Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Βαρυγδουπη αναλυση για την ονομασια των Σκοπιων

Εδω κληρωνει το καλο το ονομα. Διαλεξτε το σωστο ονομα και κερδιστε μεγαλα δωρα:

Πρωτο βραβειο - μια εβδομαδα διακοπες στα Σκοπια

Δευτερο βραβειο - δυο εβδομαδες διακοπες στα Σκοπια

Δεν υπαρχουν αρκετα ονοματα για να διαλεξει ο κοσμος και ειναι απαραιτητο να αυξηθουν οι επιλογες. Επισης ο κοσμος απαιτει η λεξη Μακεδονια να μην περιλαμβανεται στο ονομα:

Πρωην Κομματι Οθωμανικης Αυτοκρατοριας Βορειως Θεσσαλονικης
Χωρα μεταξυ Αλβανιας Βουλγαριας Ελλαδος Σερβιας (ΧΑΒΕΣ)
Δεξια και Αριστερα του Αξιου (ΔΑρΑ)
Χωρα που οι Βουλγαροι θεωρουσαν Βουλγαρια (ΧωΒουΒ)


Για οσους επιτρεπουν την λεξη Μακεδονια:


Μη Ξακουστo μερος της Μακεδονιας
Χωρα που την Λεγαμε Γιουγκοσλαβικη Μακεδονια (ΧωΛεΓιουΜ)
Salade Macedonoise (αποσταγμα μετα απο 6 χρονια Γαλλικων)

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Φωτογραφιες απο την διαδηλωση

Copyright Χρηστος Χριστοφοριδης 2008

Τομεας Ιστοριας - Βαλκανια στα πρωτα χρονια του 20ου αιωνα

Υπαρχουν πολλα που γινονται αυτες τις μερες σχετικα με την ονομασια της ΠΓΔΜ.
Περσυ το BBC εδειξε μια σειρα ντοκυμαντερ που βασιζοταν σε φωτογραφιες που παρθηκαν στις αρχες του αιωνα στα Βαλκανια.
Οι φωτογραφηση ειχε οργανωθει απο τον Αλμπερτ Καν ενα πλουσιο Γαλλο τραπεζιτη που δημιουργησε το "αρχειο του πλανητη". Το αρχειο περιλαμβανει 72000 φωτογραφιες απο ολο τον κοσμο. Εστειλε φωτογραφους σε ολο τον κοσμο και ειναι οι πρωτες εγχρωμες φωτογραφιες.

Τα παρακατω 3 βιντεο αναφερονται στα Βαλκανια και ειδικα στη Μακεδονια. Ειναι στα Αγγλικα και ειναι απο την εκπομπη
The Edwardians in Colour: Europe on the brink

Το ονομα του χρηστη του youtube μοιαζει σερβικο

Πρωτο μερος
http://www.youtube.com/watch?v=nWeU5OexIls&feature=related
Δευτερο μερος
http://www.youtube.com/watch?v=3-J5XptDYGY&feature=related
Τριτο Μερος
http://www.youtube.com/watch?v=h6au2__F1Hs

