιολογικο οτι ο γνωμονας καλης διακυβερνησης δεν ειναι το μικτο εθνικο προιον αλλα η μικτη εθνικη ευτυχια.
Οι βουδιστες παντα βλεπουν την ζωη διαφορετικα απο ολους.

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

ΑΛΛΑΓΗ, CAMBIO, CHANGE κλπ

Όπως και να λέγεται σε κάθε γλώσσα, είναι το σύνθημα που κερδίζει. Μέχρι και μη ευρωπαιο-αμερικανός* ανέβηκε στην εξουσία μ' αυτό. Είναι πανέξυπνο σύνθημα: Νεφελώδες (καλύπτει όλα όσα έχει ο καθένας στο μυαλό του), απευθύνεται σ' αυτό που θα ήθελε να είναι κανείς και δεν είναι (και ποιός τελικά είναι ευχαριστημένος από τη ζωή του και δεν θα ήθελε κάποια αλλαγή;) και συσπειρώνει και προσανατολίζει σε μια επιθυμητή από τους περισσότερους κατεύθυνση. Αποτέλεσμα: B. Obama (for) THE PRESIDENT!
*: Δικός μου νεολογισμός, σε αντιπαράθεση με το ρατσιστικό, κατά τη γνώμη μου, αφρο-αμερικανός, επίθετο που συχνά προτάσσουν στο όνομα του Obama.

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Αμερικανικες εκλογες

Το κλισε ειναι οτι οι Αμερικανικες εκλογες ειναι σημαντικες επειδη οτι αποφασεις παιρνει η μοναδικη υπεδυναμη εχουν επιδραση σχεδον σε καθε μερα του κοσμου.
Ειναι ενδιαφερον η διαφορα καλυψης των εκλογων απο τα ελληνικα και τα εδω ΜΜΕ
Παντα οι ελληινκες εφημεριδες αναφερονται στην ομογενεια και τι θεσεις θα εχει ο νεος προεδρος για τα ελληνοτουρκικα, σκοπια κτλ
Η εδω καλυψη ειναι καπως ποιο κυνικη με την εννοια οτι γενικα δεν αλλαζουν φοβερα τα πραγματα οταν εκλεγεται ενας νεος προεδρος.
Νομιζω οτι τα ελληνικα θεματα δεν εχουν επηρεαστει απο τους διαφορους προεδρους των τελευταιων ετων. Για τα περισσοτερα ζητηματα δεν υπαρχει προοδος κατι που για τα περισσοτερα ελληνικα θεματα ειναι ασχημο. πχ οσο κραταει το θεμα των Σκοπιων ολο και περισσοτερο το status quo εδραιωνεται.
Η αμερικανικη πολιτικη γενικα παραμενει η ιδια και γεγονοτα σαν το 9/11 εχουν επιρροη που δεν μπορει να προβλεφθει.
Επισης η σχεση Βρεττανιας - ΗΠΑ ειναι τελειως διαφορετικη απο καθε αλλη χωρα. Η λεγομενη ειδικη σχεση μεταξυ των 2 κρατων ειναι μοναδικη. Φυσικα τα τελευταια χρονια - ειδικα με το πολεμο στο Ιρακ - ο Τονι Μπλερ κατηγορηθηκε οτι δεν ηταν απλα συμμαχος αλλα ηταν το σκυλακι του Μπους και απλα ακολουθησε την αμερικανικη πολιτικη 'του πολεμου κατα της τρομοκρατιας'

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Logicomix - Παροουσιαση στην Καβαλα

Logicomix ειναι ο τιτλος ενος βιβλιου γραμμενο απο τους Αποστολο Δοξιαδη και Χρηστο Παπαδημητριου. Θα παρουσιασουν το βιβλιο τους στη Δημοτκη Βιβλιοθηκη Καβαλας την Τεταρτη στις 19.30
Το βιβλιο ειναι κομιξ με θεμα τα μαθηματικα.
Ειναι ενα βιβλιο για το οποιο εχω διαβασει πολυ θετικα σχολια και θα ελεγα οτι αν και ειναι περι μαθηματικων, ο τροπος που γραφουν ειναι για ολους.
Το παρακατω κειμενο ειναι απο τους αντιπροσωπους τους στην Αγγλια.

LOGICOMIX is the brainchild of two extraordinary men: Apostolos Doxiadis and Christos H. Papadimitriou. It tells the story behind foundational mathematics, the ultimately futile quest for a guarantee of the consistency and completeness of all mathematical truth – and thus, by extension, all natural science – and the birth of the modern computer.
The book opens in contemporary Athens (the city where logic was ‘born’ 25 centuries ago) but is largely set against the backdrop of some of the most momentous historical events of the twentieth century including the two World Wars. LOGICOMIX is told largely through the characters of Bertrand Russell and his peers in the field of maths, science and philosophy. We meet Georg Cantor, the father of set theory, Gottlob Frege, the great logician, David Hilbert and Henri Poincaré, both brilliant mathematicians and lifelong antagonists, the philosopher Ludwig Wittgenstein, Kurt Gödel, a man known as the new Aristotle, and the two fathers of computing, Alan Turing and John von Neumann. But while LOGICOMIX is in part an intellectual quest it also, necessarily, vividly relates a complex interweaving story of the lives of these great men, their families and friends, and the partial achievements, tragedies and disappointments that marked this generation. It is a story that ends in an unexpected triumph and with great resonance for all of us because it culminates in the birth of the computer.

ΥΓ Ευχαριστιω την Μαρια Παπανικολαου που μου ειπε για την παρουσιαση.