ΜΠΑΝΑΝΙΑ

Αυτοί που νομίζουν ότι εκλέχτηκαν για να μας εξουσιάζουν,
Αυτοί που έβαλαν το ατομικό τους συμφέρον πάνω από το εθνικό,
Αυτοί που συκοφάντησαν τη χώρα στο εξωτερικό για να κερδίσουν πρόσκαιρα προεκλογικά κομματικά οφέλη,
Αυτοί που επέδραμαν σαν αρπακτικά στα δημόσια ταμεία,
Αυτοί που διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα και το ανακατανέμουν μεταξύ των κολλητών τους, των κουμπάρων τους, καθώς και των συλλόγων που ιδρύουν και προεδρεύουν οι ίδιοι,
Αυτοί που χρησιμοποιούν την εξουσία τους για να βρουν και να πηδήξουν καμμια γκόμενα,
Αυτοί που κάνουν γαργάρα τις ωμές επεμβάσεις της μεγάλης φίλης χώρας, ακόμη και για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Πρωθυπουργού,
Αυτοί που κρύβονται πίσω από χαριστικούς νόμους και ευνοϊκές ρυθμίσεις για να μη δίνουν λόγο στον κόσμο και να πλουτίζουν σε βάρος του,
Αυτοί που, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και φτύνοντας όλους εμάς και τις οικογένειές μας που κουραστήκαμε για να πάρουμε πτυχίο Πανεπιστημίου, μετατρέπουν μια φοιτήτρια Παιδαγωγικής σε καθηγήτρια Χειρουργικής, παίρνοντας βέβαια τα αναλογούντα ανταλλάγματα,
Αυτοί που διαπλέκονται με την οικονομική και πολιτική εξουσία,
Αυτοί που μέσα σε τέσσερα χρόνια υπερπενταπλασίασαν το δημόσιο έλλειμμα,
Αυτοί που "κατάφεραν" να συμπιέσουν τα οικογενειακά εισοδήματα, να δημιουργήσουν τη γεννιά των 600 ευρώ, να αυξήσουν την ανεργία αλλά και τον πληθωρισμό(!)
Ετοιμάζονται πάλι να μας ξεσηκώσουν για εθνικά θέματα.
Φαίνεται ότι δεν κατάλαβαν ότι ο κόσμος δύσκολα τα βγάζει πέρα και δεν έχει διάθεση να αγωνιστεί και να παλέψει για τους μιζαδόρους μεγαλοδημοσιογράφους της Εκάλης, για τα εκδοτικά και κατασκευαστικά κυκλώματα, για τους φίλους, τις παρέες και τους κουμπάρους του α-καταλληλότερου και της γιατρίνας, για όλους αυτούς που μπαίνουν στην πολιτική με λίγα χρήματα και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποκτούν περιουσιακά στοιχεία που δεν φτάνει δουλειά όχι από μια αλλά ούτε απο δέκα ζωές, γράφοντας στα παλιά τους τα prada το λαϊκό αίσθημα και κρυβόμενοι πίσω από νόμους που φτιάχνουν και ψηφίζουν οι ίδιοι.
Δεν μασάμε! Πάρτε το χαμπάρι!
Βρε ουστ! από κει! ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ!!!

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

"Εσείς που επενδύετε και ζείτε στην Εκάλη, οικόπεδο σας δίνουμε να ρθείτε στην Καρβάλη"
Όπως καταλάβατε, μόλις επέστρεψα από το συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία. Παραβρέθηκα στη, με κάθε βεβαιότητα, μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ στην Καβάλα. Κάλυπτε όλη την Πλατεία, το τμήμα της οδού Ομονοίας από Δοϊράνης μέχρι Φιλελλήνων, τη Δοϊράνης από Βενιζέλου μέχρι Ομονοίας, την Ίωνος Δραγούμη από Καράνου (Δημοτική Αγορά) μέχρι Βενιζέλου, ενώ με ακρίβεια δεν μπορώ να πω αν έφτανε ως την Εμπορική ή ως τη θάλασσα. Μη βιαστείτε οι παλιότεροι να ρωτήσετε σε τι διέφερε από την προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα το 1981. Ο χώρος που καταλήφθηκε ήταν ο ίδιος, όμως η μεγάλη διαφορά ήταν στην πυκνότητα, μέχρι ασφυξίας, των συγκεντρωμένων. Σίγουρα βοήθησε ο ανοιξιάτικος καιρός, καθώς και η απόφαση των συλλόγων των δασκάλων και των καθηγητών να λειτουργήσουν τα σχολεία μόνο για τρεις ώρες και να προτρέψουν τους μαθητές να συμμετέχουν στη συγκέντρωση. Επίσης, και ο Εμπορικός Σύλλογος κάλεσε τα μέλη του να κλείσουν τα μαγαζιά στις 11 (μια ώρα πριν το συλλαλητήριο) και υπήρξε σχεδόν καθολική ανταπόκριση. Στη συγκέντρωση, επίσης, παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν οι Δήμαρχοι Δράμας και Ξάνθης, ενώ έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης όλοι οι πολιτικοί και πολιτιστκοί φορείς του Νομού Καβάλας, καθώς και αρκετοί από τους όμορους νομούς. Σημαντική, κατά τη γνώμη μου, ήταν και η παρουσία και ο χαιρετισμός του νέου Προέδρου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., του 34χρονου Αλέξη Τσίπρα, που άλλωστε έλκει την καταγωγή από τα μέρη μας. Ακούγοντας την αποδοχή από τον κόσμο, κατάλαβα γιατί έχουν πέσει όλοι επάνω του και τον κατασυκοφαντούν. Είναι προφανές ότι φοβήθηκαν τον νέο, όλοι αυτοί που επί τόσα χρόνια ευαγγελίζονται την ανανέωση, προσέχοντας, όμως, πάνω απ' όλα την καρέκλα τους. Ο νέος και φρέσκος είναι και όρεξη έχει και αγωνιστικό οίστρο διαθέτει. Αλήθεια, ποιός περιμέναμε να 'ρθεί για συμπαράσταση; Ο α-καταλληλότερος παραθεριστής της Ραφήνας, ο ομφαλοσκόπος της Χαριλάου Τρικούπη ή η "ασθενής" γιαγιά του Περισού;
Με τονωμένο το ηθικό από τη λαοσύναξη και την εγκατάλειψη από τη γενιά μας της προσφιλούς μας πολυθρόνας, στέλνω και γω τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς.
NO PASSARAN - ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!!!

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Στ'αρματα, στ'αρματα κτλ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!
Λίγες ώρες απέμειναν μέχρι το πανκαβαλιώτικο συλλαλητήριο της Τετάρτης, στο οποίο η πόλη μας θα γίνει το επίκεντρο της ζωής και της ελπίδας για την σωτηρία της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Μέλη δεκάδων κινήσεων πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων θα έχουν ξεκινήσει νωρίτερα από διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής, συμμετέχοντας σε μια μαζική διαμαρτυρία για τη σωτηρία της Καβάλας.

Η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στις δεξαμενές καυσίμων καλεί ΟΛΟΥΣ τους πολίτες της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο κατά της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιθάνθρακα, που διοργανώνεται από το Δήμο Καβάλας, τη Συντονιστική Επιτροπή και τους φορείς της πόλης, την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι.

Έφτασε η ώρα, όλοι μαζί, δυναμικά, να απαντήσουμε με τη συμμετοχή και τη δραστηριοποίησή μας στην επιχειρούμενη υποβάθμιση της ζωής μας και του περιβάλλοντος.

Τα σχέδια τους δεν θα περάσουν! Θα ναυαγήσουν από τις αντιδράσεις των κατοίκων. Θα αποτρέψουμε τη δημιουργία τέτοιων μονάδων. Η λύση δεν είναι ο λιθάνθρακας, αλλά η απεξάρτηση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, η εξοικονόμηση ενέργειας και η προώθηση των Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ – ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΡΥΠΑΝΣΗ!

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Κινεζικα προιοντα

Η Κινα προκειται να χτισει πανω απο 500 εργοστασια παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας απο καρβουνο μεσα στα επομενα 2 χρονια. Ισως η ΔΕΗ θα επρεπε να αγοραζε 1-2 εργοστασια απο την Κινα, σιγουρα οι τιμες ειναι καλες.
Με το που ξεσηκωθηκε ο κοσμος θα μπορουσαν να πουν ενταξει, τα κινεζικα δεν ειναι καλα αλλα τι λετε για γερμανικη τεχνολογια? Χαμενη ευκαιρια για την ΔΕΗ.

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Παραδειγμα Πορτογαλιας

Συμφωνα με τον υπουργο ενεργειας της Πορτογαλιας, απο το 2010, 45% της ηλεκτρικης ενεργειας της χωρας θα παραγεται απο ανανεωσιμες μορφες ενεργειας (ανεμος και νερο).
Ποιος ειναι ο στοχος της ΔΕΗ για το 2010?

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Εναλακτικες και ανανεωσιμες μορφες ενεργειας

Αυτο που παντα λοιπει απο συζητησεις για αναεωσιμες μορφες ειναι το κοστος. Ολοι ξερουν οτι η Ελλαδα δεν ειναι αυταρκης σε ενεργεια και εαν οι ελληνες θελουν να συνεχισουν να καταλωνουν με τους ιδιους ρυθμους, η ενεργεια πρεπει να βρεθει απο καπου.
Το θεμα ειναι οιτ το κοστος αυτων των ενεργειων ειναι πολυ υψηλοτερο απο αυτο των υδρογονανθρακων και ο κοσμος δεν θελει να πληρωσει οχι απλα για να διατηρηθει η σημερικη κατασταση αλλα και συνεχως αυξανομενες ενεργειακες απαιτησεις.
Στην Αγγλια υπαρχει μια εταιρεια ενεργειας που εγγυαται οτι καθε μοναδα ενεργεια που καταναλωνεις, αναπληρωνεται με μια μοναδα απο ανανεωσιμη ενεργεια. Φυσικα ειναι ακριβοτερη απο την κανονονικη ενεργεια.
Δεν χρειαζεται ιδιαιτερες ερευνες για να διαπιστωσει κανεις το τι γινεται με την ενεργεια. Σχεδον οι παντες εχουν κλιματιστικα, υπολογιστες που τρεχουν συνεχεια, ανεμιστηρες κτλ
Τι να κανει ο κοσμος στη Καβαλα της αντιπαροχης που τα παλια και δροσερα σπιτια εχουν αντικατασταθει απο διαμερισματα που σε καινε το καλοκαιρι?
Κοιτουσα το φαραγγι της Ρουσβελτ και εψαχνα για δενδρο. Ερημος τσιμεντου.
Η ΔΕΗ φυσικα αγνοει το κοστος στο περιβαλλον με την προταση για λιθανθρακες και απλα κοιτα το γεγονος οτι μπορει σε ενα σχετικα συντομο χρονικο διαστημα να εχει 'ενεργειακη αυταρκια' το οποιο φυσικα δεν ειναι 100% σωστο μια και εξαρταται στη εισαγωγη της πρωτης υλης.
Ο στοχος των αντιδρασεων δεν πρεπει να ειναι μονο η ΔΕΗ αλλα και η κυβερνηση η οποια υποστηριζει την ενεργειακη πολιτικη της ΔΕΗ. Ο κοσμος πρεπει να πιεσει την κυβερνηση να παρει πραγματικα μετρα παρα τα διαφορα ευχολογια, που τα λενε ολες οι κυβερνησεις ανεξαρτητα απο πολιτικες πεποθησεις.

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

300 Ατομα?

Συμφωνα με το αρθρο της Ελευθεροτυπιας, κατα τον διευθυνοντα συμβουλο της ΔΕΗ μονο 300 ατομα διαμρτυρονται για τους λιθανθρακες.
Νομιζω οτι οι Καβαλιωτες θα εχουν την ευκαιρια να του δειξουν οτι ειναι κατι παραπανω απο 300 που διαφωνουν μαζι του και να διδαξουν στον κ. Αθανασοπουλο απλη αριθμητικη.
Ισως η οργανωτικη επιτροπη θα πρεπει να προσκαλεσει τον κ. Αθανασοπουλο να ερθει στην Καβαλα για να μετρησει μονος του την αντιθεση στα σχεδια της ΔΕΗ.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=15717256

Διαιτα Αγιου Ορους

Η συνεχης αναζητηση μεθοδων για την καταπολεμηση των περιττων κιλων, παιρνει μια αγια κλιση. Το λεγομενο Mount Athos Plan φερεται να ειναι ο τελειος τροπος για υγιεινη διατροφη που φυσικα οδηγει στο χασιμο κιλων.
Ειμαι σιγουρος οτι ειναι μια καλη διαιτα γιατι απο τις δικες μου εμπειριες στο Αγιο Ορος, γενικα τρως λιγο και νομιζω οτι νεροβραστο φαγητο ηταν καθημερινα στο μενου.
Αυτο που δεν ξερω ειναι αν το Mount Athos Plan περιλαμβανει τα αλλα στοιχεια της μοναστικης ζωης (οχι σεξ, κοιμασαι οτν δυει ο ηλιος, χειρωνακτικη εργασια ....) που οπωσδηποτε συνεισφερουν στη δαιτηρηση ενος υγιεινου σωματος.

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

ΦΟΒΑΜΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ….

Στις 27 του μήνα λέμε ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ.
Πανκαβαλιώτικο συλλαλητήριο για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που θέλουν να μας κάνουν Πτολεμαϊδα, για να έχουν ¨φτηνό¨ ρεύμα.
Ας είμαστε ΟΛΟΙ εκεί, βρέξει – χιονίσει, όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα.

Γιατι η Καβαλα ειναι αποτυχημενη τουριστικα

Εχω επισκεφθει την Καβαλα σαν τουριστας πολλες φορες. Αν και φυσικα σαν Καβαλιωτης υπαρχουν μη τουριστικα ενδιαφεροντα - φιλοι και συγγενεις - ειχα την ευκαιρια να δω την Καβαλα απο την πλευρα ενος middle-class ευρωπαιου τουριστα.
Η Καβαλα ειναι πολη που καποιος μπορει να περασει μια ευχαριστη ημερα. Καστρο, μουσειο,Φιλιπποι και τελειωσαμε.
Κακα τα ψεμματα, η Καβαλα ειναι τσιμεντουπολη, με ωραια κτιρια μετρημενα.
Η κυκλοφορια ειναι μεγαλη, εχει φοβερη φασαρια και καυσαερια.
Παραλιες? Καλαμιτσα - τσιμεντο διπλα στη θαλασσα
Μπατης - εργοστασιο σαρδελλας
Τοσκα - ενταξει
Παλιο και περα μικτα τα πραγματα.
Εγνατια -εχει ακομη μερικα ωραια μερη αν εξαιρεσεις τα αυθαιρετα (απο τσαντιρια μεχρι σπιτια)
Ταπερισσοτερα ξενοδοχεια στην Καβαλα ειναι μαπα. Ο κλιματισμος ειναι μονο στα χαρτια και τα περισσοτερα χρειαζονται ριζικη ανακαινιση. Φυσικα εαν εχεις αυτοκινητο δεν υπαρχει μερος να το παρκαρεις - σιγουρα κατι που θελεις να αποφυγεις σε διακοπες
Ξενοδοχεια σαν το Ιμαρετ δεν ειναι για οικογενειακες διακοπες.
Υπαρχουν καλες ταβερνες με καλες τιμες. Τα διαφορα μπαρ/καφε ειναι αρκετα ακριβα - ενα φραπε κοστιζει το ιδιο με το κεντρικο Λονδινο. Ο Νικηφορος και ο Μισιρλης εξαιρουνται.
Δεν εχω κανει πολλα ψωνια στην Καβαλα και δεν μπορω να κρινω τα μαγαζια.
Γενικα δεν μπορω να φανταστω μια οικογενεια 4 ατομων να ερθει στη Καβαλα για παραπανω απο ενα σαββατοκυριακο. Εαν ησουν απο την Βεροια, θα ερχουσουν στη Καβαλα για 2 εβδομαδες το καλοκαιρι?

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

Καβαλα

Η Καβαλα ειναι η πολη που μας ενωσε στα μαθητικα μας χρονια, ανεξαρτητα απο που προερχομαστε. Νομιζω οτι μας προσφερε ενα ασφαλες αν και οχι πολυ ενδιαφερον περιβαλλον και ηταν η σταθερη βαση για τα επομενα βηματα μας στη ζωη.
Εχω την εντυπωση (απο οτι διαβαζω) οτι η Καβαλα βρισκεται σε ενα στραυροδρομι οπου διαφορα γεγονοτα και αποφασεις θα επηρεασουν την πολη για παρα πολλα χρονια.
Σαν σχετικα τακτικος επισκεπτης στην Καβαλα εχω την εντυπωση μιας πολης σε παρακμη και κατι χρειαζεται να γινει ωστε να βγει η Καβαλα απο την φθινουσα τροχια.
Δεν εχω ιδεα το τι χρειαζεται αλλα ελπιζω μεσω αυτου του φορουμ να μπορεσουμε να συζητησουμε για θεματα που απασχολουν την Καβαλα και να προωθησουμε τις ιδεες μας για λυσεις.
Αρκετοι απο μας μενουν στην Καβαλα και μπορουν να δωσουν μια καλυτερη εικονα απο την "πρωτη γραμμη". Οι εκτος Καβαλας αν μη τι αλλο μπορουν να δουν την Καβαλα σαν τουριστικο προορισμο.
Λοιπον στειλτε τις ιδεες σας, καντε σχολια σε αρθρα. Μερικες φορες αν και καποιος δεν εχει κατευθειαν εμπειρια απο την Καβαλα, πραγματα που συμβαινουν αλλου μπορει να εχουν σχετικοτητα με την Καβαλα πχ πως αλλα μερη αντιμετωπιζουν το περιβαλλουν, τι κανουν για να δημιουργησουν ευκαιριες εργασιας.
Αντε να γραψουμε τιποτα αλλο γιατι μεχρι το 2010 θα βαρεθουμε να μιλαμε για τους εαυτους μας.

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Τι λενε ΔΕΗ RWE

Απο τον κομβο της ΔΕΗ

Συνεργασία ΔΕΗ-RWE
Το εξεταζόμενο Μνημόνιο Συνεργασίας με την RWE προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία δύο ανθρακικών μονάδων συνολικής ισχύος 1.600 MW (2 Χ 800MW), που θα ενταχθούν στο Σύστημα το 2012. Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει αυτή η συνεργασία είναι:
Οι δύο μονάδες είναι σύγχρονης τεχνολογίας με δυνατότητα δέσμευσης και αποθήκευσης του CO2.
Η έναρξη λειτουργίας τους θα πραγματοποιηθεί 2-3 χρόνια ενωρίτερα, λόγω της δυνατότητας άμεσης έναρξης της κατασκευής τους.
Η ΔΕΗ θα αποκτήσει τεχνογνωσία στον τομέα λειτουργίας λιθανθρακικών μονάδων.
Με τη λειτουργία της νέας ξεχωριστής εταιρείας θα τεθούν οι βάσεις για τον εξαγωγικό προσανατολισμό της στη ΝΑ Ευρώπη και σε άλλες όμορες χώρες.


Απο οτι φαινεται δεν υπαρχει ακομα συμφωνια. Ενδαιφερον εχει η αναφορα στην αμεση εναρξη κατασκευης. Η αποθηκευση διοξειδιου ειναι κατι που κανει η RWE

http://www.rwe.com/generator.aspx/konzern/fue/strom/co2-freies-kraftwerk/language=en/id=268960/co2-page.html


Η αρχη της σελιδας
The subject of preventing climate change will top the agenda in coming years: around the globe. We are aware of our responsibility, being one of the big CO2 emitters, and we are facing up to this responsibility. In this respect, we feel it is important to point out that nuclear energy is making an indispensable contribution toward climate protection. Besides that, we will use all our might to push ahead with innovations in the area of fossil-fired power plants and accelerate developments able to have a sustainable effect on the prevention of climate change. The focus for avoiding CO2 is on the further technological development of fossil-based power stations. We are pursuing three main lines of development:
The big step toward a completely new power plant technology is being taken by RWE with its planned IGCC station. Here, the gasification of coal is combined with the capture of CO2, and electricity is produced in downstream gas and steam turbines.
With the capture of carbon dioxide from the flue gas, also referred to as CO2 scrubbing, a process is used that will enable a sustainable lowering of emissions from existing power plants in the course of retrofit measures.
Both projects require CO2 sequestration, i.e. safe long-term CO2 storage in deep rock layers, so that the development of suitable CO2 storage facilities is another firm component of our research work.

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

Ενα ενδιαφερον αρθρο

Το αρθρο αναφερεται σε μια τεχνολογια που λεγεται τεχνολογια καθαρου ανθρακα (clean coal technology)
Δεν εχω ιδεα εαν τα σχεδια της ΔΕΗ για την Καβαλα αναφερονται σε αυτη την τεχνολογια αλλα ισως αξιζει να διαβασετε το αρθρο για ευρητερη ενημερωση (το αρθρο ειναι στα αγγλικα)
http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/4468076.stm

Για μια διαφορετικη ματια διαβαστε αυτο http://en.wikipedia.org/wiki/Clean_coal

Εδω το καλο το καρβουνο

Παρ'ολο οτι ειναι καλο να ακους το τι λενε οι επιστημονες και απο οτι διαβαζω στην συσκεψη του νομαρχη παρουσιαστηκαν στοιχεια που δειχνουν οτι το εργοστασιο θα ειναι καταστροφικο για την περιοχη, ειμαι σιγουρος οτι η ΔΕΗ θα μπορεσει να βρει ειδικους που θα πουν ακριβως το αντιθετο.
Δεν ξερω ποσοι παρακολουθουν τις συζητησεις για το φαινομενο του θερμοκηπιου, οπου υπαρχουν αρκετοι επιστημονες που αρνουνται την υπαρξη του με εξισου πειστικα επιχειρηματα.
Αυτο που ειναι λυπηρο ειναι οτι ενω ολοι μιλανε για εναλλακτικες μορφες ενεργειας που δεν μολυνουν, το γεγονος ειναι οτι περα απο ηλιακους θερμοσυφωνες (που ειναι τεχνολογια 40 χρονων) δεν εχει γινει τιποτα περισσοτερο.
Ποιος φταιει? Το κρατος που δεν εχει δωσει στηριγματα σε εταιρειες να αναπτυξουν τετοιες τεχνολογιες, οι εταριες που τους ενδιαφερει το γρηγορο κερδος ανεξαρτητα απο περιβαντολογικες επιπτωσεις, εμεις που θελουμε περισσοτερη ενεργεια για ολες τις καινουριες συσκευες και αρνουμαστε να πληρωσουμε παραπανω για καθαρες μορφες ενεργειας.
Τα παντα τελικα καταληγουν στα χρηματα.

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

Εχεις καποιο προβλημα? Κανε μια συσκεψη

Διαβαζω οτι γινονται συσκεψεις επι συσκεψεων στην Καβαλα για το θεμα των λιθανθρακων. Κανει ο νομαρχης συσκεψη? Να κανει και ο δημαρχος. Σιγουρα και οι βουλευτες να κανουν καμμια συσκεψη και μετα σ συλλογος ομιλητων κεντρικης πλατειας και γιατι οχι και οι κατοχοι δημοσιων κτηματων - ποτε δεν ξερεις τι γινεται.
Φυσικα λεπτομερειες για το τι ακριβως εχει προταθει απο την ΔΕΗ δεν υπαρχουν, μαλλον χρειαζεται μια ακομη συσκεψη για να το μαθουμε.
Αυτα για τωρα, δεν εχω πολυ χρονο, χρειαζεται να παω σε συσκεψη.